_

co sadzicie o ansysie wbudowanym w Inventora?

Forum o CAE.

co sadzicie o ansysie wbudowanym w Inventora?

Postprzez dar » gru 11, 2005 11:08

Jakie jest wasze zdanie na temat Ansysa wbudowanego w Inventora?czy jest ten program na co
Avatar użytkownika
dar
 
Posty: 248
Dołączył(a): gru 11, 2005 10:54

Re: co sadzicie o ansysie wbudowanym w Inventora?

Postprzez Grzegorz25 » gru 11, 2005 13:11

Ansys w Inventorze jest raczej chwytem marketingowym niż poważnym narzędziem MES. Ale do prostych analiz w zupelnosci wystarczy (i robi je dość szybko), z tym że trzeba za niego dopłacić dość poważne pieniądze.
Podsumowując jeśli ktoś potrzebuje aplikacji do prostych obliczeń to warto, jeśli natomiast spodziewamy się po nim czegość więcej to radze poszukać innego programu.
Pozdrawiam!
Grzegorz25
 
Posty: 93
Dołączył(a): lis 06, 2005 20:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: co sadzicie o ansysie wbudowanym w Inventora?

Postprzez cane » mar 06, 2006 03:36

Mam go kilka dni dopiero i cóż jest dośc prosty żeby nie powiedzieć dobitniej:)

A wie ktoś może czy można zrobić analizę złożenia ...bo jakoś nie moge (jednej części to nie ma problemu)...ale jak złożenia bo to mnie w szczególności interesuje....czy wogóle można ?
cane
 
Posty: 6
Dołączył(a): mar 05, 2006 21:49

Re: co sadzicie o ansysie wbudowanym w Inventora?

Postprzez Grzegorz25 » mar 06, 2006 08:50

Z tego co pamiętam to można analizować jedynie części.
Grzegorz25
 
Posty: 93
Dołączył(a): lis 06, 2005 20:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: co sadzicie o ansysie wbudowanym w Inventora?

Postprzez batman » mar 06, 2006 10:18

cane napisał(a):A wie ktoś może czy można zrobić analizę złożenia ...bo jakoś nie moge (jednej części to nie ma problemu)...ale jak złożenia bo to mnie w szczególności interesuje....czy wogóle można ?


Nie da sie.
batman
 
Posty: 62
Dołączył(a): sty 05, 2006 11:12

Re: co sadzicie o ansysie wbudowanym w Inventora?

Postprzez ///RSth » mar 06, 2006 15:44

Lepszym rozwiązaniem jest wolnostojący ANSYS DesignSpace. Można go
wykorzystywać z róznymi programami CAD, a nie tylko jednym (tu
Inventor), jest łatwy w użyciu i niedrogi (ok. 10.000 EURO).
Z tego co słyszałem wiele firm ucieka od Inventora, dlatego wydaje
mi się że niema co Inventora wzbogacać o rózne nakładki i dodatki.
Pozdrawiam,
///RSth,

Polecam: CATIA - www.catia.com.pl /
PRO/E - www.pfp.w.pl / CAE - www.cae.info.pl
Avatar użytkownika
///RSth
 
Posty: 290
Dołączył(a): wrz 30, 2005 00:20
Lokalizacja: Wawa / Bemowo

Re: co sadzicie o ansysie wbudowanym w Inventora?

Postprzez nql » mar 07, 2006 20:52

MES w Inventorze to prosta analiza wstępnej fazy projektowania pojedynczej części. Tak to zostało zrobione i inaczej nie będzie - przynajmniej w najbliższej przyszłości. Po drugie Autodesk ma umowe z Ansysem i jak ktoś chce mieć dobrego MES-a to niech sobie kupi osobny produkt. Generalnie z tych dwóch powodów wygląda to tak jak wygląda. Ja myśle że nie należy się nad tym zbytnio znęcać bo oni ( czyt. Autodesk) nie ukrywa tego jaki to MES. Oczywiście złożeń nie da się tym sprawdzać no chyba że ktoś zrobi sobie komponent pochodny ze złożenia ale logika podpowiada że raczej nie zachowa się to tak jak w rzeczywistości ;)
nql
 
Posty: 315
Dołączył(a): paź 10, 2005 14:03
Lokalizacja: Tychy


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników