_

zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Postprzez panienka_z_okienka » sty 13, 2010 16:44

Ja z kolei uważam, że Twój komentarz nadaje się do programu "Nie do wiary".
Twoja ironia jest zbędna. Na tym forum kilka razy uzyskałam odpowiedzi na swoje pytania, ale ZAWSZE piszę tu w ostateczności.

Wiem, jakie jest drukowanie bo drukowałam wiele razy, a z czym mam problem - już opisałam.

Papier czy model? - pisałam, że NIE ROZUMIEM PYTANIA, bo z AC nie mam doświadczenia; z dwg robię pdfa, tyle mogę powiedzieć.

A gdyby w kursie na tej stronie była odpowiedź - uwierz, znalazłabym ją. Może jest gdzieś zakopana na forum, jednak jeśli zawracam Wam głowę to widocznie jej nie znalazłam.

Tak czy owak dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
Ostatnio edytowany przez panienka_z_okienka, sty 13, 2010 16:50, edytowano w sumie 1 raz
panienka_z_okienka
 
Posty: 10
Dołączył(a): gru 14, 2009 03:35

Re: zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Postprzez z » sty 13, 2010 16:49

panienka_z_okienka napisał(a):Plik Untitled1 przedstawia moje ustawienia przy wydruku czyli to, co napisał kolega Lucius

No to wszystko jasne.
Naucz się drukować z obszaru papieru.
http://www.cad.pl/kursy/acad1/lekcja/17
ps.
rozwiązanie jest na Untitled1.
Odsunięcie wydruku x,y ustaw na 0
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Postprzez MYCA » sty 13, 2010 16:52

:D Witam,


Skali jako takiej nigdzie nie ustawiam, bo ma być 1:1 więc domyślnie tak zostawiam... Problem mam raczej z formatem, skala powinna zostać taka jaka jest.


i tu lezy (chyba, a moze na pewno) Twoj blad. Bo wyobraz sobie, ze masz np. model 3 x 2 x 5 metrow. Nie ma takiego papieru (bez sklejania) na ktorym to mozna wydrukowac. Dlatego tez nalezy przy wydruku podac taka (normatywna) skale aby to pasowalo na wybrany arkusz papieru. I chyba tak bylo zawsze...

Pozdr. :) tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3033
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Postprzez z » sty 13, 2010 16:54

panienka_z_okienka napisał(a):Papier czy model? - pisałam, że NIE ROZUMIEM PYTANIA, bo z AC nie mam doświadczenia; z dwg robię pdfa, tyle mogę powiedzieć.
A gdyby w kursie na tej stronie była odpowiedź - uwierz, znalazłabym ją.

Gdyby na stronie lekcji 17 nie było rozwiązania, nie podawał bym jej. Gdybyś przeczytała tę stronę, wiedziała byś co to jest papier i model.
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Postprzez panienka_z_okienka » sty 13, 2010 16:55

z napisał(a):
panienka_z_okienka napisał(a):Plik Untitled1 przedstawia moje ustawienia przy wydruku czyli to, co napisał kolega Lucius

No to wszystko jasne.
Naucz się drukować z obszaru papieru.
http://www.cad.pl/kursy/acad1/lekcja/17
ps.
rozwiązanie jest na Untitled1.
Odsunięcie wydruku x,y ustaw na 0


Wtedy wyskakuje komunikat "Wprowadź liczbę rzeczywistą lub ułamek". Drukowanie z obszaru papieru... tak, z tym mam problem...

Ok skoro nie da się zrobić tego inaczej to pokombinuję z tym drukowaniem z obszaru papieru. Dzięki.

EDIT: po kombinacjach zgodnych z zaleceniami "z" problem pozostał ten sam, jakkolwiek temat uważam za zamknięty.
panienka_z_okienka
 
Posty: 10
Dołączył(a): gru 14, 2009 03:35

Re: zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Postprzez z » sty 13, 2010 17:18

panienka_z_okienka napisał(a):Wtedy wyskakuje komunikat "Wprowadź liczbę rzeczywistą lub ułamek". Drukowanie z obszaru papieru... tak, z tym mam problem...
Ok skoro nie da się zrobić tego inaczej to pokombinuję z tym drukowaniem z obszaru papieru. Dzięki.
EDIT: po kombinacjach zgodnych z zaleceniami "z" problem pozostał ten sam, jakkolwiek temat uważam za zamknięty.

Nie obrażaj się, przecież nie o to chodzi żeby się drażnić. Da się zrobić i z papieru i z modelu. Jeśli w modelu masz rysunek w mm, skala będzie 1.
Przecież zero jest liczbą rzeczywistą. Wpisz w obydwu oknach.
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Postprzez tobix » sty 13, 2010 17:36

Generalnie szkoda życia na nic nie niosące dyskusje.
Prześlij mi plik na przemyslaw_tobjanski@op.pl , odeślę ci pdfa i opiszę jak go zrobiłem z printscreenami ale dopiero jutro.
Od nic nie wnoszących dyskusji na forum był Andrzera.
_____________________________
CSWP - CORE
CSWP - Sheet Metal
CSWP - Surfacing
CSWP - FEA
CSWP - Mold Tools
CSWP - Weldments
tobix
 
Posty: 740
Dołączył(a): paź 14, 2005 09:55

Re: zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Postprzez Lucius » sty 13, 2010 17:52

wydaje mi sie że znam rozwiązanie problemu kolezanki
sprawdź czy skale ustawiasz dla cali czy dla milimetrów
jesli masz w ze 1unit cada to jeden cal a rysunek masz w mm to rzeczywiście
jak ustawisz na papier w mm to będzie jakies 25,4 razy większy niż jest w rzeczywistości

w "okienku" skala wydruku pod skalą masz zapewne
1cal = 1 tam unit
powinno być 1 mm = 1 unit

to tylke z pozostałych moich dociekań na ten temat dlaczego Ci nie wychodzi
AutoCAD najlepsza typu RPG
Lucius
 
Posty: 286
Dołączył(a): lut 13, 2009 11:03

Re: zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Postprzez z » sty 13, 2010 20:47

Lucius napisał(a):wydaje mi sie że znam rozwiązanie problemu kolezanki
sprawdź czy skale ustawiasz dla cali czy dla milimetrów
jesli masz w ze 1unit cada to jeden cal a rysunek masz w mm to rzeczywiście
jak ustawisz na papier w mm to będzie jakies 25,4 razy większy niż jest w rzeczywistości
w "okienku" skala wydruku pod skalą masz zapewne
1cal = 1 tam unit
powinno być 1 mm = 1 unit
to tylke z pozostałych moich dociekań na ten temat dlaczego Ci nie wychodzi

Na załączonych obrazkach są mm
z
 
Posty: 1949
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: zapis rysunku w formacie A3 do PDF

Postprzez panienka_z_okienka » sty 13, 2010 21:34

Ameryka odkryta drodzy Panowie, tak jak sądziłam, nie był to kosmos. Zwyczajnie wystarczyło w opcjach PDFCreatora w czasie druku kilknąć opcje, dokument, zakładka własności dokumentu 2 i tam zmienić format na A3.

Piszę bo może się komuś przydać. Banalne, ale mnóstwo czasu pochłonęło.

Dzięki wszystkim za pomoc!
panienka_z_okienka
 
Posty: 10
Dołączył(a): gru 14, 2009 03:35

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron