_

Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl?

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl?

Postprzez Alek » sty 29, 2012 21:21

Witam,
wiem że były już tematy w sprawie zakupu CAM'a, jednak nie wie czy jest sens robić wywiad przy budżecie 20tys zl.
W chwili obecnej nie ma w firmie żadnego programu CAD/CAM, programy 2,5D na obrabiarki ze sterowania pisane.
Chodzi o to żeby trochę przyśpieszyć i mieć coś na obróbkę w 3-osiach, bo póki co takiej roboty wziąć nie można z braku właśnie softu.
Jeżeli nie taki budżet, to ile minimum? no i kwestia żeby w razie co móc program rozbudować o moduły a nie pakować się w chwilowe rozwiązanie.

Pozdrawiam,
Alek
Avatar użytkownika
Alek
 
Posty: 124
Dołączył(a): paź 28, 2005 15:12
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl

Postprzez MYCA » sty 29, 2012 21:41

:D Witam,

na poczatek musisz sobie zdawac sprawe, ze (jak juz wspomniales) sam CAM to tylko polowa sukcesu. Wiec musisz miec CAD/CAM. Nie wiem jak w Polsce ale w Reichu SolidCam oferowal soft w bundle z SolidWorks. Trzeba by zadzwonic do paru dystrybutorow i popytac. Nie ma sensu kupowac oddzielnie ( w zeszlym roku dostalem oferte na bundle za 6,5 kEUR). Ponadto, wez pod uwage koszty wdrozenia CAD i CAM. Ale sie oplaca - wielu kupuje maszyny typu HAAS i zapyla programy z desktopa. To znacznie zwiekszy rentownosc maszyn - nie ma przestoju na pisanie programu.

Pozdr. :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl

Postprzez Alek » sty 29, 2012 21:52

Pracowałem w firmie gdzie miałem do czynienia z SolidWorks+CamWorks więc nie byłoby problemu, SolidCAM chyba dość podobny. CamWorksa na pewno nie biorę pod uwagę bo jeśli chodzi o wsparcie czy posty to lipa straszna (jeśli chodzi o dostawcę w PL), zresztą to nie tylko moja opinia i nie tylko w firmie w której miałem z nim do czynienia.
Jutro wyślę parę zapytań to się zobaczy.

Pozdro,
Alek
Avatar użytkownika
Alek
 
Posty: 124
Dołączył(a): paź 28, 2005 15:12
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl

Postprzez WZÓR » sty 29, 2012 22:16

Proponuję Surfcam .... skontaktuj się ze sprzedawcą , gdyż ceny jego nie znam.

http://translate.google.com/translate?h ... rfcam.com/
Avatar użytkownika
WZÓR
 
Posty: 28
Dołączył(a): lut 28, 2009 12:10
Lokalizacja: Oława

Re: Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl

Postprzez MYCA » sty 29, 2012 22:41

:D Czesc,

ja nie bez powodu wsponialem o CAD - w wiekszosci wypadkow dostaje sie rysunki, Tiff'y czy PDF'y z dokumentacji "plaskiej". Aby "scamowac" cza miec jednak model - ten jest w wiekszosci przypadkow dostepny jako export z natywki do np STEP'a. Jednak czasami jest potrzeba cos tam poprawic, czy nawet zmienic ( w porozumieniu z klientem). No i wtedy taki dopasowany "kombajn" CAD/CAM jest nieoceniony...

Pozdr. :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl

Postprzez adamschultz » sty 29, 2012 22:44

HYPERMILL 11 000 E z postprocesorem na frezarke + 1 osoba na szkolenie
adamschultz
 
Posty: 44
Dołączył(a): maja 24, 2011 07:56

Re: Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl

Postprzez sodoom » sty 30, 2012 13:26

Dobrze kolega MYCA pisze że CAM to połowa sukcesu,ale nie zawsze, bo czasem jest tak że się dostaje bryłki gotowe i trzeba je tylko potraktować CAMem. Wszystko zależy od tego z kim się współpracuje ;)
Ja osobiście chwalę sobie zakupionego ostatnio Alibre CAMa. Kupiłem go razem z Alibre Design i powiem szczerze, że wraz z postem i wdrożeniem zapłaciłem w granicach magicznych 20tys. Tyle że ja kupiłem CAMa Experta, który oprócz obróbek 3D posiada też obróbkę 4 i 5-sio osiową.

Jakbym miał doradzić to śmiało mógłbyś kupić niższy pakiet Alibre CAM, który ma tylko 3 osie.
Najlepiej sobie sprawdź sam, bo wszyscy piszą o SW itp nie licząc się z tym że nie każdy ma tyle pieniędzy żeby kupować kombajn,z którego użyje 5% jego możliwości.
Jeżeli chcesz samego CAMa, to zobacz też visualmilla, chciałem go kupić, ale potrzebowałem też projektować dlatego się nie skusiłem.
sodoom
 
Posty: 1
Dołączył(a): sty 30, 2012 12:46

Re: Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl

Postprzez rajmund24 » sty 30, 2012 21:25

Alek napisał(a):Witam,
wiem że były już tematy w sprawie zakupu CAM'a, jednak nie wie czy jest sens robić wywiad przy budżecie 20tys zl.
Chodzi o to żeby trochę przyśpieszyć i mieć coś na obróbkę w 3-osiach, bo póki co takiej roboty wziąć nie można z braku właśnie softu.
Pozdrawiam,
Alek


Proszę bardzo
SmartCAM i do tego to co niżej polecam :)
Polecam:
ViaCAD i Shark CAD
rajmund24
 
Posty: 185
Dołączył(a): mar 08, 2010 13:14

Re: Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl

Postprzez MYCA » sty 30, 2012 21:31

:D

SmartCAM i do tego to co niżej polecam



I jestes z tego zadowolony (bardziej pod katem obrobki CNC a nie CAD)? Jakies problemy, bariery?

Pozdr. :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: Czy możliwy jest zakup CAM frezowanie 3-osie do 20tys zl

Postprzez rajmund24 » sty 30, 2012 22:19

Rozumiem, że o smarta się pytasz...
Jeśli tak , hmm trza się go nauczyć...bo tak sobie wygląda, brakuje mu trochę ładnych zdjęć niestety, ale za to ma się pełną kontrolę nad ścieżką, bo każdą utworzoną można tak samo edytować jak geometrię :wink:
Polecam:
ViaCAD i Shark CAD
rajmund24
 
Posty: 185
Dołączył(a): mar 08, 2010 13:14

Następna strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników