_

Zmiana czcionki symboli w rysunku - Inventor 2017

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Zmiana czcionki symboli w rysunku - Inventor 2017

Postprzez Lordzik » paź 12, 2017 11:53

Witam
Napotkałem mały problem. Dostosowuje czcionki w szablonie rysunkowym wg standardów firmy. Wszystko poszło gładko, jedyny problem wystąpił przy automatycznym przypisywaniu symbolu "fi" do średnicy, gdzie czcionka została stara. Przeszukałem już chyba wszystkie możliwe opcje, lecz nie potrafię znaleźć tej, odpowiedzialnej za czcionkę. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i znalazł rozwiązanie?
Pozdrawiam
Załączniki
1.PNG
Zrzut ekranu
Lordzik
 
Posty: 3
Dołączył(a): paź 12, 2017 11:48

Re: Zmiana czcionki symboli w rysunku - Inventor 2017

Postprzez NewJoker » paź 12, 2017 13:01

Tutaj znajdziesz odpowiedź: https://knowledge.autodesk.com/support/ ... boxes.html

Jeśli używa się tego pierwszego na liście symbolu fi (na szarym tle) to program dopasowuje go do aktualnie wybranej czcionki. Natomiast ten drugi symbol fi (niżej na liście) korzysta ze specjalnej czcionki AIGDT.
NewJoker
 
Posty: 136
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Zmiana czcionki symboli w rysunku - Inventor 2017

Postprzez Lordzik » paź 12, 2017 13:22

Dzięki za odpowiedź. Tak, zgadza się, ale niestety służy to głównie przy wprowadzaniu znaku "fi" z ręki. Mi bardziej chodziło o opcję w programie gdzie mogę zmienić standardową czcionkę AIGDT na swoją, którą będzie automatycznie podczytywana przy tworzeniu wymiaru - szczegóły na zrzucie ekranu. Normalnie znak mogę wprowadzić we właściwej czcionce ale ta automatyczna tworzy się inna.
Niespełna rok temu potrafiłem to ustawić i działało. Aktualnie nie jestem sobie w stanie tego przypomnieć.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Lordzik
 
Posty: 3
Dołączył(a): paź 12, 2017 11:48

Re: Zmiana czcionki symboli w rysunku - Inventor 2017

Postprzez NewJoker » paź 12, 2017 13:51

Wiem co chciałbyś uzyskać i rzeczywiście przydałaby się taka możliwość, ale niestety nie znalazłem tego typu opcji w Edytorze stylów. Możesz jedynie przerobić opis otworu (podmienić symbol średnicy na ten z dopasowującą się czcionką, usunąć pobieranie głębokości otworu i słowo "GŁĘBOKOŚĆ" za nim), ale wtedy nie będziesz mógł skorzystać z podwójnej linii wymiarowej - będzie albo pojedyncza jak przy promieniu albo linia odniesienia.
NewJoker
 
Posty: 136
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Zmiana czcionki symboli w rysunku - Inventor 2017

Postprzez Lordzik » paź 12, 2017 14:00

Jeszcze raz dzięki. Postaram się to jeszcze znaleźć, póki co znalazłem lekko inny sposób niż Twój. Wyłączyłem automatyczne dodawanie znaku fi w opcjach i wrzucam go ręcznie jako prefix w odpowiedniej czcionce.
Lordzik
 
Posty: 3
Dołączył(a): paź 12, 2017 11:48


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników