_

zmiana rozmiaru celownika

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

zmiana rozmiaru celownika

Postprzez er.jot » paź 22, 2008 09:13

mam acada 2008 wersje pełną PL. nie mogę w tradycyjny sposób zmienić rozmiaru celownika (opcje->pomoce rysunkowe->rozmiar celownika)
czym to może być spowodowane i jak zmienić rozmiar celownika w takim razie?
er.jot
er.jot
 
Posty: 81
Dołączył(a): lip 19, 2007 15:24
Lokalizacja: Szczecin

Re: zmiana rozmiaru celownika

Postprzez zbyszek » paź 24, 2008 11:58

er.jot napisał(a):mam acada 2008 wersje pełną PL. nie mogę w tradycyjny sposób zmienić rozmiaru celownika (opcje->pomoce rysunkowe->rozmiar celownika)
czym to może być spowodowane i jak zmienić rozmiar celownika w takim razie?
Dla mnie tradycyjny sposób zmiany rozmiaru celownika to zmiana pickbox, jak widać tradycje są różne...
Avatar użytkownika
zbyszek
 
Posty: 1031
Dołączył(a): paź 29, 2005 11:31
Lokalizacja: Kraków

Re: zmiana rozmiaru celownika

Postprzez przemyslaw » paź 24, 2008 14:33

w wersji angielskiej:
- wpisujemy "crosshair" w linii poleceń a następnie wartość od 1 do 100

w wersji polskiej wystarczy przed poleceniem wpisać podkreślenie (_crosshair)
podobnie jest z innymi poleceniami angielskimi w polskiej wersji cada
przemyslaw
 
Posty: 11
Dołączył(a): sie 28, 2007 16:00

Re: zmiana rozmiaru celownika

Postprzez Miszel » lip 10, 2017 12:22

Podepnę się pod temat.

Przesiadłem się na nowego Autocada i irytuje mnie, że w nowej wersji AutoCAD'a 2016 wewnątrz kwadratowego wskaźnika/celownika nie wyświetla się krzyż nitkowy. Dochodzi tylko do obrysu kwadratu. W starych wersjach krzyż się krzyżował :mrgreen: ułatwiało to dla mnie wybór elementów. Czy można to przywrócić jakąś zmienną systemową? Przekopałem całe "Opcje" i nie znalazłem nigdzie takiego ustawienia.
Miszel
 
Posty: 33
Dołączył(a): lip 21, 2010 09:52

Re: zmiana rozmiaru celownika

Postprzez Tyomex » lip 10, 2017 14:26

Oni twierdzą, że teraz widzisz co wybierasz, ot takie usprawnienie.
https://knowledge.autodesk.com/support/ ... ckbox.html
Avatar użytkownika
Tyomex
 
Posty: 374
Dołączył(a): paź 09, 2014 15:06

Re: zmiana rozmiaru celownika

Postprzez Miszel » lip 10, 2017 15:30

żeby widzieć co wybieram miałem większy kwadracik, a środek krzyża pozwalał precyzyjnie wybrać co chciałem. Teraz najeżdżam na dwie linie i zgaduję w którą program trafi/sobie wybierze. Da się to jakoś zmienić - tzn. przywrócić nitki w kwadracie, bo wielkość kwadratu oczywiście wiem jak.
Miszel
 
Posty: 33
Dołączył(a): lip 21, 2010 09:52

Re: zmiana rozmiaru celownika

Postprzez Tyomex » lip 10, 2017 21:33

Wybierze tę linię, która się podświetla.
Ja nie znam sposobu żeby przywrócić celownik w środku.
Avatar użytkownika
Tyomex
 
Posty: 374
Dołączył(a): paź 09, 2014 15:06

Re: zmiana rozmiaru celownika

Postprzez ziele_o2k » lip 11, 2017 14:14

Miszel napisał(a):(...) Da się to jakoś zmienić - tzn. przywrócić nitki w kwadracie, bo wielkość kwadratu oczywiście wiem jak.
Nie da się tego przywrócić dla cadów od 2015 w górę.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 474
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników