_

ABAQUS - obliczenia równoległe

Forum o CAE.

ABAQUS - obliczenia równoległe

Postprzez Grzegorz25 » sty 13, 2006 10:20

Witam, mam nastepujace pytanie.

Czy ktoś z użytkowników Forum uruchomił obliczenia w Abaqusie przy wykorzystaniu 2 procesorów?

Pracuję na 2-procesorowej stacji roboczej Compaq-a i używam Abaqusa w wersji 6.5-1. Nie mam żadnego problemu z zdefiniowaniem obliczeń na 2 procesorach (robię to w oknie Edit Job, zakładka Parallelization), jednak czas obliczeń zamiast sie skracać wzrasta (około 20%). Na swoim kompie używam dwóch systemów operacyjnych: WindowsXP i Linux-a. W obu przypadkach sytuacja się powtaża.
Jeśli ktoś z użytkowników posiada wiedzę z tego zakresu to bardzo proszę o wszelkie informacje.

Pozdrawiam!
Grzegorz25
 
Posty: 93
Dołączył(a): lis 06, 2005 20:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: ABAQUS - obliczenia równoległe

Postprzez MZ » sty 13, 2006 12:45

Witam,

Mam podobną sytuację z tym że z programem MSC.MARC. Przy analizie tego samego medelu na 2CPU czas obliczeń wzrasta. Trudno mi w tej chwili powiedzieć ile dokładnie to jest procentowo ale jest to dość zauważalne. W MARCu wynika to zapewne z tego, że tworzone są dwa pliki do analizy dla każdego z procesorów a następnie scalane po wykonaniu każdego kroku czasowego. W tym czasie rozdziałem i scalaniem zajmuje się jeden procesor i drugi jest wyłączony z obliczeń. Zakładając dużą ilość kroków czasowych i ewentualne powtórzenia związane brakiem zbieżności może to przyczynić się nawet do znacznego wydłużenia analizy pomimo tego ,że wykonują ją równolegle 2CPU.
Są to jedynie tylko takie moje przypuszczenia być może jest tu ktoś kto dokładniej jest obeznany w tym temacie i się podzieli swoją wiedzą.

Pozdrawiam,

MZ
MZ
 
Posty: 19
Dołączył(a): lis 15, 2005 00:19
Lokalizacja: Gliwice

Re: ABAQUS - obliczenia równoległe

Postprzez sweem » sty 18, 2006 17:05

Witam

A w ANSYSie dziala to bez problemow. Na dwoch prockach przyspieszenie 1.6.
sweem
 
Posty: 37
Dołączył(a): lis 23, 2005 13:52
Lokalizacja: Bytom

Re: ABAQUS - obliczenia równoległe

Postprzez ///RSth » sty 27, 2006 20:36

sweem napisał(a):Witam

A w ANSYSie dziala to bez problemow. Na dwoch prockach przyspieszenie 1.6.


Ale w ANSYSie "klasycznym" czy Workbench ? A może obu ?
Pozdrawiam,
///RSth,

Polecam: CATIA - www.catia.com.pl /
PRO/E - www.pfp.w.pl / CAE - www.cae.info.pl
Avatar użytkownika
///RSth
 
Posty: 290
Dołączył(a): wrz 30, 2005 00:20
Lokalizacja: Wawa / Bemowo


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników