_

Zmiana trybu wskazywania/zaznaczania

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Zmiana trybu wskazywania/zaznaczania

Postprzez Sławek [am-pm] » cze 01, 2017 18:45

Witam.

Sprawa tak naprawdę dotyczy BricsCAD-a (V16), ale jest on dość dokładnym klonem AutoCAD-a, więc zmiana opcji programu powinna być identyczna (nie spotkałem się jeszcze z istotnymi rozbieżnościami).

"Od zawsze", gdy najeżdżałem kursorem na obiekt 3D, podświetlał mi się cały, a klikając w dowolną jego część wybierałem go w całości, w dalszej kolejności uruchamiając komendę (przesunięcie, zmiana koloru, warstwy, itp.), która dawała efekt dla całego obiektu.

Ostatnio coś się "samo" przestawiło. Gdy najeżdżam kursorem na obiekt 3D, podświetla mi się tylko jedna z jego płaszczyzn lub krawędzi. Kliknięcie powoduje wybranie tej płaszczyzny lub krawędzi (mogę zaznaczać ich coraz więcej). A efekt komendy bywa inny, niż poprzednio. Zmiana koloru dotyczy tylko wybranych ścian (a nie całego obiektu), zmiana warstwy zazwyczaj nie działa (trzeba wybrać wszystkie "składowe" obiektu, aby zmienić jego warstwę), usuwanie zawsze działa - i dotyczy całego obiektu (a nie wybranej krawędzi czy ściany).

Chciałbym zatem dowiedzieć się, jak przełączać się między tymi opcjami wskazywania/zaznaczania. Przeglądałem ustawienia programu, zmieniałem różne opcje, wertowałem podręczniki, szukałem przez Google, jednak nie znalazłem odpowiedzi. Zapewne sposób postępowania jest banalny i sprowadzi się do wciśnięcia "Control" coś tam lub zmiany jednej z opcji w ustawieniach, zatem byłbym wdzięczny za wskazanie tego sposobu.

Sławek
Sławek [am-pm]
 
Posty: 3
Dołączył(a): cze 01, 2017 17:25

Re: Zmiana trybu wskazywania/zaznaczania

Postprzez ziele_o2k » cze 02, 2017 09:19

Coś słabo szukałeś, bo mnie zajęło znalezienie tego w google jakieś 30s.
W Autocadzie jest zmienna systemowa SUBOBJSELECTIONMODE. W briscadzie jest inaczej z tego co znalazłem i nazywa się ona SELECTIONMODES - ustaw ją na 0.
Coś na ten temat tutaj https://blog.bricsys.com/tutorials/bim-basics-selection-modes/
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 433
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Zmiana trybu wskazywania/zaznaczania

Postprzez Kizior » cze 02, 2017 09:29

Wnioskuję o stworzenie nowego działu na tym forum. Najbardziej odpowiednia nazwa dla tego działu to [Poszukaj za mnie w Google]
Avatar użytkownika
Kizior
 
Posty: 175
Dołączył(a): paź 12, 2011 22:01
Lokalizacja: Lublin

Re: Zmiana trybu wskazywania/zaznaczania

Postprzez Sławek [am-pm] » cze 02, 2017 12:07

Dziękuję kolegom za merytoryczne wskazówki, szczególnie Kiziorowi.

Faktycznie, w BricsCAD nie ma zmiennej SUBOBJSELECTIONMODE. Modyfikacja SELECTIONMODES na wstępie nie dawała żadnych efektów, nie zadziałały też wskazówki z filmu https://blog.bricsys.com/tutorials/bim- ... ion-modes/ . Zatem wspomniane 30 sekund okazało się niewystarczające.

Sprawa się jednak wyjaśniła. Przy spuchniętym projekcie tworzonym na przeciętnym komputerze wyłączyłem automatyczne podświetlanie obiektów znajdujących się pod kursorem, zmianą SELECTIONPREVIEW (gdyż system się przytykał przy byle poruszeniu myszą). I właśnie w tym trybie kliknięcie w dowolny punkt obiektu zawsze wybiera go w całości (ale już przytrzymanie klawisza CTRL pozwala na wybieranie pojedynczych krawędzi i ścian, bez kombinacji ze zmiennymi systemowymi).

Po włączeniu automatycznego podświetlania obiektów "pod kursorem" wszystko wróciło do normy. Powiecie, że to jest oczywiste? Dla mnie nie było, przestawiałem wszystkie opcje podglądu i wyboru, ale widocznie nie wypróbowałem wcześniej wszystkich możliwych kombinacji.
Sławek [am-pm]
 
Posty: 3
Dołączył(a): cze 01, 2017 17:25

Re: Zmiana trybu wskazywania/zaznaczania

Postprzez ziele_o2k » cze 03, 2017 11:12

Człowiek się stara pomóc, a i tak się będą czepiać... ehh
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 433
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Zmiana trybu wskazywania/zaznaczania

Postprzez Sławek [am-pm] » cze 04, 2017 19:25

ziele_o2k napisał(a):Człowiek się stara pomóc, a i tak się będą czepiać... ehh


Przecież podziękowałem za merytoryczne wskazówki, a dwa słowa: "szczególnie Kiziorowi" - to była oczywiście ironia, ale skierowana wyłącznie do niego (policz zresztą ilość merytorycznych wskazówek w jego odpowiedzi). Oczekiwałem tutaj czegoś w stylu "proste pytanie - prosta odpowiedź", a tymczasem wątek niepotrzebnie puchnie. Jego kąśliwa, chociaż kompletnie nic nie wnosząca uwaga sprowokowała mnie do napisania odpowiedzi, którą niesłusznie odczytałeś jako "czepianie się" również Ciebie. Poczułem się zatem w obowiązku do napisania tego, co teraz właśnie piszę.

Swoją drogą Wielce Szanowny Kolega Kizior popisał się pewnego rodzaju ociężałością umysłową przypisując mi lenistwo, skoro zawnioskował o utworzenie działu "Poszukaj za mnie w Google". Szukałem, szukałem, skoro między innymi odkryłem "forum.cad.pl". Nie znalazłem jednak opisu problemu identycznego z moim, a porady dotyczące na pozór podobnych kłopotów nie dawały efektów.

Aby zadać pytanie na tym forum, musiałem się najpierw zarejestrować, przejrzeć tematykę działów (chcąc w miarę możliwości wybrać najbardziej właściwy), w końcu zredagować pytanie. To wszystko trochę czasu pochłonęło (czytam sto razy szybciej niż piszę), więc musiałbym być skrajnym masochistą, aby swoje próby rozwiązywania problemów ograniczać tylko do próśb, aby ktoś za mnie poszukał odpowiedzi w Google.

Kizior - mógłbyś śmiało napisać, że jestem tuman czy głąb, mniej by to mnie dotknęło, niż Twoje sugestie, że czegoś mi się nie chciało samemu zrobić. Zadając pytanie oczywiście spodziewałem się, że dla kogoś może ono okazać się banalne i byłem przygotowany na odpowiednie do tego komentarze. Mogłem też oczekiwać wskazówki, że to nie jest właściwa grupa (bo tutaj dyskutują sami Mistrzowie o Bardzo Poważnych Problemach) i skierowania na bardziej odpowiednią. Jakiejś wskazówki jednak oczekiwałem, Ty jednak ograniczyłeś się napisania totalnie chybionej diagnozy dotyczącej moich motywacji i niczym nieuzasadnionego wywyższania się. Gdybyś tylko napisał cokolwiek sensownego, Twoje wywyższanie się byłoby uzasadnione. ;-)

No dobra. Skoro tak miło tu sobie gawędzimy, pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie. Gdy wybieram elementy do przesunięcia albo ścianki do usunięcia, kursor zmienia się w mały kwadracik ("wskaźnik zbioru wskazań"). Jego kolor sam się dość sensownie ustawia, przynajmniej w wersjach programów, które używałem: na tle ciemnych obiektów jest jasny, a na tle jasnych - ciemny, więc zazwyczaj jest dobrze widoczny. Ale na tle szarych obiektów on też jest szary, więc niekiedy staje się całkiem niewidoczny. Wiem, jak zmienić rozmiar tego kursora, ale czy jest możliwość zmiany jego koloru - aby był na stałe czerwony lub czarny? Od razu dodam, że w Google znajduję odpowiedzi dotyczące kursora nitkowego, ale nie o niego mi tutaj chodzi.
Sławek [am-pm]
 
Posty: 3
Dołączył(a): cze 01, 2017 17:25


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników