_

zapisanie zmiennej w rysunku

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

zapisanie zmiennej w rysunku

Postprzez Mariusz-MK » mar 07, 2018 14:14

Witam, mam pytanie na temat zmiennej, którą chciałbym zapisać razem z danym rysunkiem. Używam lisp-a, którego jedną ze zmiennych chciałbym zapisać razem z rysunkiem (tylko z danym rysunkiem), następnie po kolejnym otwarciu tego rysunku korzystać z tej zmiennej (wcześniej zdefiniowanej) jako np. identyfikator danego rysunku. Może jakaś inna metoda bo zmienna zachowuje swoją wartość tylko dla bieżącej sesji . Rysunek nie może zawierać informacji (zmiennej) w postaci obiektu. Próbowałem umieścić informacje w postaci warstwy, ale nie do końca mi się to podoba.
Mariusz-MK
 
Posty: 79
Dołączył(a): lip 11, 2008 07:38

Re: zapisanie zmiennej w rysunku

Postprzez kojacek » mar 07, 2018 14:43

Mariusz-MK napisał(a):Witam, mam pytanie na temat zmiennej, którą chciałbym zapisać razem z danym rysunkiem. Używam lisp-a, którego jedną ze zmiennych chciałbym zapisać razem z rysunkiem (tylko z danym rysunkiem), następnie po kolejnym otwarciu tego rysunku korzystać z tej zmiennej (wcześniej zdefiniowanej) jako np. identyfikator danego rysunku. Może jakaś inna metoda bo zmienna zachowuje swoją wartość tylko dla bieżącej sesji . Rysunek nie może zawierać informacji (zmiennej) w postaci obiektu. Próbowałem umieścić informacje w postaci warstwy, ale nie do końca mi się to podoba.

1) Dane w obiektach niegraficznych: Dictionary / Extension Dictionary / XRecord
2) Dane rozszerzone: XData

https://kojacek.wordpress.com/2015/12/05/obiekty-niegraficzne-namedobjdict/
https://kojacek.wordpress.com/2015/12/05/obiekty-niegraficzne/
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5430
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zapisanie zmiennej w rysunku

Postprzez kojacek » mar 07, 2018 16:14

(właśnie) pozwoliłem sobie tutaj (https://kojacek.wordpress.com/2018/03/07/wlasny-xrecord/) przypomnieć mój program do zapisywania danych w XRECORD, z... 2003 roku. Stary ale jary... Nim możesz ręcznie wpisać pewne dane. O automatyce (LISP-owej) w danych niegraficznych, coś pewnie jeszcze napiszę... Teraz możesz korzystać z tego, oraz popatrz na CADPL-Packa, naszego. Jest tam nieco funkcji typu DCT...
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5430
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zapisanie zmiennej w rysunku

Postprzez Mariusz-MK » mar 07, 2018 16:41

Dzięki informacji, którą wcześniej wysłałeś zdążyłem już zajrzeć do Twojego XRECORD a teraz analizuje CADPL... Dzięki za info.
Mariusz-MK
 
Posty: 79
Dołączył(a): lip 11, 2008 07:38

Re: zapisanie zmiennej w rysunku

Postprzez kojacek » mar 07, 2018 16:44

Mariusz-MK napisał(a):Dzięki informacji, którą wcześniej wysłałeś zdążyłem już zajrzeć do Twojego XRECORD a teraz analizuje CADPL... Dzięki za info.

Jakby co - pytaj, (może) coś tam będziemy wiedzieć ;)
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5430
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zapisanie zmiennej w rysunku

Postprzez wilda » mar 09, 2018 11:16

Są jeszcze zmienne systemowe USER zapisywane razem z rysunkiem.
wilda
 
Posty: 217
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: zapisanie zmiennej w rysunku

Postprzez kojacek » mar 09, 2018 11:34

wilda napisał(a):Są jeszcze zmienne systemowe USER zapisywane razem z rysunkiem.

To prawda, są zmienne USERI1–5 (dla INT) USERR1–5 (dla REAL) i USERS1–5 (dla STR). Nie stosuję ich (zwykle*) bowiem widzę takie ograniczenia:
- jest ich mało
- są ograniczone tylko do trzech typów - nie ma LIST ani ENAME (co zwykle może być pożądane)
- mogą być w każdej chwili dowolnie i bezpowrotnie nadpisane przez inne oprogramowanie

Ostatni punkt jest ważny bowiem czasem spotyka się makra które to robią

* - kiedyś (parę razy) używałem tych zmiennych do tymczasowej komunikacji pomiędzy VBA a LISP-em. To działało całkiem nieźle (przyznam).
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5430
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zapisanie zmiennej w rysunku

Postprzez Mariusz-MK » mar 09, 2018 12:59

Udało mi się podstawić zmienna do cd:DCT_AddXrecord i zapisać w rysunku. Jestem w stanie również ją odczytać w kolejnych edycjach. Jest to dokładnie to czego mi brakowało. Jednak chętnie zapoznam się z tematem zmiennych USER.... Informacja, którą potrzebuje zachować to po prostu STR czyli oznaczenie danego rysunku.
Mariusz-MK
 
Posty: 79
Dołączył(a): lip 11, 2008 07:38

Re: zapisanie zmiennej w rysunku

Postprzez kojacek » mar 09, 2018 13:09

Mariusz-MK napisał(a):Udało mi się podstawić zmienna do cd:DCT_AddXrecord i zapisać w rysunku. Jestem w stanie również ją odczytać w kolejnych edycjach. Jest to dokładnie to czego mi brakowało. Jednak chętnie zapoznam się z tematem zmiennych USER.... Informacja, którą potrzebuje zachować to po prostu STR czyli oznaczenie danego rysunku.


LISP-em dajesz:
Kod: Zaznacz cały
(setvar "USERS5" "ABCD-12345")

potem czytasz:
Kod: Zaznacz cały
(getvar "USERS5")

zwraca:
Kod: Zaznacz cały
"ABCD-12345"

To jest o tyle dobre że możesz to później zawsze wstawić w FIELD-zie.

Na marginesie, jeśli to tylko takie proste dane, przypatrz się także czemuś takiemu jak właściwości rysunku. Możesz tam dodawać swoje własne parametry. Zobacz DWGPROPS: http://forum.cad.pl/przenoszenie-w-a-ciwo-ci-rysunku-drawing-properties-t79709.html?hilit=DWGPROPS
CADPL-Pack, również ma narzędzia ku temu służące...
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5430
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zapisanie zmiennej w rysunku

Postprzez Mariusz-MK » mar 09, 2018 13:59

Dzięki. Wszystko co potrzebne w temacie a przy okazji coś więcej co na pewno wykorzystam w przyszłości.
Mariusz-MK
 
Posty: 79
Dołączył(a): lip 11, 2008 07:38


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników