adi_tiger napisał(a):Wracajac do tematu. 6 lat stazu w firmie. Starszy Konstruktor. Gliwice
8800 -> 9700 Brutto w tym roku.
gouda napisał(a):Sytuacja w branży automotive pogarsza się nie od dziś, a od jakichś 10 lat. To jest proces globalny i wielopłaszczyznowy. Pandemia, a teraz wojna w Europie tylko pogorszyła sytuację która i tak już była zła.
Hardkorowe normy emisji, konkurencja ze strony Chin to są główne powody. Producenci zmuszeni są produkować samochodu elektryczne które są kompletnoe bez sensu wie to kazdy nawet mało rozgarnięty inżynier. Ceny tych pojazdów są bardzo wysokie, a to dopiero początek bo zasoby litu na świecie stosowanego do produkcji baterii są ograniczone.
To w ogóle nie ma sensu innymi słowy. Będzie to miało przełożenie na ilość produkowanych samochodów która spadnie, a znaczną część ludzi przesiądzie się do komunikacji publicznej albo będzie pracować zdalnie o nie będą potrzebowali samochodu.
To wszystko nie jest jeszcze pewne bo nie wiadomo czy za UE pójdą Chiny, USA i kraje Ameryki Południowej i też będą wprowadzać takie drastyczne przepisy.
Pół biedy gdyby to miało sens, ale nie ma żadnego bo ślad węglowy takich samochód nie chce być nie cholera wyraźnie niższy od nowoczesnych diesli. W przypadku Polski, gdzie prąd z węgla będzie produkowany jeszcze przez jakieś 30 lat to ślad węglowy jest zdecydowanie wyższy. Wystarczy spojrzeć na kaloryczność węgla w porównaniu do ropy.
To wszystko jest chore i nie ma sensu ale prowadzi nas w nieznanym kierunku.
Patrząc na to co się dzieje należało by z automotive uciekać jak najdalej.
Zresztą macie przykład USA. W latach 50-60 wiodącą branża, a teraz? Teraz prym wiodą usługi i tam się zarabia.
Bardziej mnie martwi potencjalnie zbliżający się kryzys.
Nawet w IT widać już symptomy ochłodzenia. Ilość ofert pracy jaką otrzymuje gwałtownie spadła, ilośc kandydatów dramatycznie wzrosła. Myślę że mocne spowolnienie gospodarcze staje się coraz bardziej realne w ciągu najblizszych kilkunastu miesięcy.
Natomiast sam automotive zmieni się nie do poznania, ilość miejsc pracy w tym przemyśle spadnie. Tak jak napisał Schweeps to już nie jest branża przyszłości.
Skymar napisał(a):Trochę dziwnie to zabrzmi bo śmiałem się z wątku o przebranżowieniu ale składając aplikacje na stanowisko mechanika do dość dużej firmy w Wawie dostałem propozycje pracy w dziale IT i dość poważnie się nad nią zastanawiam. Wynika to chyba z tego że znam 3 oprogramowania cadowskie i 4 bazy pdm/plm a szukają kogoś kto będzie ogarniał tematy pdm/plm jako administrator/wsparcie/wdrożeniowiec. Fuszka na 2 lata jeśli pójdzie ok to dalej ma być rozwój w kierunku automatyzacji i jakiś chmurek. Nie miałem nigdy w życiu łatwiejszej rekrutacji a rozmowa techniczna to po prostu śmiech na sali dla laika który w tym nie siedzi. I teraz dylemat czy korzystać z golden ticket
Skymar napisał(a):Trochę dziwnie to zabrzmi bo śmiałem się z wątku o przebranżowieniu ale składając aplikacje na stanowisko mechanika do dość dużej firmy w Wawie dostałem propozycje pracy w dziale IT i dość poważnie się nad nią zastanawiam. Wynika to chyba z tego że znam 3 oprogramowania cadowskie i 4 bazy pdm/plm a szukają kogoś kto będzie ogarniał tematy pdm/plm jako administrator/wsparcie/wdrożeniowiec. Fuszka na 2 lata jeśli pójdzie ok to dalej ma być rozwój w kierunku automatyzacji i jakiś chmurek. Nie miałem nigdy w życiu łatwiejszej rekrutacji a rozmowa techniczna to po prostu śmiech na sali dla laika który w tym nie siedzi. I teraz dylemat czy korzystać z golden ticket
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników