_

Blok dynamiczny - parametr zmiany długości łuku

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Blok dynamiczny - parametr zmiany długości łuku

Postprzez batum » kwi 15, 2021 11:32

Witam,

jak w tworzeniu bloku dynamicznego uruchomić parametr z akcją, który by pozwolił wydłużać łuk lub skracać w ruchu obrotowym np. Skrzydło drzwi otwierane pod różnymi kontami, a na końcu rotującego skrzydła linia łuku która łączy ościeżnicę z końcem skrzydła zmieniając swoją długość w zależności od kąta otwartych drzwi. (w załączeniu rysunek) :?:
Załączniki
łuk zmieniający długoś.png
batum
 
Posty: 19
Dołączył(a): kwi 14, 2011 21:01

Re: Blok dynamiczny - parametr zmiany długości łuku

Postprzez akor » kwi 15, 2021 15:15

W załączniku dwa bloki do przestudiowania.
W tym ze strzałką łuk jest linią wymiarową wymiaru kątowego, a w tym drugim łuk jest łukiem.

akor
Załączniki
bloki z łukami.dwg
(46.68 KiB) Pobrane 17 razy
akor
 
Posty: 676
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Blok dynamiczny - parametr zmiany długości łuku

Postprzez kojacek » kwi 15, 2021 17:19

akor napisał(a):W załączniku dwa bloki do przestudiowania.
W tym ze strzałką łuk jest linią wymiarową wymiaru kątowego, a w tym drugim łuk jest łukiem.

akor


W "tym drugim" jest ok. Linia wymiarowa wymiaru kątowego, się wynaturza po pi przekroczeniu <klik>:
arc-block-dyn.gif
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5553
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Blok dynamiczny - parametr zmiany długości łuku

Postprzez akor » kwi 15, 2021 17:32

Tak, wiem to, taka jej natura, linii oczywiście.
akor
akor
 
Posty: 676
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Blok dynamiczny - parametr zmiany długości łuku

Postprzez batum » kwi 29, 2021 17:55

akor napisał(a):W załączniku dwa bloki do przestudiowania.
W tym ze strzałką łuk jest linią wymiarową wymiaru kątowego, a w tym drugim łuk jest łukiem.

akor

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Pozdrawiam
batum
 
Posty: 19
Dołączył(a): kwi 14, 2011 21:01


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników