_

Autolisp a GstarCad

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Autolisp a GstarCad

Postprzez andkal » mar 26, 2019 23:37

Witam
Czy ktoś z forumowiczów używa Lispów w GstarCadzie? Jeśli tak to jakie ma doświadczenia w zakresie poprawności ich działania?
Zainstalowałem dla przetestowania i niektore programiki mi nie działają
http://www.autolisps.blogspot.com - handy plugins for autocad
andkal
 
Posty: 68
Dołączył(a): paź 01, 2017 22:10

Re: Autolisp a GstarCad

Postprzez miro88 » mar 27, 2019 10:54

Używałem LISPów ze strony lee-mac.com w GstarCADzie.
Większość działała poprawnie.
Być może używałeś LISP-ów dedykowanych do AutoCAD-a. Stąd problem z działaniem ich w GstarCADzie.
miro88
 
Posty: 120
Dołączył(a): wrz 24, 2009 00:48
Lokalizacja: Wieliczka

Re: Autolisp a GstarCad

Postprzez ziele_o2k » mar 27, 2019 13:29

andkal napisał(a):Witam
Czy ktoś z forumowiczów używa Lispów w GstarCadzie? Jeśli tak to jakie ma doświadczenia w zakresie poprawności ich działania?
Zainstalowałem dla przetestowania i niektore programiki mi nie działają

Ja piszę programy na AutoCada i GstarCada. Faktycznie są różne problemy, ale nie ma katastrofy - do opanowania.
Problemy, na które ja napotkałem (tak z pamięci i dotyczy wersji 2018) to :
  • nentsel na atrybutach zwraca listę z czterema elementami a powinien z dwoma (ale do obejścia)
  • problem jest z wydrukiem - tylko commandem można drukować
  • bloki dynamiczne się rozwalają częściowo po zapisie - trochę by trza tłumaczyć
  • obsługa formatu dwg 2018 ma jakieś błędy, ponieważ po zapisie w Gstarze w tej wersji, autocad czytając dwga krzyczy, że został utworzony w wersji edukacyjnej
W wersji 2019 jest padaka jeśli chodzi o ssget i bloki dynamiczne, dlatego nic więcej nie testowałem bo jest tak skopane, że się pracować nie da.

Jeśli chodzi o pozostałe rzeczy to nie ma katastrofy, ale nie można liczyć na to, że wszystkie lispy działające w Autocadzie przejdą 1:1 na Gstara.
miro88 napisał(a):Używałem LISPów ze strony lee-mac.com w GstarCADzie.
Większość działała poprawnie.
Być może używałeś LISP-ów dedykowanych do AutoCAD-a. Stąd problem z działaniem ich w GstarCADzie.

Coś takiego jak Lispy dedykowane do AutoCAD-a nie powinno teoretycznie istnieć. Twórcy pochodnych Autocada powinni zaimplementować dokładnie takie samo działanie funkcji jak w autocadzie i dopiero potem się chwalić, że ich programy obsługują LISPa. Oczywiście tak nie jest i trzeba się męczyć.
Jeszcze planuję przetestować BricsCada, bo jest nadzieja, że ten program będzie działać w sposób najbardziej zbliżony do AC.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 806
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Autolisp a GstarCad

Postprzez perlon » mar 27, 2019 13:41

ZwCAD wydaje się dość kompatybilny, wg mnie warty przetestowania. Zapewne jak każdy klon ma również swoje "fochy".
perlon
 
Posty: 9
Dołączył(a): lis 29, 2018 14:29

Re: Autolisp a GstarCad

Postprzez andkal » kwi 20, 2019 23:42

Czy jest w GstarCadzie jakis odpowiednik Autocadowej komendy DWGUNITS?
W Autocadzie na przykład rzeczywiste jednostki rysunku i jednostka w INSUNITS to dwie rożne rzeczy.
http://www.autolisps.blogspot.com - handy plugins for autocad
andkal
 
Posty: 68
Dołączył(a): paź 01, 2017 22:10

Re: Autolisp a GstarCad

Postprzez miro88 » kwi 21, 2019 19:16

Czy o to chodzi:
Obrazek
albo to:
Obrazek
miro88
 
Posty: 120
Dołączył(a): wrz 24, 2009 00:48
Lokalizacja: Wieliczka

Re: Autolisp a GstarCad

Postprzez andkal » kwi 21, 2019 23:03

Niet. To jest komenda UNITS jak w Autocadzie w ktorej ustawia się format jednostek (dziesiętny, naukowy itd). W DWGUNITS okresla się jednostki rysunku
http://www.autolisps.blogspot.com - handy plugins for autocad
andkal
 
Posty: 68
Dołączył(a): paź 01, 2017 22:10

Re: Autolisp a GstarCad

Postprzez miro88 » kwi 22, 2019 07:40

Nie ma komendy DWGUNITS w GstarCADzie niestety.
miro88
 
Posty: 120
Dołączył(a): wrz 24, 2009 00:48
Lokalizacja: Wieliczka


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot]