_

Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez lukasek81 » lip 31, 2014 16:17

Posiadam stację jak w opisie z grafiką Quadro 600, xenonem oraz 8 GB Ramu
Robiłem złożenie 214 elementów (blacha, profile, armatura) i przy tworzenieniu 3 arkuszy 2D bardzo zwalnia pisanie notatek w arkuszach czy wymiarowanie.
WPC-CSG 700a.JPG
stworzony model

Taki problem to efekt słabej grafiki? czy konfiguracji SW/kompa (poniżej zrzut podczas zacinania SW - zjada aż 1.8 GB Ramu)
SW rocks.jpg
"Zjadacz ramu"


Stawiam na Grafikę a wy?
lukasek81
 
Posty: 152
Dołączył(a): cze 23, 2010 14:40

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez gieroy » lip 31, 2014 18:05

Witam,
Wielkość zajętej pamięci RAM 1,8 GB jest bezpośrednio po otworzeniu złożenia ?
Jeśli nie sprawdź to samo bezpośrednio po jego otwarciu jak wygląda sytuacja.
Spróbuj odciążyć część z niepotrzebnych w danej chwili elementów.
gieroy
 
Posty: 145
Dołączył(a): wrz 30, 2010 13:17

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez MaciejB. » lip 31, 2014 22:00

Witam

Jakbyś podał jakie taktowanie ma ten xeon i ile rdzeni to by więcej powiedziało, wersja SW i windows . Z mojego doświadczenia bo testuję stacje CAD w innym software CAD wynikają następujące wnioski. Im mniej rdzeni tym lepiej, im wyższe taktowanie na rdzeń tym lepiej, na każdy rdzeń 4Gb Ramu. Co do Quadro to mogę powiedzieć, że sensowny model to K2000 lub jej odpowiedniki z poprzednich lat.
Inną sprawą jest czy soft faktycznie wykorzystuje wielordzeniowość.

Bardzo ważne jest ustawienie parametrów wyświetlania w opcjach sterownika karty graficznej - jeśli są predefiniowane sterowniki do softu oraz wew. softu np. wyłączenie cieni, antyaliasing, przezroczystości, czy dynamiczne upraszczanie geometrii.

MaciejB.
Nikt nie każe pracować ciężko, wystarczy mądrze.- Gregory House
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. - Albert Einstein
Avatar użytkownika
MaciejB.
 
Posty: 125
Dołączył(a): paź 01, 2005 12:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez velaskez » lip 31, 2014 23:23

MaciejB. napisał(a): Z mojego doświadczenia bo testuję stacje CAD w innym software CAD wynikają następujące wnioski. Im mniej rdzeni tym lepiej, im wyższe taktowanie na rdzeń tym lepiej, na każdy rdzeń 4Gb Ramu.


Jak Ty żeś doszedł do tak bzdurnych wniosków... :shock:
velaskez
 
Posty: 966
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez MaciejB. » lip 31, 2014 23:57

Witam
Moim zdaniem niewiele aplikacji tak naprawdę działa na wielu rdzeniach (fizyczne) w stu procentach i takie testy można zrobić stosując benchamarki np firmy Specview perf 12 - gdzie można odnaleźć pełną specyfikację sprzętu i jaki wynik został osiągnięty dla SW oraz inne programy.
Np UG NX jądro jest tak napisane, że 90 operacji CAD wykorzystuje jeden rdzeń natomiast tylko operacje boolowskie więcej rdzeni. I akurat mieliśmy na teście stację dell z procesorem Xeon (chyba DELL 7600) oraz intel i7 ( DELL 3600) i okazało się, że dwukrotnie tańszy sprzęt jest mniej więcej o 40% szybszy. Pomiędzy tymi stacjami była różnica w częstotliwości zegara xeon 2.4Ghz a i7 chyba 3Ghz
Rozmawiałem również z działem technicznym Creo czyli dawne PTC (jądro Granit) i dokładnie potwierdził to co napisałem poniżej nie liczy się liczba rdzeni tylko ich taktowanie.
Podejrzewam, że tak samo jest SW bo to jest te samo jądro co UG czyli Parasolid. Należy też zauważyć, że musi być odpowiedni balans wydajności pomiędzy - procesor/karta graficzna/RAM.

Z miłą chęcią zapoznam się Twoimi ( velaskez) doświadczeniami w tym temacie.
MaciejB.
Nikt nie każe pracować ciężko, wystarczy mądrze.- Gregory House
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. - Albert Einstein
Avatar użytkownika
MaciejB.
 
Posty: 125
Dołączył(a): paź 01, 2005 12:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez infinitywaves » sie 06, 2014 13:17

Witam,

1. Ilość zajętej pamięci RAM o ile nie dochodzi do powiedzmy 95% nie jest problemem, ram jest po to żeby z niego korzystać i od tego komp zwalniać nie będzie (takie cuda tylko przy 32GB i więcej kiedy zaczyna się hard core z indeksowaniem).

2. Stawiam na konflikt driverów GPU gdyż jest odpalone najnowsze SW 2014 na kompie z przed kilku lat i pytanie jak NV dbają o swoich klientów a już o tym rozpisywałem się kilkukrotnie, heh. Quadro 600 miała premierę o ile dobrze kojarzę w okolicy 2010 i to może być problem na linii driver - soft.

3. Co z CPU? Dzisiaj powiedzieć o tym workstation http://www.dell.com/pl/firmiinstytucji/p/precision-t1600/pd#TechSpec to lekkie przegięcie (średniej klasy laptop za 3,5k pln ściga takie WS ale to po prostu wynik postępu tech.) tak więc bohaterem naszego rozważania nie jest stacja graficzna a stacja z grafiką ;-p no ale my tu nie o tym, tak czy inaczej CPU z tego: http://www.dell.com/downloads/global/products/pedge/precision_t1600_spec_sheet.pdf
wypada któryś z tych, pytanie który? http://ark.intel.com/pl/products/series/53495/Intel-Xeon-Processor-E3-1200-Product-Family Stwierdzenie Xeon brzmi dumnie ale to tyle, ważne jaki ile ma pamięci itd. Tak samo jak WorkStation co tłumaczyłbym na: 4x droższy gotowiec z opcją plug & pray

4. Pan MaciejB ma częściowo racje... dla archaicznych programistów nadal jestesmy w latach 80'siątych XIX wieku kiedy na nieznanej wyspie businessu odkryto mózi elektronowe (serio http://sjp.pwn.pl/slownik/2484909/m%C3%B3zg_elektronowy) tzn. maszyny liczące czyt.komputery, są programiści co nadal uważają rozwijanie oprogramowania za zbyteczne a wielowątkowość za ekscentryczną modę i zapewne są nadal tego samego zdania co ich guru, cytuje "640 KB pamięci wystarczy każdemu" Na szczęście Panie MaciejuB naturalna selekcja czyli wiek powoduje że jest ich coraz mniej dlatego programów X64 oraz wielowątkowych przybywa, zapewniam dramatu nie ma. A to że w wypadku SW ewolucja wypada jakoś zawsze blado i ciągle wracają nam problemowicze zamiast forumowiczów co poradzić (zmiana softu?), jak się bierze ślub to lepiej na całe życie wybrać sobie żonę z potencjałem, zgodzimy się? :-D! Prawda jest co do jednego "musi być odpowiedni balans wydajności pomiędzy - procesor/karta graficzna/RAM. " taka oczywista oczywistość.

5. Pan Velaskez słusznie pyta dlaczego 4GB a nie 2GB czy 6GB skąd taki przelicznik CPU/RAM chyba że to matematyka ściśle pod SW ale i tak pytanie ocb? Po drugie niby takie same CPU są i tak różne a jest ich taka masa gdyż cześć nie przechodzi selekcji już w FAB'ie i stąd mamy zawsze kilka nowych a nie jeden nowy, dlatego niektóre idą na pełny gwizdek a inne są blokowane (bierze się pewnie a z tysiąc prosiaków na testy, wychodzi z nich ze najmniejsze straty dla firmy to taki i taki mnożnik CPU, ustawia się wcale nie pod katem wydajności tylko ekonomiki sprzedaż/zysk/odpad i ziuuu do sklepu ale tu odbiegamy od tematu - natomiast to co robią overclockerzy to po prostu optymalizacja danego indywidualnego egzemplarza CPU do granic jego faktycznych możliwości - polecam z rozsądkiem np. 8 wątków podniesionych tylko o 125MHz daje 1GHz za free czy to dużo/mało? - zależy od punktu widzenia (czasem ratuje sytuacje) a jak darmo dają żal nie wykorzystać, zapas zwykle jest o wiele większy).

6. Proponuje:
A) zainstalować jakikolwiek program typu GPU meter i sprawdzić czy grafika przypadkiem nie sięga końca swojej wydajności (większość GPU ma swoje pogramy, jest też masa uniwersalnych) gdyż sam opis i PrtSc z objętości RAM'u to trochę mało do wyciągnięcia konkretnego wniosku, po instalacji i teście sam sobie odpowiesz np. rwie obraz/muli gdyż GPU nie wyrabia.

B) Jeżeli GPU ma zapas (czego nikt z nas po samej ilości 214 elementów nie zgadnie ale 214 blach i 214 zaworów to różnica = i trzeba byłby przeliczać na ilość ścianek/wierzchołków gdyż to jest miarodajne) jak wyrabia to proponuje sprawdzić z innymi driverami np. starszymi

C) Sprawdzić ze starszą wersją SW (serio ;-] wiem hardcore, ale może działać lepiej gdyż będzie dedykowany drajw + soft który z tym drajwem prawdopodobnie testowano przy pisaniu starszej wersji SW).

i pisz co wyszło...

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez lukasek81 » sie 06, 2014 14:14

Opisze dokładnie co mam:
- Windows 7 x64
- nvidia quadro 600
- sterowniki nvidia wersja 320.78 (certyfikowane pod solida wg nvidii)
- xeon E31245 @3.30 GHz / 8 rdzeni
- 8GB Ramu

nic nie jest przetaktowywane... Zainstalowałem prosty GPU meter i widzę piki GPU sięgajace 100%...
gpu meter.jpg
gpu meter.jpg (15.97 KiB) Przeglądane 1594 razy
lukasek81
 
Posty: 152
Dołączył(a): cze 23, 2010 14:40

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez infinitywaves » sie 06, 2014 17:10

Witam ponownie,

lukasek81 napisał(a):- Windows 7 x64
przy okazji polecam w7x64 ultima z uwagi na koligacje o ile wiesz ocb. ;-]

lukasek81 napisał(a): sterowniki nvidia wersja 320.78 (certyfikowane pod solida wg nvidii)
nooo dobra ale jak to nie pyka i się tnie to może warto sprawdzić jakieś inne drajwy - wiesz eliminując możliwe opcje (taka ostatnia to np. chwilowa zmiana GPU i krótki test tej samej sceny).

lukasek81 napisał(a): xeon E31245 @3.30 GHz / 8 rdzeni
tak po prawdzie to 4 rdzenie a 8 wątków http://ark.intel.com/pl/products/52274/Intel-Xeon-Processor-E3-1245-8M-Cache-3_30-GHz żeby nie mieszać innym, CPU ok z wysokim GHz w turbo tylko mało Smart Cache jak na Xeona a w sumie to jest/był ich główny wyróżnik (oprócz duużej ceny duża ilość podręcznej pamięci dla CPU) więc nie wiem za co ta nazwa Xeon. Tak czy inaczej CPU ok.

lukasek81 napisał(a): Zainstalowałem prosty GPU meter i widzę piki GPU sięgające 100%...
i grejt, to ma dać nam szybki wgląd co to GPU odp... i tu pytanie czy właśnie w tych momentach 100% tnie się? To że chwilowe 100% to jeszcze nic, przycięcia przy 100% TAK/NIE? Czy zechciałbyś przetestować inne drivery? Pytanie kolejne gdyż nie wiem jak jest w SW 2014 wiem jak jest w innych programach, masz może w SW opcje zmiany sposobu wyświetlania? np. osobno Open GL osobno DX? jak tak to sprawdź po przełączeniu czy nie jest lepiej?

i pisz co wyszło...

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez MaciejB. » sie 06, 2014 23:51

Witam

Dla uzupełnienia - o ilości rdzeni i SW sugerowałem się artykułem:
"Hardware selection: A Lot of Hearsay and Conjecture Over What’s Fastest ,Mark Johnson ,SolidWorks World 2010"
oraz
wypowiedzią Anthony Galante / Technical Resource Coordinator w wątku "Commands which have been made multi threaded in NX" - w sprawie Parasolid v23 i v24

Co do ilości ram - wynika to z konstrukcji procesora i7 może tylko obsłużyć 32 GB RAM podobnie jak E31245 /4 rdzenie/ 8 wątków - tu faktycznie nie precyzyjnie się wypowiedziałem.

MaciejB.
Nikt nie każe pracować ciężko, wystarczy mądrze.- Gregory House
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. - Albert Einstein
Avatar użytkownika
MaciejB.
 
Posty: 125
Dołączył(a): paź 01, 2005 12:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Dell PREcision T1600 i SW - zacięcia

Postprzez velaskez » sie 07, 2014 00:09

W sumie racja. Łatwiej zmusić NXa do pracy na całym ramie, niż na 100% procesora. (Dowód poniżej :D )Mam trochę spaczony obraz, bo średnio mnie interesuje czy dane operacje wykonują się na 1 czy na 8 wątkach. Dla mnie jeśli CAD się nie tnie, to nie ma o czym rozmawiać. A o FEA nie ma co nawet zaczynać rozmowy, bo akurat w tej materii większość spokojnie jest w stanie zapełnić cały ram jak i wszystkie wątki na full. Tak samo programy renderujące.
Załączniki
10168915_635872826486277_1290267394_n.jpg
velaskez
 
Posty: 966
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Następna strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników