_

Zapis/Export do *.stl [Catia]

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Zapis/Export do *.stl [Catia]

Postprzez Siuger » sty 05, 2012 14:25

Witam.
Wykonałem obiekt w systemie CAD (Catia) i w celu "wydrukowania" go (szybkie prototypowanie) muszę zapisać/exportować do pliku *.stl. Nie jest to oczywiście nic trudnego. Wysłałem jednak owy plik do instytutu, gdzie dany obiekt ma być drukowany i dostałem maila zwrotnego z prośbą żeby "plik/pliki .stl został wygenerowany z jak najmniejszych trójkątów, to pozwoli na zmniejszenie błędu po triangulacji".
Pytania:
Po pierwsze- czy w takim pliku *.stl dane nie są przechowywane w postaci dokładnych figur/brył, zapisanych wzorami (inaczej mówiąc czy podstawą walca nie jest koło, tylko wielokąt), a triangulacji ulegają dopiero bezpośrednio przed drukowaniem w oprogramowaniu "drukarki"?
Po drugie- jeśli nie, czy wie ktoś jak wygenerować w Cati plik *.stl z jak najmniejszym błędem triangulacji?
Siuger
 
Posty: 1
Dołączył(a): sty 05, 2012 14:09

Re: Zapis/Export do *.stl [Catia]

Postprzez MYCA » sty 05, 2012 17:47

:D Witam,

Po pierwsze- czy w takim pliku *.stl dane nie są przechowywane w postaci dokładnych figur/brył, zapisanych wzorami (inaczej mówiąc czy podstawą walca nie jest koło, tylko wielokąt), a triangulacji ulegają dopiero bezpośrednio przed drukowaniem w oprogramowaniu "drukarki"?


nie, nie sa...


Po drugie- jeśli nie, czy wie ktoś jak wygenerować w Cati plik *.stl z jak najmniejszym błędem triangulacji?


a popatrz w opcjach exportu - nie wierze, ze Catia nie ma tego co np. SWX.

Pozdr. :D tomek
Załączniki
STL.jpg
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: Zapis/Export do *.stl [Catia]

Postprzez ll » sty 05, 2012 17:57

A dlaczego nie wysyłasz tego pliku w neutralnym formacie? Niech Instytut sam przygotuje sobie dane w taki sposób jaki im odpowiada...Pobaw się w CATII w Digitized Shape Editor tam znajdziesz co potrzebujesz przy opcji importu .stl-a(ale sprawdź bo kilka lat temu bawiłem się tym modułem).
ll
 
Posty: 820
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników