_

[CATIA] Zmiana układu współrzędnych

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

[CATIA] Zmiana układu współrzędnych

Postprzez bigredpl » sie 18, 2021 18:06

Cześć,
Mam małą zagwozdkę jeśli chodzi o zmianę układu współrzędnych w Catii. Do tej pory wszystko miałem oparte o mój własny układ współrzędnych, dostałem inny który nie różni się jeśli chodzi o kąty, natomiast znajduje się w innym miejscu.
Powinienem podmienić układ na ten nowy który dostałem. I tu moje pytanie, czy znacie efektywny sposób na zrobienie czegoś takiego?
Jeśli chodzi o plane'y to już ogarnąłem, natomiast mam około 50 szkiców, które bazują na środku układu współrzędnych i chcę aby zostały dokładnie w tym samym miejscu, bo sam model ma zostać bez zmian. Naturalnie jeśli tylko podmienię środek na nowy to szkice się poprzesuwają... Musiałbym każdy szkic osobno poprawiać. Czy ktoś wie jak to obejść?
Wykluczam opcję w której stworzę punkt w nowym układzie współrzędnych w miejscu starego i to go będę wykorzystywał w szkicach.
Pozdrawiam
bigredpl
 
Posty: 43
Dołączył(a): paź 11, 2015 14:28

Re: [CATIA] Zmiana układu współrzędnych

Postprzez ll » sie 18, 2021 19:03

bigredpl napisał(a):Cześć,
Mam małą zagwozdkę jeśli chodzi o zmianę układu współrzędnych w Catii. Do tej pory wszystko miałem oparte o mój własny układ współrzędnych, dostałem inny który nie różni się jeśli chodzi o kąty, natomiast znajduje się w innym miejscu.
Powinienem podmienić układ na ten nowy który dostałem. I tu moje pytanie, czy znacie efektywny sposób na zrobienie czegoś takiego?
Jeśli chodzi o plane'y to już ogarnąłem, natomiast mam około 50 szkiców, które bazują na środku układu współrzędnych i chcę aby zostały dokładnie w tym samym miejscu, bo sam model ma zostać bez zmian. Naturalnie jeśli tylko podmienię środek na nowy to szkice się poprzesuwają... Musiałbym każdy szkic osobno poprawiać. Czy ktoś wie jak to obejść?
Wykluczam opcję w której stworzę punkt w nowym układzie współrzędnych w miejscu starego i to go będę wykorzystywał w szkicach.
Pozdrawiam


Szybko i bezboleśnie to zrób power copy i wskaż nowe odniesienia na nowym ukladzie wspołrzednych. Tylko troche nie rozumiem twojej logiki tj. po co chcesz pozostawiać szkice zwiazane do srodka starego ukladu wspolrzednych a reszte przepinać na nowy ktory jest w innym miejscu ( model ci posypie)... Z głową zrobiony model funkcja replace bys zalatwił za jednym zamachem( przerzucenie calego modelu w inne miejsce w przestrzeni oparty o uklad).
ll
 
Posty: 910
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: [CATIA] Zmiana układu współrzędnych

Postprzez bigredpl » sie 18, 2021 19:58

Hej,
Nie chcę aby model się przesunął, chcę aby był na nowym układzie współrzędnych ale w tej samej pozycji. I tak szkice które były na starym układzie współrzędnych mają być na nowym ale znajdować się dokładnie w tej samej pozycji co wcześniej.

Układ współrzędnych dostałem z innej części i wymogiem jest aby wszystkie moje party miały ten właśnie układ, mimo, że mam już skończone elementy. Także jedyne co się ma zmienić to układ współrzędnych a cała reszta ma pozostać w tej samej pozycji co teraz.
Pozdrawiam
bigredpl
 
Posty: 43
Dołączył(a): paź 11, 2015 14:28

Re: [CATIA] Zmiana układu współrzędnych

Postprzez ll » sie 18, 2021 20:33

bigredpl napisał(a):Hej,
Nie chcę aby model się przesunął, chcę aby był na nowym układzie współrzędnych ale w tej samej pozycji. I tak szkice które były na starym układzie współrzędnych mają być na nowym ale znajdować się dokładnie w tej samej pozycji co wcześniej.

Układ współrzędnych dostałem z innej części i wymogiem jest aby wszystkie moje party miały ten właśnie układ, mimo, że mam już skończone elementy. Także jedyne co się ma zmienić to układ współrzędnych a cała reszta ma pozostać w tej samej pozycji co teraz.
Pozdrawiam



To zrob power copy - przepnij na nowy uklad ale bedziesz musial edytowac wymiary/wiezy zeby wrocic na stara pozycje - narobisz sie, szybkiej drogi na to nie ma. Ale jeszcze sprawdz czy power copy zadziala bo x lat temu na jakiejs tam wersji z ukladami wspolrzednych były problemy przy przepinaniu sketchy.
ll
 
Posty: 910
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: [CATIA] Zmiana układu współrzędnych

Postprzez bigredpl » sie 21, 2021 11:09

Ok dzieki za informacje, szukalem potwierdzenia od kogos z doswiadczeniem ze nie da sie tego zrobic z automatu zeby sie niepotrzebnie nie narobic. Pozdrawiam. Btw. Bardzo fajny blog
bigredpl
 
Posty: 43
Dołączył(a): paź 11, 2015 14:28


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników