_

Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez infinitywaves » sie 07, 2014 09:08

Witam ponownie,

MaciejB - i wszystko jasne, podzieliłeś obsługiwany RAM/wątki CPU, problem w tym że są programy które wykorzystują tylko fizyczne rdzenie ;-] a taki Photoshop dodatkowo za przeproszeniem zeżre RAM'u ile dasz tyle bierze, heh... wiec można mieć np. CPU dwa rdzenie +16GB RAM'u i to nadal hula, bardziej chodzi o to żeby nie mieć czegoś ala 16 rdzeni i 2GB RAM'u ;-p. MAX+Vray też się nie pyta co i jak tylko wyciska WS na 100%

Velaskez - taaaa, ma działać i nie przeszkadzać, a co to kogo jak ;-] hyhy tak powstają nowe pokolenia nabywców WorkStation ;-p No jak Cię proszę... oj dobre dobre, to postaw golfa vs Porsche Ruf CTR (YellowBird) na torze w Nürburgring i każ temu samemu kierowcy przejechać okrążenie w ten sam sposób w tym samym czasie ;-] taki golf "przytnie się" na pierwszym zakręcie więc może warto dobierać świadomie sprzęt odpowiedni do oczekiwań i zadań obecnych i planowanych.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez lukasek81 » sie 12, 2014 08:27

infinitywaves napisał(a):

lukasek81 napisał(a): xeon E31245 @3.30 GHz / 8 rdzeni
tak po prawdzie to 4 rdzenie a 8 wątków http://ark.intel.com/pl/products/52274/Intel-Xeon-Processor-E3-1245-8M-Cache-3_30-GHz żeby nie mieszać innym, CPU ok z wysokim GHz w turbo tylko mało Smart Cache jak na Xeona a w sumie to jest/był ich główny wyróżnik (oprócz duużej ceny duża ilość podręcznej pamięci dla CPU) więc nie wiem za co ta nazwa Xeon. Tak czy inaczej CPU ok.


No faktycznie - mój błąd.. Dzięki "infinitywaves".
ale dobrze że wątek troszke się techniczny zrobił bo jestem przed zmianą kompa - i będę sobie "składał" jakąś fajną konfigurację... z quadro i jakimś intelem... muszę się zastanowić czy warto xeona wkładać czy i7.
Bo quadro to raczej wezmę K2000 bo droższej się chyba nie uda zakupić :) choć kto wie, może uda się firmę naciagnać?

a co do sprawy....
Na razie nie zmieniałem sterowników od grafiki (brak czasu a robota się piętrzy :? )... zacina się tylko czasem gdy robię rysunki 2D i wymiaruję, wstawiam opisy etc, oraz jak coś poprawiam w złożeniu przy włączonym Real view... ech wiec teraz patrząc na to wszystko to raczej sterowniki albo słaby ram. Mam tlyko 8GB a patrząc na windowsowy podgląd zużywam 6.8 GB....

a co do ustawień Nvidia - jakie najelpiej ustawić? grzebiecie coś w tym sofcie? czy raczej nie ruszać?
nvidia.jpg
panel sterowania nvidia
lukasek81
 
Posty: 152
Dołączył(a): cze 23, 2010 14:40

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez kszyho » sie 12, 2014 14:49

Spróbuj wyłączyć opcję pracy w trybie energooszczędnym.
www.ksprojekt.eu
kszyho
 
Posty: 190
Dołączył(a): lis 15, 2005 08:50

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez infinitywaves » sie 12, 2014 17:42

Witam ponownie,

słuszna uwaga z tymi trybami - kolega Krzyho dobrze podpowiada, ustaw w odniesieniu do solida maks performance czy co tam... wydajność w PL wersji, sprawdź czy exe SW ma tryb admina i inne drobiazgi typu w biosie wyłącz drugą grafikę którą masz w CPU (Intel HD 3000) - było kiedyś o tym, to potrafi robić super konflikty w programach specjalistycznych a w Win7 +IHD może przycinać z byle powodu i były nawet łatki. Tak na marginesie nie lubię NV i staram się o ile mogę omijać ich produkty, uważam że od lat pchają masę kasy w marketing zamiast w badania a jak się robi odwrotnie (Ati) to potem nie ma kaski na wielkie kolorowe reklamy ale fakty nowy standard Open CL (tak jak poprzedni Open GL) zmajstrowała Ati nie NV ( a nowe GPU NV obsługują Open CL a nie odwrotnie CUDÓW nie ma w ATI ;-p i pozamiatane). Konstrukcja GPU Ati aż się prosi o przyciskanie, gdybym miał porównać konstrukcyjnie NV vs ATI to NV buduje mosty i jeżdżą po nich coraz szybciej jak chcą mieć lepszy wynik a ATI robi mosty po których jeździ się w poprzek - tak wygląda mniej więcej w jednym zdaniu różnica architektury tych GPU.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez lukasek81 » sie 13, 2014 08:55

W Biosie nie widze żadnej opcji wyłączenia grafiki..
Wydawało mi się zawsze że po włożeniu grafiki w slot od razu bios wyłącza grafikę zintegrowaną w CPU?

a co do ati - brak doświadczenia niestety ale może zaryzykuje przy nowej maszynie - kto wie... :)
lukasek81
 
Posty: 152
Dołączył(a): cze 23, 2010 14:40

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez infinitywaves » sie 13, 2014 17:44

Witam ponownie,

1. jeżeli twój BIOS nie ma ustawienia: disable primary graphic lub fixed/dynamic? To może ten BIOS potrzebuje update. Sprawdź swoją wersję i zerknij na web producenta czy nie ma nowszego.

2. Sterownik NV powinien mieć zarządzanie przełączaniem kart i jak ustawisz ogólnie performance oraz wyłączysz automatyczne zmiany to zostanie cały czas tak jak ustawisz. (Czy ustawiłeś ręcznie SW +performance? Nie pomogło?). Przy okazji sterownik ATI ma dokładnie taką samą opcje.

3. Jeżeli punkt pierwszy ustawisz na fixed to: Manager urządzeń/Karty graficzne/Mobile Intel HD Graphic/Wyłącz

Pozdrawiam
I

ps. nie namawiam do ATI, po prostu przetestuj przed kupnem u kogoś, jak napiszesz na priv ocb to mogę sprawdzić u siebie.
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Poprzednia strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników