_

Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez loskamilos » lut 16, 2018 18:15

Cześć!
Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie:
- mam rysunek dwg w którym mam wiele rysunków na A3 (powiedzmy 50 sztuk)
- zapisywanie tych rysunków (oddzielnie każdego z osobna) do pdfów jest możliwe dzięki layoutom

Ale czy jest sposób żeby tak ustawić Autocada, żeby jakimś sprytnym sposobem wyrzucił wszystkie rysunki do oddzielnych plików dwg? Czy jedyną opcją jest żmudny "PISZBLOK" i zaznaczanie każdego rysunku z osobna itd.

Z góry dzięki za pomoc!
loskamilos
 
Posty: 18
Dołączył(a): sty 24, 2009 19:32
Lokalizacja: K-lin/Gdańsk

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez badziewiak » lut 20, 2018 01:30

Nikt nie jest chętny? Bo chyba nie jest to jakiś techniczny problem? Ostatnio zarobiony jestem po łokcie, ale jak znajdę chwilkę to coś wyrzeźbię.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2277
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez kojacek » lut 20, 2018 08:23

badziewiak napisał(a):Nikt nie jest chętny? Bo chyba nie jest to jakiś techniczny problem? Ostatnio zarobiony jestem po łokcie, ale jak znajdę chwilkę to coś wyrzeźbię.


Nieprecyzyjność owej historii jest nieco zniechęcająca, bowiem skoro:
loskamilos napisał(a):- mam rysunek dwg w którym mam wiele rysunków na A3 (powiedzmy 50 sztuk)

to nie wiem o co chodzi - jeśli rysunek to dokument AutoCAD-a, to co jest zatem rysunkiem na A3?
Ponadto jeżeli:
loskamilos napisał(a):- zapisywanie tych rysunków (oddzielnie każdego z osobna) do pdfów jest możliwe dzięki layoutom

sugeruje że są to arkusze (layouty).
Jednak potem:
loskamilos napisał(a):Czy jedyną opcją jest żmudny "PISZBLOK" i zaznaczanie każdego rysunku z osobna itd.

przeczy temu, bowiem _WBLOCK (PISZBLOK) nie wyeksportuje jednocześnie dowolnego Layout-a (papier), razem z elementami Modelu. A jeśli PISZBLOK tylko z modelu, to skąd zapisywanie z Layout-ów?
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5430
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez badziewiak » lut 20, 2018 11:43

Oczywiście na te pytania autor musi odpowiedzieć, ale ja zakładam, że jakiś dziwny program wyeksportował rysunki do arkuszy, a model nie jest potrzebny. Piłka po stronie pytającego.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2277
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez loskamilos » lut 20, 2018 16:51

Wydawało mi się, że opisałem swój problem dość jasno, ale już spieszę z odpowiedziami na wątpliwości.
Dokument .dwg stworzyłem sam, w modelu, i jest w nim bardzo dużo rysunków w ramkach gotowych do wydrukowania na A3.
Dla każdej takiej ramki mam stworzony layout, żeby móc każdy z osobna rysunek wyeksportować sobie automatycznie do oddzielnego pdfa (poleceniem publish).
Ale oprócz tych pdfów potrzebuję również oddzielnego pliku .dwg z każdym rysunkiem z osobna - jako pary do pdfa (ręcznie robię to za pomocą piszblok/_wblock w Modelu, zaznaczam oddzielnie każdy rysunek A3 i wywołuję wspomnianą funkcję, wyskakuje mi okienko Zapisz blok itd., ale przy liczbie rysunków idącej w dziesiątki albo setki jest to zadanie żmudne i bardzo czasochłonne i dlatego szukam sposobu zautomatyzowanego). Programowania dopiero zacząłem się uczyć i jestem na początku swojej przygody z pythonem, przede mną również lispy, próbowałem kombinować coś ze skryptem (.scr) ale też nie udało mi się.
Mam nadzieję, że teraz moje pytanie stało się nieco jaśniejsze.
Ostatnio edytowany przez loskamilos, lut 20, 2018 17:51, edytowano w sumie 1 raz
loskamilos
 
Posty: 18
Dołączył(a): sty 24, 2009 19:32
Lokalizacja: K-lin/Gdańsk

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez loskamilos » lut 20, 2018 17:49

Próbowałem wykombinować skrypt, który bym sobie stworzył w Excelu, kroki skryptu:
1) zaznaczenie obiektów wewnątrz prostokąta o współrzędnych (X1; Y1; X2; Y2) - kolejne współrzędne otrzymane na drodze dodawania stałych wartości do współrzędnych pierwszej ramki rysunku (0; 0; 420; 297), (430; 0; 850; 297) itd.
2) wywołanie funkcji PISZBLOK dla tak zaznaczanych kolejno prostokątów
3) zapisanie zaznaczonych obiektów pod kolejnymi nazwami (jakimikolwiek, choćby 1.1, 1.2, 1.3 itd.)

Ale:
- po pierwsze nie znam polecenia, które zaznacza wszystkie obiekty wewnątrz prostokąta o zadanych współrzędnych
- a po drugie nie wiem jak obejść fakt wyskakiwania okienka po wywołaniu polecenia PISZBLOK (próbowałem ze zmienną systemową _FILEDIA = 0 ale to wyłącza mi tylko okienka Otwórz/Zapisz jako).

To taki poboczny problem do wcześniej opisanego.
loskamilos
 
Posty: 18
Dołączył(a): sty 24, 2009 19:32
Lokalizacja: K-lin/Gdańsk

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez kojacek » lut 20, 2018 21:21

Jeżeli (mam nadzieję) owe rysunki (A3) utworzyłeś (nie tylko) rękami ale też z głową (to znaczy) że ramki są blokami, to da się takie coś załatwić bez problemu stosunkowo prostym lispem (wblock ssget-a z bbox-a każdej ramki). Jeśli nawet ma tabliczki które są blokami z atrybutami, to lisp może im (plikom) nadać odpowiednie nazwy.

EDYTA: Na upartego można też (właściwie) utworzyć ssget ramek będących poliliniami, o określonych parametrach (4 boki, o jakichś tam wymiarach, z jakiejś tam warstwy itp).
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5430
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez loskamilos » lut 21, 2018 08:06

Ramki są poliliniami (na oddzielnej warstwie), ale wymienić je na blok też nie problem, gdyż są w równych odstępach (szyk).
Tabelka z opisem faktycznie jest blokiem z atrybutami i fajnie, gdyby rzeczywiście dało się każdy rysunek zapisać pod nazwą wyciągniętą z jednego z atrybutów.
Nie chcę nikomu zawracać za bardzo głowy, bo domyślam się, że doba ma tylko 24h i najchętniej sam bym nauczył się jak napisać taki lisp, ale jeśli ktokolwiek znalazłby chwilę i stworzył coś takiego to byłbym bardzo wdzięczny. Ale poznać tajniki lispów i tak nie omieszkam.
loskamilos
 
Posty: 18
Dołączył(a): sty 24, 2009 19:32
Lokalizacja: K-lin/Gdańsk

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez kojacek » lut 21, 2018 09:16

loskamilos napisał(a):Ramki są poliliniami (na oddzielnej warstwie), ale wymienić je na blok też nie problem, gdyż są w równych odstępach (szyk).
Tabelka z opisem faktycznie jest blokiem z atrybutami i fajnie, gdyby rzeczywiście dało się każdy rysunek zapisać pod nazwą wyciągniętą z jednego z atrybutów.
Nie chcę nikomu zawracać za bardzo głowy, bo domyślam się, że doba ma tylko 24h i najchętniej sam bym nauczył się jak napisać taki lisp, ale jeśli ktokolwiek znalazłby chwilę i stworzył coś takiego to byłbym bardzo wdzięczny. Ale poznać tajniki lispów i tak nie omieszkam.


Podrzuć jaki przykład. Jeśli zależy ci na dyskrecji (dane projektu / tabelki itp.) - wywal pewne dane lub daj na priv. Coś tam się da zrobić pewnie.
(Nawiasem mówiąc), i tak widzę (co najmniej) dwie złe praktyki: (1) tworzenie ramek i tabelek w modelu (do tego papier jest wszak najlepszy) i (2) unikanie bloków w elementach powtarzalnych (ramka jest polilinią).
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5430
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Zautomatyzowany PISZBLOK wielu rysunków

Postprzez loskamilos » lut 21, 2018 09:46

Póki co ramka w postaci bloku nie była mi właściwie niezbędna, na moje dotychczasowe potrzeby wystarczyła polilinia, ale jestem otwarty na zmiany, które mogą przynieść wymierne korzyści.
Ramka wraz z tabelką w layoucie utrudniałaby mi nieco kwestię wyrzucania rysunków za pomocą _wblock. Poza tym u mnie w firmie korzystanie z layout'ów nie jest na porządku dziennym i w momencie jak dużo osób pracuje tylko w Modelu to muszę się nieco dopasować.
Załączam plik .dwg z trzema rysunkami pierwszymi z brzegu, nieco poczyszczonymi. Ramka jako blok, tabelka rysunkowa jako blok z argumentami.
Załączniki
lisp_wblock.dwg
(359.34 KiB) Pobrane 15 razy
loskamilos
 
Posty: 18
Dołączył(a): sty 24, 2009 19:32
Lokalizacja: K-lin/Gdańsk

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników