gouda napisał(a):schweppes napisał(a):gouda napisał(a):Nie dementowałem długo tego co pisali koledzi ale dla kontrastu, senior developer z takim doswiadczeniem ma dokładnie 2x więcej, a nie 12000 brutto jak pisali co niektórzy koledzy.
Nie przekręcaj. O 10-12k brutto pisano w kontekście regulara/mida. W Nokii jest nawet 9k.
Niech będzie, zwracam honor, ale mid też zarabia więcej niz 12k.
Ale rozmawiamy o wyjątkach, czy o średniej? Bo wiesz, konstruktor w MacGregor też zarabia 9-10k brutto, a w Damen Shipyards 10-14k, ale stanowisko jest międzynarodowe "based in Poland" z kierownikiem projektu cudzoziemcem.
W Nokii masz 8,5 czy 9k. Potwierdzone postem forumowicza oraz przez 112 ankietowanych:

Z pierwszej ręki wiem, że w Intelu jest 10-12k, w EPAM 11-12k. W obu przypadkach zgadza się z glassdoor. I jako ostrzeżenie podam, że oba stanowiska zwykle (zależy od działu/projektu) międzynarodowe, codzienny kontakt z PM z USA. Ostrzegam, bo wiem jak jest z poziomem angielskiego absolwentów MiBM (choć to się pewnie poprawia). Zauważcie, że umiędzynarodowione stanowisko konstruktora też nie odbiega jakoś mocno od tych stawek, ale oczywiście takiej pracy jest w Polsce bardzo mało.
Jakiego polskiego IT-miasta nie wpiszesz w glassdoor, zawsze wychodzi średnia 10-11k brutto w pozycji software engineer.
Jest też cała masa wyjątków w dół - w Samsungu, Capgemini, Motoroli, TietoEVRY, Comarch, IBM, Mobila czy Sii masz poniżej 10k. Zależy co robią, im większe murzyństwo, tym niższe stawki. W takich firmach pewnie łatwiej się utrzymać transferowiczowi z MiBM, ale postęp w kasie niewielki. Nie da się oszukać systemu.
Wiem, że w wielu firmach jest inflacja seniorów i ten tytuł nie znaczy nic prócz podwyżki i często ich jest więcej niż midów, ale im średnia wychodzi w każdym IT-mieście po 13-14k brutto.
Nie wciągaj ludzi w kłopoty naciągając dane o zarobkach, bo jak ktoś się połasi wyłącznie na kasę, to się może grubo przejechać.