_

zbędne spacje w ciągu współrzędnych

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

zbędne spacje w ciągu współrzędnych

Postprzez jb71 » cze 23, 2022 07:45

Dzień dobry
Proszę o wsparcie. Potrzebuję z wyliczonych danych x i y złożyć współrzędne punktu. Użycie polecenia
(setq pkt (append (list x', y))) powoduje wstawianie spacji pomiędzy x i przecinkiem oraz pomiędzy przecinkiem a y. Co robię nie tak?
pzdr jb71
jb71
 
Posty: 5
Dołączył(a): cze 17, 2022 08:37

Re: zbędne spacje w ciągu współrzędnych

Postprzez andkal » cze 24, 2022 19:07

Jeżeli x i y to współrzędnie to wystarczy zdefiniować punkt tak:
(setq pkt (list x y)) - zwróci listę np. (10 20)

Jeżeli ma być w postaci tekstowej to
(setq pkt (strcat (rtos x) "," (rtos y))) - zwróci string np. "10,20"

Tutaj można poczytać więcej o strcat, append i rtos:
https://www.e-cad.pl/?a=9#p12
http://www.autolisps.blogspot.com - handy plugins for autocad
andkal
 
Posty: 78
Dołączył(a): paź 01, 2017 22:10

Re: zbędne spacje w ciągu współrzędnych

Postprzez jb71 » cze 28, 2022 11:09

Dziękuję
Dokładnie o to chodziło.
jb71
 
Posty: 5
Dołączył(a): cze 17, 2022 08:37


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron