_

AutoCad programowanie

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

AutoCad programowanie

Postprzez Goxu » lip 31, 2019 19:40

Witam,

Pracuje z autocadem codziennie w pracy po kilka godzin, zacząłem się zastanawiać czy można jakoś napisać progra który będzie posiadał okienko które będzie miało kilka funkcji na początek długość, wysokość, szerokość i będzie możliwe wpisanie tam danych.

Autocad będzie połączony z tym programem i będzie generował rysunki na podstawie danych tam wpisanych oraz od razu wstawi wymiary.

Jeszcze czy możliwe jest dodanie do tego tabeli cześci które będa wstawione w odpowiedniej ilości ??

Na internecie piszą dużo do autolispie czy o objectARX, jednak patrząc na filmiki wszystko się opiera na otwarciu autocada i używaniu bloków ( po prostu trzeba coś klikać a autolisp jest pomocą). MI chodzi o program który wygeneruje nie skomplikowaną dokumentację.

Chodzi mi o to aby można było wygenerować cała dokumentację 2D na podstawie programu który jakoś się połączy z autocadem. Dodatkowo jakieś poradniki które by pomogły ?? Na studiach miałem język programowania C oraz C++ więc raczej chciałbym się do tego jakoś odwołać :)
Z góry dziękuje za pomoc :)
Goxu
 
Posty: 2
Dołączył(a): lip 31, 2019 19:23

Re: AutoCad programowanie

Postprzez badziewiak » sie 01, 2019 10:27

Spróbuj w C#. W tym środowisku bardzo wygodnie robi się okna. C# jest składniowo podobny do C++, ale zamiast biblioteki standardowej jest dostępny cały framework, który trzeba poznać i stosować. W C# można pisać naprawdę złożone programy. Moim zdaniem jest to dobry kompromis między wygodą pisania a szybkością działania. Czasami jednak brakuje niektórych funkcji dostępnych w ARX, ale na upartego można je (zazwyczaj) zaimportowac do C#.
W C++ wymaga to płatnego visual studio. C# to visual studio community (darmowe). Jeśli chcesz wejść w temat, to masz naprawdę szerokie możliwości, tylko musisz się w tym odnaleźć.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2372
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: AutoCad programowanie

Postprzez asa » sie 02, 2019 11:32

Goxu napisał(a):Witam,

Pracuje z autocadem codziennie w pracy po kilka godzin, zacząłem się zastanawiać czy można jakoś napisać progra który będzie posiadał okienko które będzie miało kilka funkcji na początek długość, wysokość, szerokość i będzie możliwe wpisanie tam danych.

Autocad będzie połączony z tym programem i będzie generował rysunki na podstawie danych tam wpisanych oraz od razu wstawi wymiary.

Jeszcze czy możliwe jest dodanie do tego tabeli cześci które będa wstawione w odpowiedniej ilości ??

Na internecie piszą dużo do autolispie czy o objectARX, jednak patrząc na filmiki wszystko się opiera na otwarciu autocada i używaniu bloków ( po prostu trzeba coś klikać a autolisp jest pomocą). MI chodzi o program który wygeneruje nie skomplikowaną dokumentację.

Chodzi mi o to aby można było wygenerować cała dokumentację 2D na podstawie programu który jakoś się połączy z autocadem. Dodatkowo jakieś poradniki które by pomogły ?? Na studiach miałem język programowania C oraz C++ więc raczej chciałbym się do tego jakoś odwołać :)
Z góry dziękuje za pomoc :)

Jeżeli chodzi o same okienka służące do komunikacji miedzy panem a sługą jakim ma nadzieję jest dla Ciebie AC, to zgadzam się, że dcl, który umożliwia ich tworzenie z poziomu autocada jest toporny, brzydki, uciążliwy... i C# to przy nim to mercedes s-klasse. Jedyną jego zaletą jest to, że jest i jak się go troszkę opanuje, to w sumie daje radę. Zaś jeżeli chodzi o resztę... no cóż ja osobiście uważam, że lisp jest bardzo ok do ujeżdżania AC. Łatwość operowania na listach, stringach, kochany rachunek lambda... Zdarzało mi się upisać jakieś tam linijki w innych językach i zawsze było to samo... czemu to takie nielogiczne w stosunku do lispa.
Tak jak pisał mój szanowny Przedmówca
"... Jeśli chcesz wejść w temat, to masz naprawdę szerokie możliwości, tylko musisz się w tym odnaleźć... "
dodam jeszcze od siebie
próbuj, męcz narzędzia, nie poddawaj się przy pierwszej wywrotce (tutaj zazwyczaj ktoś Ci pomoże z problemem), bo satysfakcja jest duża jak stworzysz coś swojego, być może nie do końca idealnego, ale to Ty decydujesz jak to ma działać, a nie ktoś zmusza Cię do nauki czegoś co niby ma Ci ułatwić pracę.
Pozdrawiam ciepło
asa
P.S.
Coraz mniej tych Młodych Gniewnych, co psioczyli na zgorzkniałych zasiedziałych, nawisem się podpierających przy chodzeniu ... i pokazywali że się da łatwiej ;)
asa
 
Posty: 616
Dołączył(a): lut 18, 2007 20:01

Re: AutoCad programowanie

Postprzez Goxu » sie 06, 2019 19:46

Jeżeli chodzi o same okienka służące do komunikacji miedzy panem a sługą jakim ma nadzieję jest dla Ciebie AC, to zgadzam się, że dcl, który umożliwia ich tworzenie z poziomu autocada jest toporny, brzydki, uciążliwy... i C# to przy nim to mercedes s-klasse. Jedyną jego zaletą jest to, że jest i jak się go troszkę opanuje, to w sumie daje radę. Zaś jeżeli chodzi o resztę... no cóż ja osobiście uważam, że lisp jest bardzo ok do ujeżdżania AC. Łatwość operowania na listach, stringach, kochany rachunek lambda... Zdarzało mi się upisać jakieś tam linijki w innych językach i zawsze było to samo... czemu to takie nielogiczne w stosunku do lispa.
Tak jak pisał mój szanowny Przedmówca
"... Jeśli chcesz wejść w temat, to masz naprawdę szerokie możliwości, tylko musisz się w tym odnaleźć... "
dodam jeszcze od siebie
próbuj, męcz narzędzia, nie poddawaj się przy pierwszej wywrotce (tutaj zazwyczaj ktoś Ci pomoże z problemem), bo satysfakcja jest duża jak stworzysz coś swojego, być może nie do końca idealnego, ale to Ty decydujesz jak to ma działać, a nie ktoś zmusza Cię do nauki czegoś co niby ma Ci ułatwić pracę.
Pozdrawiam ciepło
asa
P.S.
Coraz mniej tych Młodych Gniewnych, co psioczyli na zgorzkniałych zasiedziałych, nawisem się podpierających przy chodzeniu ... i pokazywali że się da łatwiej ;)[/quote]


Za ten czas patrzyłem jeszcze na Visual Studio, pomimo że umożliwia proste tworzenie okienek ze względu na brak jakiego kolwiek działania w tym środowisku zrezygnowałem z Visuala.
Szukałem na YT i udało mi się znaleźć Builder do C++. Znalazłem kilka poradników jak tworzyć w tym środowisku oraz C++ jest językiem na którym ostatnio działałem.
Moje pytanie jest następujące czy pobierając builder potrzebuję do komunikacji z AutoCadem jakiejś nakładki ? Czy może zrobić aplikację okienkową i np po wpisaniu wymiarów i przyciśnięciu przycisku "Generuj" , aplikacje z Buildera skomunikuje się z arx i później dopiero z autocadem (ale to chyba utrudnianie roboty).
Może najlepszym rozwiązaniem będzie pobranie ARX i tam stworzenie aplikacji okienkowej, i wtedy po wpisaniu wymiarów i np wersji zostanie wygenerowana dokumentacja ? Już sam nie wiem :? Tyle opcji

Ogólnie chce aby program wyglądał tak że mamy aplikacje okienową
-Wpisuje wysokość, szerokość, długość
- Zaznaczam np opcja "Dach"
- Program tworzy nowy folder o nazwie np "Dach_1"
- W skład dachu wchodzi np 3 płyty , program rysuje te 3 płyty na osobnych rysunkach
- Generuje dokumentację i zapisuje rysunki do folderu o nazwe Dach_1 (autocad otwarty jest w tle, nie musze wgl na niego wchodzić)

Pozdrawiam :)
NIe wiem czy nie za bardzo kombinuje :P :P
Goxu
 
Posty: 2
Dołączył(a): lip 31, 2019 19:23


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników