EfeZ napisał(a):Mnie ciekawi obecnie jak wygląda temat rodaków pracujących za granicą. Jak tam wygląda z praca na stałe i freelancerką. Czy jest może któś kto zdalnie robi projekty z Polski? Obecnie chyba wiele dużych firm w dalszym ciągu pracuję z HO. Przynajmniej tak to działa w mojej firmie oraz z tego co słyszałem od krewnych pracujących zagranicą.
Działam głównie w motoryzacji w Niemczech jako freelancer SQE (czyli monitoruję przygotowanie nowych procesów u dostawców) i jest dramat. Szczyt w 2016, w 2017 jeszcze dobrze, a potem cały czas w dół. Covid dobił łańcuchy dostaw, produkcja na 60%, bo brak elektroniki, i nie ma dzisiaj rynku na wolnych strzelców. Jak w 2016 w jeden rekordowy dzień miałem trzy maile i dwa telefony od agentów z zapytaniami projektowymi (czy dwa maile i trzy telefony), tak przez cały poprzedni rok chyba jeden.
Produkcja aut w Niemczech:
.PNG)
Strony z projektami:
freelance.de
freelancermap.de
Strona z ogłoszeniami o pracę:
stepstone.de
Uwaga: ogłoszenia dotyczące projektów służą li wyłącznie budowaniu bazy danych, tak aby agent w momencie pojawienia się zapytania od klienta miał kogo obdzwonić.
Zupełnym przypadkiem robiłem za to ostatni rok z kawałkiem w branży medycznej, a dokładnie mierzenie komponentów i pisanie programów na CMM - i branża medyczna generuje zapotrzebowanie, z niej miewam zapytania.
Ważne jest: - być w bazach danych jak największej ilości agentów,
- być gotowym na podjęcie roboty w kilka, kilkanaście dni w innym kraju (Niemcy, Szwajcaria, Austria)
- umieć zarządzać gotówką i mieć jej zapas; w 2017 za bezpieczny poziom uznawałem zapas na rok, dzisiaj za bezpieczny uznaję dwuletni