_

ANSYS FLUENT mały problem

Forum o CAE.

ANSYS FLUENT mały problem

Postprzez bartoszroog » lis 26, 2015 23:22

Witam
Mam mały problem z tym programem. A mianowicie mam do wykonania pewną geometrie taką jak na zdjęciu i wykonanie doświadczenia które ma na celu ukazanie rozkładu ciśnień. Mam prace doktorską na, której bazuje lecz nie mogę uzyskać danego wyniku jakim jest ciśnienie oscylujące w zakresie 42 tysięcy pascali chyba statyczne. Bardzo zbliżony wynik pokazuje mi jesli wybieram opcje Total prassure. Dodam że mam ten program w rekach pierwszy raz a mianowicie od jakichś 3 dni. Youtube + Google i udało mi się przeprowadzić doświadczenie lecz wynik cisnienia pokazuje 17 tysięcy gdzieś jest problem .
Jeśli ktoś jest w stanie to proszę o kilka słów wyjaśnienia.
Pozdrawiam
Załączniki
wynik.JPG
dane.PNG
dane
geomm.JPG
geometria
bartoszroog
 
Posty: 3
Dołączył(a): lis 26, 2015 23:04

Re: ANSYS FLUENT mały problem

Postprzez Piotrek_Zet » lis 27, 2015 01:23

Fluent to nie jest program, który w ciągu kilku chwil można ogarnąć od zera.
1. Jesteś pewien tej wartości, którą podajesz? Skąd pochodzi? Opisz badane zjawisko.
2. Jakieś informacje o geometrii, o siatce, ustawienia solwera, model płynu, warunki brzegowe... bez tego pomoc będzie niemożliwa ;)
Piotrek_Zet
 
Posty: 112
Dołączył(a): lis 23, 2013 17:40

Re: ANSYS FLUENT mały problem

Postprzez bartoszroog » lis 27, 2015 11:41

Wyniki są umieszczone w pracy doktorskiej wiec przyjmuje że są dobre.
bartoszroog
 
Posty: 3
Dołączył(a): lis 26, 2015 23:04

Re: ANSYS FLUENT mały problem

Postprzez bartoszroog » lis 27, 2015 11:52

Badane zjawisko polega na za modelowaniu smarowania hydrodynamicznego w łożysku ślizgowym. Rozpatrywany przypadek jest małym wycinkiem lecz pozwala na ukazanie rozkładu ciśnień panujących wewnątrz. Tylko nie wiem czy przy badaniu przypadku jako że olej przepływa przez szczelinę mam wybierać opcje mass flow intent na wejściu a na wyjściu outflow czy przyjmować rozpatrywany przypadek jako pressure-inlent i pressure-outlet . W pierwszym przypadku dostaje zbliżony wykres ciśnienia lecz wartości wiele mniejsze. Natomiast w drugim przypadku wykres jest całkowicie nie zgodny. Tylko w opcji Cell Zone Conditions wybieram nie wiem czy słusznie liqud jako wode o zadanej lepkości
bartoszroog
 
Posty: 3
Dołączył(a): lis 26, 2015 23:04


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników