_

Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez kojacek » lut 21, 2018 18:03

ziele_o2k napisał(a):Podepnę się pod temat.
Jakieś pomysły, żeby wywalał każdy arkusz do oddzielnego pliku?

Ale arkusz z rzutnią (-ami) i z modelem (to co w rzutni (-ach))?
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5464
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez GekOn » lut 21, 2018 22:50

ziele_o2k napisał(a):Podepnę się pod temat.
Jakieś pomysły, żeby wywalał każdy arkusz do oddzielnego pliku?


Może coś takiego:
https://jtbworld.com/autocad-export-lay ... todwgs-lsp
GekOn
www.gekoncad.pl
GekOn
 
Posty: 7
Dołączył(a): sty 26, 2017 21:05

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez ziele_o2k » lut 22, 2018 08:45

kojacek napisał(a):
ziele_o2k napisał(a):Podepnę się pod temat.
Jakieś pomysły, żeby wywalał każdy arkusz do oddzielnego pliku?

Ale arkusz z rzutnią (-ami) i z modelem (to co w rzutni (-ach))?

Dokładnie tak :)
GekOn napisał(a):
ziele_o2k napisał(a):Podepnę się pod temat.
Jakieś pomysły, żeby wywalał każdy arkusz do oddzielnego pliku?


Może coś takiego:
https://jtbworld.com/autocad-export-lay ... todwgs-lsp

Widziałem wcześniej już, ale to niestety wywala całą przestrzeń modelu. Ja chciałbym wywalić z przestrzeni modelu tylko to co jest na viewportach z danego layouta.
Myślę, że jakby połączył to co podrzucił GekOn i odczytywanie współrzędnych viewportów z http://www.lee-mac.com/vpoutline.html to można by coś ciekawego wykombinować.
W sumie to zaraz siadam do tematu i podrzucam to co napiszę :D
Się napisze kombajn do wyrzucania do oddzielnych dwgów z modelu/arkusza.
Wywalanie z przestrzeni modelu będzie bazowało na takim bloku dynamicznym jak w załączeniu.
Załączniki
GTCAD_frame_metric.dwg
(78.94 KiB) Pobrane 27 razy
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 736
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez ziele_o2k » lut 22, 2018 13:58

Posiedziałem chwile nad tematem i potrzebuję więcej czasu na to, ale zasada działania miałaby być następująca:
  1. Wyrzucamy wszystkie arkusze do oddzielnych plików programem podobnym do layoutstodwgs który dodatkowo utworzy plik .scr
  2. Potem program otwiera każdy z wygenerowanych plików dwg za pomocą wcześniej wygenerowanego skryptu i wywala wszystko z przestrzeni modelu co nie znajduje się na viewportach z arkusza.
  3. Cieszymy się pięknymi plikami dwg
Jeśli ktoś ma inny pomysł na działanie takiego programu to śmiało podpowiadać, pomyślimy :D
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 736
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez loskamilos » lut 22, 2018 15:13

Tak jeszcze pomyślałem o tym lispie do wyrzucania do dwg i nazwach bloków dla różnych wielkości arkuszy.
Ten problem rozwiąże chyba blok dynamiczny, muszę to sprawdzić.
loskamilos
 
Posty: 23
Dołączył(a): sty 24, 2009 19:32
Lokalizacja: K-lin/Gdańsk

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez kojacek » lut 22, 2018 16:43

loskamilos napisał(a):Tak jeszcze pomyślałem o tym lispie do wyrzucania do dwg i nazwach bloków dla różnych wielkości arkuszy.
Ten problem rozwiąże chyba blok dynamiczny, muszę to sprawdzić.

Z blokami dynamicznymi to będzie trzeba bardziej się wysilić (mówię o nazwach):
https://kojacek.wordpress.com/2017/11/02/dbcount-zliczanie-blokow-dynamicznych/
https://kojacek.wordpress.com/2017/07/31/bloki-dynamiczne-wybieranie-na-podstawie-parametru/
https://kojacek.wordpress.com/2016/05/28/blok-effectivename/
ale... nie takie rzeczy przecież tutaj robiliśmy... ;)
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5464
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez ziele_o2k » lut 22, 2018 18:53

Bloki dynamiczne mam ogarnięte, próbka mojego programu do robienia pdfów w gifie.
Będzie to darmowe jak tylko wystartuję ze swoją stronką :)
<Klik>
test4.gif


Edit:
Chciałbym własnie do tego dorobić wblocka, żeby generował też dwgi. Będzie miodzio :)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 736
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez kojacek » lut 22, 2018 19:41

ziele_o2k napisał(a):Bloki dynamiczne mam ogarnięte, próbka mojego programu do robienia pdfów w gifie.
Będzie to darmowe jak tylko wystartuję ze swoją stronką :)
<Klik>
test4.gif


Edit:
Chciałbym własnie do tego dorobić wblocka, żeby generował też dwgi. Będzie miodzio :)


Obrazek :D
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5464
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Poprzednia strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników