_

Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Postprzez Crystal Project » maja 25, 2011 20:37

Witam,
Czy istnieje sposób na zaznaczanie obiektów, które znajdują się w aktualnym polu zaznaczenia lecz - po przesunięciu widoku za pomocą trzeciego przycisku myszy lub zoomu za pomocą kółka myszy - znalazły się poza ekranem? To niby drobiazg, ale bardzo mi dokucza, bo często tak zaznaczam duże obiekty. Z góry dzięki.
Crystal Project
 
Posty: 12
Dołączył(a): maja 25, 2011 20:06

Re: Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Postprzez mdbdesign » maja 25, 2011 21:14

Zaznacz - przesun, zaznacz - przesun, itd enter i rob co chcesz.
Albo zaznacz wszystkie (select;all;) jezeli jest taka potrzeba.
Marek
Avatar użytkownika
mdbdesign
 
Posty: 837
Dołączył(a): cze 05, 2007 03:38
Lokalizacja: Courtice, Ontario, Canada

Re: Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Postprzez Crystal Project » cze 01, 2011 13:36

To nie jest rozwiązanie. Może jest jakaś zmienna, którą trzeba przestawić?
Crystal Project
 
Posty: 12
Dołączył(a): maja 25, 2011 20:06

Re: Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Postprzez Crystal Project » cze 01, 2011 13:39

Może nie wyraziłem się jasno. Oto na czym polega problem:
1. Klikam pierwszy punkt obszaru zaznaczania,
2. Przesuwam widok za pomocą środkowego klawisza myszy lub robię zooma za pomocą kółka, aby uzyskać większą precyzję.
3. Klikam drugi raz w celu zakończenia zaznaczania obiektów, ale obiekty, które "wyjechały" poza ekran nie są zaznaczane.
Crystal Project
 
Posty: 12
Dołączył(a): maja 25, 2011 20:06

Re: Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Postprzez badziewiak » cze 01, 2011 14:03

Crystal Project napisał(a):Może nie wyraziłem się jasno. Oto na czym polega problem:
1. Klikam pierwszy punkt obszaru zaznaczania,
2. Przesuwam widok za pomocą środkowego klawisza myszy lub robię zooma za pomocą kółka, aby uzyskać większą precyzję.
3. Klikam drugi raz w celu zakończenia zaznaczania obiektów, ale obiekty, które "wyjechały" poza ekran nie są zaznaczane.

Niestety, ale chyba inaczej sie nie da. W autocadzie jest m.in. taka niedorobka, ze obiekty wybierane musza byc widoczne na ekranie. Nawet programowo jesli chce wybrac cos do zbioru wskazan, to trzeba robic zoom na caly obszar, z ktorego elementy sa wybierane. Jedyne wyjscie to jak mdbdesign napisal, czyli zaznaczac na raty.
EDIT:
Moze ktos z lispowcow wie: Czy da sie napisac funkcje lisp, ktora w trakcie wykonywania jakiegokolwiek polecenia (gdy pyta sie o obiekty), zapyta o punkty okna zaznaczenia, po czym zrobi stosowny zoom, nastepnie wrzuci do biezacego zbioru wskazan zaznaczone obiekty?
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2293
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Postprzez Crystal Project » cze 01, 2011 14:38

Ok. Dzięki.
Crystal Project
 
Posty: 12
Dołączył(a): maja 25, 2011 20:06

Re: Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Postprzez kojacek » cze 01, 2011 14:51

Generalnie problem wydaje się być wydumanym. Dla posiadacza najprostszej zwyczajnej typowej myszki dwuklawiszowej z rolką, wydawało mi się (do tej pory), że tworzenie (przy jej pomocy) dowolnego zbioru wskazań (z zoomowaniem/przesuwaniem/także z uwzglednieniem trybów wyboru) w dowolnym widoku nie jest jakimś szczególnym (chyba) skomplikowanym problemem. Jakoś nie rozumiem tej całej dysputy.

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5487
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Postprzez kruuger » cze 01, 2011 15:02

wiekszy problem to niemozliwosc odzoomowania (konieczny regen). macie jakies sposob na to ?
niestety 'REGEN nie wchodzi
kruuger
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4848
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Postprzez z » cze 02, 2011 23:34

kojacek napisał(a):Generalnie problem wydaje się być wydumanym. Dla posiadacza najprostszej zwyczajnej typowej myszki dwuklawiszowej z rolką, wydawało mi się (do tej pory), że tworzenie (przy jej pomocy) dowolnego zbioru wskazań (z zoomowaniem/przesuwaniem/także z uwzglednieniem trybów wyboru) w dowolnym widoku nie jest jakimś szczególnym (chyba) skomplikowanym problemem. Jakoś nie rozumiem tej całej dysputy.
kojacek

Problem nie jest wydumany, ale związany z pewnymi przyzwyczajeniami i nieumiejętnością poradzenia sobie w inny sposób:
otóż zaznaczenie za pomocą jednego okna lub jednej łamanej zamkniętej obejmującej obiektów, które następnie podczas tego samego zaznaczania znikną z ekranu (w wyniku przesunięcia ekranu _pan) - spowoduje usunięcie ich ze zbioru wskazań. Przypadłość ta pojawiła się w wersji AC2k2 i tak już zostało. Rozwiązaniem jest zaznaczanie za pomocą okna lub łamanej przecinającej albo jak opisał mbdesign
z
z
 
Posty: 1948
Dołączył(a): cze 16, 2009 22:49

Re: Zaznaczanie obiektów spoza widoku

Postprzez kojacek » cze 03, 2011 07:09

z napisał(a):Problem nie jest wydumany, ale związany z pewnymi przyzwyczajeniami i nieumiejętnością poradzenia sobie w inny sposób:
otóż zaznaczenie za pomocą jednego okna lub jednej łamanej zamkniętej obejmującej obiektów, które następnie podczas tego samego zaznaczania znikną z ekranu (w wyniku przesunięcia ekranu _pan) - spowoduje usunięcie ich ze zbioru wskazań. Przypadłość ta pojawiła się w wersji AC2k2 i tak już zostało. Rozwiązaniem jest zaznaczanie za pomocą okna lub łamanej przecinającej albo jak opisał mbdesign


Nadal twierdzę jednak że problem jest wydumany, bowiem (raz jeszcze powtórzę) tworzenie dowolnego zbioru wskazań np. wielobokiem przecinająjacym (ale też innym trybem), przy wykorzystaniu techniki dynamicznego przesuwania (np. wcisniętą (palcem (zwykle wskazujacym)) rolką (myszki)), oddaleń i przybliżeń (np. obrotem rolki (tejże myszki)), jest stosunkowo szybkim i prostym procesem. Dodając do tego oferowane (od pewnego czasu przez Autodesk) możliwości kolorowania obszaru podczas wyboru, nadaje temu zajęciu dodatkowego waloru estetycznego. Nie pamiętam już kiedy nie udało mi się nie utworzyć, w ten sposób, zbioru wskazań zgodnie z moimi zamierzeniami. Można to (rzecz jasna) zrzucić na karb, pogarszajacej się (mej) pamięci... ;)

kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5487
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników