_

ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Forum o CAE.

Re: ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Postprzez ///RSth » paź 20, 2005 16:17

adamk napisał(a):gdzie pracujesz RSth ?


Niestety w Polsce, w niemieckiej firmie,
ale za polskie pieniądze :(
Pozdrawiam,
///RSth,

Polecam: CATIA - www.catia.com.pl /
PRO/E - www.pfp.w.pl / CAE - www.cae.info.pl
Avatar użytkownika
///RSth
 
Posty: 290
Dołączył(a): wrz 30, 2005 00:20
Lokalizacja: Wawa / Bemowo

Re: ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Postprzez rafal » paź 20, 2005 23:14

Niestety w Polsce, w niemieckiej firmie,
ale za polskie pieniądze


????????a ile lat stazu w swoim zawodzie masz?
bo ja sie cieszylem jak mialem pierwsza prace w swoim zawodzie i to jeszcze platna.

pozdrowienia
rafal

ps dlaczego wielu mysli ze za granica znajduje sie pieniadze, bo ja inzynierem to bylem w Polsce, tu jestem tylko "auslanderem"
rafal
 
Posty: 38
Dołączył(a): wrz 30, 2005 08:36

Re: ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Postprzez PJ » paź 21, 2005 14:29

bycie obcokrajowcem w Niemczech to nie tragedia, byles dobry w Polsce, znasz jezyk, to tu tez sie przebijesz, zreszta powiedzmy sobie szczerze konkurencja nie jest zbyt duza :lol: cierpliwosci i powodzenia
PJ
PJ
 
Posty: 53
Dołączył(a): paź 12, 2005 07:55

Re: ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Postprzez ///RSth » paź 21, 2005 18:44

rafal napisał(a):
Niestety w Polsce, w niemieckiej firmie,
ale za polskie pieniądze


????????a ile lat stazu w swoim zawodzie masz?
bo ja sie cieszylem jak mialem pierwsza prace w swoim zawodzie i to jeszcze platna.


2 lata w branży, 1 rok jesli chodzi o techniki CAE
Pozdrawiam,
///RSth,

Polecam: CATIA - www.catia.com.pl /
PRO/E - www.pfp.w.pl / CAE - www.cae.info.pl
Avatar użytkownika
///RSth
 
Posty: 290
Dołączył(a): wrz 30, 2005 00:20
Lokalizacja: Wawa / Bemowo

Re: ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Postprzez adamk » paź 21, 2005 21:45

zgadzam sie z PJ ze trzeba sie cenic aczkolwkiek uwazam ze konkurencja jest bardzo duza w niemczech i bardzo trudno sie przebic
na poczatku jest trudno trzeba miec sporo pokory
ale to przynosi skutek

adamk
Ostatnio edytowany przez adamk, kwi 06, 2007 23:07, edytowano w sumie 1 raz
adamk
 
Posty: 20
Dołączył(a): paź 07, 2005 21:10
Lokalizacja: UE

Re: ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Postprzez ///RSth » paź 22, 2005 20:06

Jak już jesteśmy przy temacie Niemiec / auslanderów / zarobków:

Jakie są w Niemczech podatki ?

Jeśli na stronie jobpilot.de piszą, że firma
płaci 40 EURO na godzinę, to ile zostanie
nam netto ("na ręke") ??
Pozdrawiam,
///RSth,

Polecam: CATIA - www.catia.com.pl /
PRO/E - www.pfp.w.pl / CAE - www.cae.info.pl
Avatar użytkownika
///RSth
 
Posty: 290
Dołączył(a): wrz 30, 2005 00:20
Lokalizacja: Wawa / Bemowo

Re: ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Postprzez sweem » lis 23, 2005 14:13

[quote="///RSth"]Jaki soft do meshowania lepszy Waszym zdaniem ?
ANSYS ICEM CFD czy ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH ?

jesli chodzi o mnie to pracuje w programie ICEM CFD. Nie znam HyperMesha wiec sie nie bede wypowiadal, ale powiedziec conieco o ICEMie.
Z moich dotychczasowych doswiadczen ten program jest najbardzie wypasiony. Z geometria i siatkami da sie robic cuda niewidy. Od naprawy geometri poprzez generacje oraz naprawe juz istniejacych siatek.

- Bezproblemowe wczytywanie geometrii (z UG, CATIA v5, SW, SE)

Bez problemu wczytuje geometrie z wiekszosci CADow: Catia v4, UG, Pro/E, SW, SE, Ideas, oraz z formatow: ACIS, ParaSolid, IGES, DWG, DDN, COMAK, GEMS, IDI,STL, VRML, z programow Nastran, Patran. Jesli chodzi o Catie v% to ICEM CFD jest w wersji dolaczanej jako modul do samego CADA. Jest uruchamiany w Catii.

- Plik wynikowy przede wszystkim pod MSC. Nastran/Patran i ANSYS

Z ICEMa mozna eksportowac pliki wiekszosci komercyjnych solwerow. Mozna nawet zdefiniowac analize dla ANSYSa, Abaqusa oraz Nastrana juz w samym ICEMie.

- Stosunkowo prosta obsługa

Jesli chodzi o obsluge to wg mnie jest ok. Wszystko na swoim miejscu. Duza zaleta jest osobny zapis siatki, geometrii, blokingu, atrybutow i parametrow, dzieki czemu mozemy sobie podmieniac poszczegolne pliki w czsie pracy i bazujac na jednej geometrii mozemy np stworzyc sobie pare roznych siatek.

Co do samych mozliwosci programu to mozna by chyba pisac godzinami. Ja sam nie znam chyba nawet polowy. O jakosci narzedzi swiaczy chyba najlepiej fakt ze czesc narzedzi jest przenoszona do meshera ANSYSa.
No to by bylo na tyle.
Co do ceny to najlepiec zapytac dealera (mesco zdaje sie).
sweem
 
Posty: 37
Dołączył(a): lis 23, 2005 13:52
Lokalizacja: Bytom

Re: ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Postprzez grygus » lis 24, 2005 09:20

I znowu - nikt się nawet nie zająknął o Abaqus'ie

No więc tak - Jak się opanuje perfekcyjnie Abaqusa - to można zrobić ładną siatkę nawet na w miare skomplikowanej geometrii. Poza tym, jest PROŚCIUTKI w obsłudze :D ... no przynajmniej dla mnie :lol:
grygus
 
Posty: 29
Dołączył(a): lis 16, 2005 09:17
Lokalizacja: Koszalin

Re: ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Postprzez ///RSth » lis 24, 2005 16:41

Cześć Grygus !

No masz pecha z tym Abaqusem :) Wyjedź do USA, a będziesz
przebierał w liczbie ofert w tym programie.

Nie wiem czy to Ci się przyda, ale jest nowa książka
Oficyny Wydawniczej PW:

Metoda elementów skończonych w mechanice konstrukcji
Gustaw Rakowski, Zbigniew Kacprzyk
Książka jest oparta na Abaqus (jest dołaczona wersja SE na CD).
Pozdrawiam,
///RSth,

Polecam: CATIA - www.catia.com.pl /
PRO/E - www.pfp.w.pl / CAE - www.cae.info.pl
Avatar użytkownika
///RSth
 
Posty: 290
Dołączył(a): wrz 30, 2005 00:20
Lokalizacja: Wawa / Bemowo

Re: ANSYS ICEM CFD vs ALTAIR HYPERWORKS HYPERMESH

Postprzez grygus » lis 25, 2005 09:10

Czesc RSth :D

Dzięki za informacje ... znam tą książke :) Ona nie jest oparta na Abaqus'ie - tylko jest to jakby drugie wydanie, co ciekawe okrojone w stosunku do pierwsze o kilka tematów (niezbyt ciekwych dla przeciętnego CAE'owca :-))) ) i rozszerzone o wstęp do Abaqusa.
To absolutnie nie jest książka o Abaqusie. Choć bardzo fajnie, że ktoś podjął ten temat :-)

Ps.Są i zalety tego, że prawie nikt (poza Grzegorzem) nie zajmuje się Abaqusem :D - wychodzi na to, że jestem prawie jedynym "ekspertem" od tego systemu na forum :wink:
grygus
 
Posty: 29
Dołączył(a): lis 16, 2005 09:17
Lokalizacja: Koszalin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników