_

ZW3D Własne makro

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

ZW3D Własne makro

Postprzez Naruszewicz » sie 28, 2017 15:19

Witam
Czy ktoś próbował nagrać makro w zw3d? Kiedyś na szkoleniu mi o tym wspomniano ale to były początki i pewnie i tak bym nie zapamiętał. Teraz z kolei bardzo by mi się to przydało
Chodzi mi o to, żeby wstawiać automatycznie prostopadłościan tej samej grubości a innych wymiarach, fazować 4 górne krawędzie i wstawiać 4 otwory o stałym rozstawie na dwóch naprzeciwległych ścianach
Naruszewicz
 
Posty: 5
Dołączył(a): sie 09, 2017 07:56

Re: ZW3D Własne makro

Postprzez Adrian Dudek » sie 29, 2017 14:04

Makra nigdy nie robiłem ale do tego raczej nie jest Ci potrzebne makro tylko szablon z taką częścią.
Jeśli będziesz miał szablon to wystarczy że dodasz sobie zmienne i przypiszesz je np w szkicowniku do gabarytu wyciągniętego prostokąta. Wtedy tworzysz nowy plik używając tego szablonu i masz od razu kilka poleceń. Zmieniasz zmienne na zadane wartości i robisz przebudowę. Z otworami można zrobić to samo tylko otwory rób na bazie punktów w szkicu.
Adrian Dudek
 
Posty: 6
Dołączył(a): lip 27, 2017 10:04

Re: ZW3D Własne makro

Postprzez Naruszewicz » sie 30, 2017 08:47

Wszystko fajnie tylko nie wiem też jak się robi szablon. I czy to nie jest czasem rozwiązanie tylko na jedną część? Bo chciałbym wstawiać w modelu więcej niż jedną taką bryłę używając właśnie kilku opisujących ją parametrów a reszta stała
Naruszewicz
 
Posty: 5
Dołączył(a): sie 09, 2017 07:56

Re: ZW3D Własne makro

Postprzez Adrian Dudek » sie 31, 2017 15:47

To możesz zrobić inaczej.
Wstawiasz nową część i robisz ją tka jak opisywałeś
Później wchodzisz we Właściwości i Część, tam jest zakładka Parametry sterujące i możesz do konkretnych przycisków przypisać jakieś wymiary z rysunku (Najlepiej wcześniej wymiary sobie wyświetlić)
Później już tylko wpisujesz nowe wymiary do poszczególnych zmiennych i wybierasz Steruj nową częścią, wpisujesz nazwę części i program zrobi Ci nowy kształt w tym pliku z nowymi wymiarami
Adrian Dudek
 
Posty: 6
Dołączył(a): lip 27, 2017 10:04


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników