_

Camworks

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Re: Camworks

Postprzez andrzejf » wrz 02, 2013 14:18

Ja do pana "NTS" , jest pan oburzony że ktoś pisze opinie nie zgodne z pana poglądami na dany produkt, i słusznie , trzeba dyskutować merytorycznie. Ale, jak Tusk głupoty wygaduje o Kaczyńskim i nie daje przy tym solidnych argumentów , to panu pasuje taki pogląd. Podam przykład , Tusk powołał komisje w parlamencie żeby znalazła haka na Kaczora, i nic z tego , 4 lata myszkowali i nic nie odkryli. Czy to nie jest propaganda na którą pan tak się obraża ? Jak Kali ukraść to dobrze, ale jak Kalemu ukraść to żle. Tak więc ludzie mają różne poglądy co do softu CAM, jedni zachwalają taki program inni inny program , ja pochwalam np. Mastercama , czy to żle ?
Nie każdy jest magistrem!!!
andrzejf
 
Posty: 116
Dołączył(a): wrz 05, 2007 21:44

Re: Camworks

Postprzez NTS » wrz 02, 2013 15:09

andrzejf napisał(a):Ja do pana "NTS" , jest pan oburzony że ktoś pisze opinie nie zgodne z pana poglądami na dany produkt, i słusznie , trzeba dyskutować merytorycznie. Ale, jak Tusk głupoty wygaduje o Kaczyńskim i nie daje przy tym solidnych argumentów , to panu pasuje taki pogląd. Podam przykład , Tusk powołał komisje w parlamencie żeby znalazła haka na Kaczora, i nic z tego , 4 lata myszkowali i nic nie odkryli. Czy to nie jest propaganda na którą pan tak się obraża ? Jak Kali ukraść to dobrze, ale jak Kalemu ukraść to żle. Tak więc ludzie mają różne poglądy co do softu CAM, jedni zachwalają taki program inni inny program , ja pochwalam np. Mastercama , czy to żle ?


Każdy ma prawo wyrażać własne opinie i nikt nikomu tego prawa nie zabrania, za to opowiadanie i rozpowszechnianie ewidentnych bzdur i kłamstw wymaga napiętnowania. A co do Kaczyńskiego i Tuska to Pan wybaczy ale nie mam zamiaru się na ten temat wypowiadać a opinie na ich temat to prywatna sprawa każdego wyborcy i nic Panu do tego kogo ja popieram. Co do Mastercama bardzo dobry system.

PS. Od czasu mojego poprzedniego wpisu SolidCAM znacznie ewaluował, doszło w nim kupę nowej funkcjonalności, którą sam każdy może sprawdzić i samemu ocenić czy jest to dobre oprogramowanie czy nie. Odsyłam do stron producenta www.solidcam.pl.

W nowej wersji doszła między innymi opcja zapisu technologii zewnętrznie czyli tak jak to było dotychczas w niezależnym projekcie SolidCAM lub wewnątrz pliku części lub złożenia SolidWorksa tak jak to jest w CAMWorksie, to technolog sam sobie wybiera jak chce ją zapisać - to apropo uwag dotyczących integracji z SolidWorks z początku tego wątku.
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: Camworks

Postprzez Matiaz » wrz 04, 2013 09:28

Witam
Chciałbym się podzielić z Wami opinia i ostrzec przyszłych chętny na zakup oprogramowania CAMWORKS z firmy Solidexpert z Krakowa. Miałem „przyjemność” współpracować z tą firmą ponad 2 lata i tak niekompetentnej i nieprofesjonalnej firmy, która nie zna się na własny oprogramowaniu nie znam. Na potwierdzenie swojej opinie przytoczę parę faktów :

1.Postprocesor:
- 3 miesiące trwało wykonanie procesora(3 osie) na frezarkę .Mimo licznych próśb, spotkań i konsultacji przez 2 lata nie udało się firmie Solidexpert z Krakowa wykonać poprawnego postprocesora na 5 osi
-gubienie korekcji narzędzia podczas obróbki pięciu osi indeksowanej
- nieprawidłowe odjazdy podczas obróbki pięciu osi indeksowanej
-różnice w posuwach miedzy 2.5 osiową i 3 osiową obróbką
-szarpie w ”pełnych” 5 osiach, nie ma płynności ruchu
-podczas zastosowania postprocesora indeksowanego do obróbki 2.5 osiowej wartości odjazdów w osi „Z” są inne niż zadane w CAM
-
2.Środowisko CAMWORKS:
-co innego pokazuje CAM co innego wykonuje maszyna
-brak możliwości wpisania „naddatku” ujemnego w osiach XY w obróbce 2.5 osiowej
-nie można wybrać punktu wejścia w materiał- zagłębiania się w obróbce 3 osiowej
-brak możliwości wyboru obróbki współbieżnej i przeciwbieżnej w obróbce 2.5 osiowej
-zdarza się gubienie geometrii przez środowisko CAM, przez co trzeba wszystkie operację powtórzyć jeszcze raz

„Pomoc” firmy Solidexpert z Krakowa w celu usunięcia błędu np. dot. gubienie geometrii przez środowisko CAM polegała na tym, że to my byliśmy zobowiązani do sfilmowania(przez miesiąc) naszej pracy w CAMWORKSIE i udowodnienia, że taki błąd istnieje. Kolejny etap to „wysłanie” naszego filmu do Niemiec i w przypadku zgłoszenia tego problemu przez większą ilość osób na świecie istnieje szansa, że błąd zostanie usunięty…
Matiaz
 
Posty: 1
Dołączył(a): wrz 04, 2013 07:50

Re: Camworks

Postprzez HerrKarol » lut 26, 2014 13:42

Ja wypowiem się jako użytkownik Camworks. Na samym początku działalności mieliśmy tylko Solidworksa, ale w miarę rozrostu firmy przyszła konieczność zakupu jakiegoś CAM’a. Poszukiwaliśmy najlepszego i zarówno mieszczącego się w naszym budżecie rozwiązania. Nie było łatwo, wybór był ogromny, ale postawiliśmy właśnie na Camworks. Jednym z głównych powodów jego wyboru było to, że jest on właśnie dedykowany Solidworks i pracuje w jego środowisku, jest to taki dodatek do SW. Ktoś oczywiście może powiedzieć, że to co napisałem nie musi świadczyć o tym, że Camworks jest lepszy od reszty oferowanych rozwiązań. I tutaj nie będę się sprzeczał, bo nie mam porównania. Ale jeżeli chodzi o moja firmę i połączenie Solidworks + Camworks, to sprawdza się ono dobrze. Nie mam problemu z tym, że Camworks pokazuje co innego, a maszyna robi co innego, gubi geometrię, albo co chwila wyskakują „dziwne” błędy, po prostu dobrze współpracuje z maszyną. Taka w skrócie jest moja opinia o Camworks.

Pozdrawiam
HerrKarol
 
Posty: 1
Dołączył(a): lut 26, 2014 10:56

Poprzednia strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników