_

zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Postprzez badziewiak » cze 21, 2011 11:30

kojacek napisał(a):
badziewiak napisał(a): To bylo z przekasem, bo wiadomo ze trzeba ustawic odpowiednie sciezki do dll-ek referencyjnych, docelowe .NET i inne bzdety. Nie kazdemu bedzie sie chcialo. To co robie, jest dedykowane do korporacji, w ktorej sa w miare jednolite standardy oprogramowania. Dla osob o szczegolnych wymaganiach po prostu sie skompiluje jak trzeba.


Albo rób 2-3 pliki chodzące na 2-3 ostatnich AutoCAD-ach na różnych systemach bo w tej chwili bajzel jest. Przedostatnia chodzi u mnie na x64 i x32, u kruugera nie, za to ostatnia u niego tak, a u mnie nie...

Jakiś czas używam sobie parę różnych arx-ów, i net-ów, i nigdy nie spotkałem się z taką rozpierduchą. Jeśli jest za dużo wersji robię sobie LISP-owego autoloadera:
autoarxloader.png

zdefiniowane mam jedno polecenie i wszystko wszędzie hula bez żadnych pytań...

za duże wymagania mam?

kojacek

Jest to jakies wyjscie. Bede robil 2 buildy - AC2010 i 2011.
EDIT:
kojacek napisał(a):Jakiś czas używam sobie parę różnych arx-ów, i net-ów, i nigdy nie spotkałem się z taką rozpierduchą.
Bo ja od razu z grubej rury walilem - zachcialo mi sie COMa uzywac :D W wiekszosci przypadkow jest to zbedne. Ten przypadek byl szczegolny, bo zachcialo mi sie zoomowania.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2260
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Postprzez buki666 » lut 24, 2017 15:13

Cześć,
Odkopuje antyczny temat ale mam nadzieje, że ktoś odpiszę :)
Korzystając z tego wątku stworzyłem lispowy programik do numerowanie atrybutów kierunkiem istniejącej polilinii.
Wszystko działa ok, za wyjątkiem dwóch szczegółów:
1)Programik nie zawsze rozróżnia gdzie jest początek a gdzie koniec polilinii. Czasem numeruje od końca a czasem od początku. Tu jestem całkowicie w kropce.
2)Dodawanie nowych elementów do linii - program w jakiś sposób pamięta które bloki były wstawiane jako pierwsze. Przez co najpierw numeruje stare elementy na linii, a potem dopiero nowe. Wiadomo, że czasem chciałoby się po prostu wstawić element w środku linii i nie musieć numerować wszystkiego od początku :)

Poniżej kod
Załączniki
numpol.lsp
program
(5.16 KiB) Pobrane 70 razy
buki666
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 09, 2015 14:55

Re: zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Postprzez kojacek » lut 24, 2017 16:40

buki666 napisał(a):Cześć,
Odkopuje antyczny temat ale mam nadzieje, że ktoś odpiszę :)
Korzystając z tego wątku stworzyłem lispowy programik do numerowanie atrybutów kierunkiem istniejącej polilinii.
Wszystko działa ok, za wyjątkiem dwóch szczegółów:
1)Programik nie zawsze rozróżnia gdzie jest początek a gdzie koniec polilinii. Czasem numeruje od końca a czasem od początku. Tu jestem całkowicie w kropce.
2)Dodawanie nowych elementów do linii - program w jakiś sposób pamięta które bloki były wstawiane jako pierwsze. Przez co najpierw numeruje stare elementy na linii, a potem dopiero nowe. Wiadomo, że czasem chciałoby się po prostu wstawić element w środku linii i nie musieć numerować wszystkiego od początku :)

Poniżej kod


Ostatnio robiłem takie coś (wybór obiektów polilinią) i kolejność występowania była ważna (od początku lub końca poly) w zależności od wskazania. Trochę inaczej zrobione i działa z tego co wiem (i moich testów) ok. W wolnej chwili opiszę to u siebie na blogu.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5293
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Postprzez sauron-83 » lut 25, 2017 16:19

buki666 napisał(a):Cześć,
Odkopuje antyczny temat ale mam nadzieje, że ktoś odpiszę :)
...


z tego co jeszcze pamiętam - choć ręki czy głowy to
nie oddam
1. wybór poprzez Fence (krawędź) ssget "_F" .... -
uwzględnia kolejność zaznaczenia obiektów może więc ściągnąć koordynaty wierzchołków polilini i wykorzystać wybór fencem w Twoim programie

2. korzystaj z vlax-curve-... działają nie tylko z vlobjects ale i z entycjami i chyba nawet są szybsze w przypadku entycji (choć nie jest to udokumentowane) żeby zbadać czy początek koniec czy inne

nie mam dostępu do CADa więc nie mogę sprawdzić tego, ale może kojacek potwierdzi

kojacek napisał(a):Ostatnio robiłem takie coś (wybór obiektów polilinią) i kolejność występowania była ważna (od początku lub końca poly) w zależności od wskazania. Trochę inaczej zrobione i działa z tego co wiem (i moich testów) ok. W wolnej chwili opiszę to u siebie na blogu.

to czekamy na aktualizację bloga :)

pozdrawiam
sauron
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 295
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Postprzez kojacek » lut 25, 2017 22:06

sauron-83 napisał(a): (...) to czekamy na aktualizację bloga :)


po kolei, najpierw CENTERy... (https://kojacek.wordpress.com/2017/02/25/centerline_centermark/), potem (wisi jeszcze prawie gotowe), coś o reaktorach, i wtedy... (chyba że się zmieni kolejność ;) )
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5293
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Postprzez sauron-83 » mar 04, 2017 00:47

kojacek napisał(a):
sauron-83 napisał(a): (...) to czekamy na aktualizację bloga :)


po kolei, najpierw CENTERy... (https://kojacek.wordpress.com/2017/02/25/centerline_centermark/), potem (wisi jeszcze prawie gotowe), coś o reaktorach, i wtedy... (chyba że się zmieni kolejność ;) )

i chyba dobrze, że nie zmieniałeś kolejności :).

Pozdrawiam.
pozdrawiam sauron
sauron-83
 
Posty: 295
Dołączył(a): sie 05, 2008 15:25

Re: zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Postprzez kojacek » mar 07, 2017 22:23

sauron-83 napisał(a):
i chyba dobrze, że nie zmieniałeś kolejności :).


https://kojacek.wordpress.com/2017/03/07/zbior-wskazan-zaznaczony-polilinia/
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5293
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Postprzez buki666 » mar 09, 2017 17:24

Cześć!
Wielkie dzięki za pomoc! :)
Potestowałem trochę ten programik i widzę, że występuje w nim podobny problem co wcześniej. Program "pamięta" kolejność wstawianych bloków, przez co w przypadku gdy mamy je porozstawiane nieuważnie, lub gdy będziemy coś zmieniać w trakcie lisp się gubi.
Może ten problem występuje tylko u mnie? Korzystam z BricsCADa.
Przesyłam screena z opisanym przypadkiem.
Załączniki
problem.png
problem.png (8.7 KiB) Przeglądane 149 razy
buki666
 
Posty: 4
Dołączył(a): paź 09, 2015 14:55

Re: zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Postprzez kojacek » mar 09, 2017 19:39

buki666 napisał(a):Cześć!
Wielkie dzięki za pomoc! :)
Potestowałem trochę ten programik i widzę, że występuje w nim podobny problem co wcześniej. Program "pamięta" kolejność wstawianych bloków, przez co w przypadku gdy mamy je porozstawiane nieuważnie, lub gdy będziemy coś zmieniać w trakcie lisp się gubi.
Może ten problem występuje tylko u mnie? Korzystam z BricsCADa.
Przesyłam screena z opisanym przypadkiem.


Tak, wygląda na to że to przypadłość BricsCAD-a, AutoCAD też tak miał, do wersji 2004. Kolejność w zbiorze wskazań była analogiczna do kolejności powstawania obiektów w rysunku.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5293
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: zbiór wskazań zaznaczony polilinią

Postprzez badziewiak » mar 10, 2017 00:46

W swoich zabawkach zwykle sortuję wg odległości punktu geometrycznego środka bloku zrzutowanego na polilinię od początku/końca polilinii. Da się to zrobić jakoś zgrabnie w lispie? Myślę że tak, ciekaw jestem jak to technicznie rozwiążecie. W C# zrobiłem coś do tego celu, ale to nie jest temat na ten wątek.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2260
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników