_

Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Re: Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Postprzez marktech » sie 07, 2009 13:09

do cinek_80
"...Jak ktoś chciałby zapoznać się z przyjaznością systemu proponuję ściągnąć przykład rozdziału z tworzonej właśnie książki (link można znaleźć na forum) i zobaczyć ile razy trzeba kliknąć myszką, ile razy otworzą się okna o sensie których nie będziemy wiedzieli żeby wygenerować ścieżkę... "


W podanym linku są bardzo ciekawe opcje do ustawienia ścieżki a nie do jej "generowania", jeśli mnie pamięć nie myli to niemal żadna z nich nie wystepuje w programach typu Alfa CAM, SolidCAM EdgeCAM. MasterCAM ma więcej mozliwosci od EdgeCAM.... :lol:
marktech
 
Posty: 6
Dołączył(a): sie 07, 2009 10:47

Re: Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Postprzez cinek_80 » sie 07, 2009 13:13

Kolego marktech!

Czytaj uważnie!!! Nie zagłębiam się w opcje ale przyjazność interfejsu i całego środowiska CAM. Co z tego, że będziesz miał opcje jak nie będziesz wiedział gdzie je znaleźć i jak ich użyć. Polecam uważne czytanie i później komentowanie...

Jak używasz Mastercam to fajnie, skoro go masz to znaczy że spełnia Twoje oczekiwania i to jest najważniejsze. Jak zauważyłeś w moim poście nie komentuję decyzji firm które wybierają ten czy inny soft. Decyzja inwestora jest jego sprawą ponieważ to on wydaje nie małą gotówkę, a gdy wydaje to w jego przekonaniu robi to dobrze... Ja się zastanawiam nad różnicami w interpretacji hasła "dzień dobry nazywam się -50%" przez ludzi myślących poważnie o inwestycji od tych którzy chcą kupić program CAD/CAM. Wydaje mi się że to ta druga grupa nie uświadomionych inwestorów na temat co ma dać wdrożenie systemu w firmie, jakie korzyści i zyski zauważa (mam taką nadzieję) to dopiero po fakcie podpisania zamówienia w kwocie -50%.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez cinek_80, sie 07, 2009 13:40, edytowano w sumie 1 raz
cinek_80
 
Posty: 26
Dołączył(a): gru 05, 2008 23:22

Re: Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Postprzez marktech » sie 07, 2009 13:33

Ladne ikony to nie jest jeszcze przyjazność interfejsu...(EdgeCAM),
Przyjaznoć interfejsu to okienka które nie spadają, elementy w oknie roboczym które mozna "bez problemu" zaznaczac i od znaczać (ale tego chyba nie mozna w EdgeCAMie - odznaczać), najważniejsze jednak to podpowiedzi w formie rysunkowej dostępne w cały NX owym CAMie, a nie tylko w kilku operacjach (EdgeCAM). Wydaje mi się że piszemy o 2 róznych systemach Unigraphics NX 6 to nie Unigraphics 18... Myslę ze warto tez porozmawiac o algorytmach bo oprocz ładnych kolorowych ikonek dla uzytkownika ważna jest jakość scieżki i szybkość ich obliczania
marktech
 
Posty: 6
Dołączył(a): sie 07, 2009 10:47

Re: Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Postprzez cinek_80 » sie 07, 2009 13:59

Kolego chyba dalej się nie rozumiemy, ja o ekonomi, wykorzystaniu i zarabianiu kasy za pomocą softu a ty o jakiś ikonach... Zastanów się przez chwilę i daj sobie spokój..
Pomyśl, jakbyś chciał kupić program i miał wątpliwości czy jak kupisz go za -50% to będzie wdrożony poprawnie a co za tym idzie zwróci się w określonym czasie, a co za tym idzie im szybciej się zwróci tym szybciej zacznie przynosić zyski a zyski to kasa dla właściciela i ten inny program X który kosztuje +50% ale będziesz miał gwarancję szybkiego wdrożenia (szybszy zwrot inwestycji->szybsze robienie kasy), dobrego wsparcia, opieki, porządnych postprocesorów za które zapłaciłeś więc bez skrępowania w razie poprawek bierzesz telefon i dzwonisz bo to ci się należy to zastanowisz dwa razy się czy ta kwota rabatu w porównaniu do czasu zwrotu inwestycji, kosztów pracownika i maszyny będzie w ogóle stanowiła jakiś wyznacznik w wyborze softu. Ale jak się jest pracownikiem, od 8 do 16 to ekonomia, opłacalność, zyski, straty są rzeczami ostatnimi o których chce się myśleć...

Pozdrawiam
cinek_80
 
Posty: 26
Dołączył(a): gru 05, 2008 23:22

Re: Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Postprzez marktech » sie 07, 2009 14:27

Hmm sprawa jest naprawde ciezka... Rozumiem ze mamy mowic o ekonomii bo inne sprawy typu funkcjonalnosc, przejrzystosc systemu itp sa juz rozwiane..kolego.
Jesli mnie pamięć nie myli to EdgeCAM był rozdawany czesto za darmo jako drugie stanowisko a tak zwany cross upgrade za 50 % to norma przy sprzedazy EdgeCAM (zresztą ktora stosują wszyscy sprzedawcy CAD CAM)
Skoro był dawany za darmo to ktos tu byl robiony w bambuko...(ten który nie wiedział o takiej ofercie)
Ktoś kto pisze o jakimkolwiek programie ze nie rozwija się przez ostatnie 7 lat jest poprostu niepoważny i oderwany od rzeczywistosci , taki program dawno zniknął by z rynku a wg raportu CIMdata NX zajmuje 1lub 2 miejsce w kazdy zestawieniu, a jezeli masz watpliwości odsyłam do raportu.
Co sie zaś tyczy ekonomii i godzin pracy to od 8 do 16 nie da się pracować w EdgeCAMie ponieważ na duzych gabarytach liczy scieżki przez 2 zmiany nie mowiac juz o probie modyfikacji sciezki...Mysle z ekonomicznego punktu widzenia jest dla własciciela wazne czy te same prace zrobi mu 1 osoba w NX Czy 3 w EdgeCAMie...i tu sie mozna zastanawiac a dac sobie spokoj powinienes juz duzo wczesniej

Pozdrawia serdecznie
marktech
 
Posty: 6
Dołączył(a): sie 07, 2009 10:47

Re: Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Postprzez cinek_80 » sie 07, 2009 14:44

Kolego bajer z szybkością liczenia ścieżek to odłóż sobie na półkę bo to już dawno nie aktualne... Zejdź na ziemię i jak już mówisz o Edgecam to zauważ że to nie wersja 9, 10 czy 11. Mamy rok 2009 i wersję EC 2009R2 pewnie której na oczy nie widziałeś i oczywiście nie masz pojęcia jak liczy ścieżki a komentujesz... Kończę bo dyskusja odbiega od tematu...
cinek_80
 
Posty: 26
Dołączył(a): gru 05, 2008 23:22

Re: Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Postprzez marktech » sie 07, 2009 14:50

Jesli student edition liczy tak jak pelna wersja to nic nie poprawiliscie...

z wyrazami szacunku ale zarazem ubolewania
marktech
 
Posty: 6
Dołączył(a): sie 07, 2009 10:47

Re: Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Postprzez kuba nc » sie 13, 2009 10:10

Witam

miałem okazje pracować i na Edgecamie(ponad 2 lata) i mastercamie(3 m-ce) więc może dorzuce troche spostrzerzeń a nie żadne ekonomiczne pierdoły.

Edgecam - uzywalem głównie do obróbki form,matryc ale 3-osie:
moim zdaniem łatwy do nauki pod warunkiem że kolo jest pojetny i ma wiedzę z zakresu obróbki skrawaniem,co do "fantastycznej symulacji" to niezła natomiast kilkanaście razy mogłem się przejechać gdyby nie moja intuicja i pomiar ręczny ścieżek więc bez przesady.
Wkurzało mnie że nie można było w konkretnych cyklach przerwać liczenia
ale generalnie program dobry.
Natomiast pracochłonne jest robienie zakresów (Edge w nazwie) i zdażało mi się coś robić w pięciu osiach simultanouos i z indeksem i tu już trzeba było poświecić spooro czasu na uzyskanie porzadanego efektu.
Oczywiście trzeba wiedzieć co kliknąć i jak ustawić żeby było tak jak operator chce ale sporo z tych trików jest zawarte w książkach więc czytać.

Z wdrożeniem nie było najlepiej bo sam konfigurowałem postprocesory dostarczone przez sprzedawce ale umowy nie miałem w ręku i nie wiem tego czy były problemy z zapłatą za program.


Mastercam- jak dla mnie spora kobyła i mozna się nieźle zamotać gdyż okreslony parametr można ustawić w kilku miejscach a i tak nie jest się pewnym czy jedno nie wyklucza drugiego.Za to ma sporo funkcji których już nie zdązyłem poznać bo zmieniłem prace. Nie ma tutaj okreslonego "automatu" jak w Edgecamie a czasem jest bardzo potrzebne aby wygenerować nietypową ścieżke.Jest chyba mniej przejrzysty za to ma dużą przewage nad Edge'm ma dobrego Cada, i w wielu przypadkach jest on bardzo potrzebny.Można np. dokupić moduł z rysowaniem elektrod.
Mnie osobiście trudno byłoby wybrać między tymi systemami ale wszystko zależy od tego co będzie się robić w danym programie.
Postprocesory były dograne całkiem dobrze i nie usiałem w nich grzebać.

Sumując jeśli chcesz szybko opanować program i masz proste nieskomplikowane elementy to wybrałbym Edgecama,ale jak chcesz mieć w przyszłości większe możliwości kosztem czasu [potrzebnego na wdrożenie i nauke wybrałbym mastercama.
kuba nc
 
Posty: 43
Dołączył(a): maja 28, 2008 08:44

Re: Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Postprzez Blemi » sie 13, 2009 11:56

widać urlopy się skończyły :)

nie widze nic złego z 50% rabatu :)

nic tylko brać:),
czy jak kupujesz telewizor lub aparat po 50% rabacie to zastanawiasz się co się z daną firmą stanie jak będzie tak dalej sprzedawać ?:)
chyba nie,

jeżeli chodzi tu o rabat ja się nie dziwie, kiedy dolar był po 2.20 rabatów nie było:)
podobnie jest z rynkiem maszyn CNC, na targach w poznaniu kolesie zjeżdżali cenami aż człowiek się zastanawiał co się dzieje
niektórzy producenci zaczynali od 30% rabatu:)
co do funkcjonalności softu, ale rozwijająca się dynamicznie firma i tak kiedyś skończy na jednym z 3 systemów, albo UG, albo CATIA, albo ProE
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: Edgecam czy Mastercam prosze o opinie?

Postprzez misiek_cad » wrz 11, 2009 21:47

Witam wszystkich..


Zaciekawił mnie ten wątek Zastanawiam się czy przed zakupem odpowiedniego programu nie lepiej przetestować wersje demo?

Używam EdgeCam od 3-miecy i uczyłem się tego programu niecałe dwa dni.Prosty w użytkowaniu, ale niestety wasza obrabiarka nie poleci w kosmos z tym softem. Koledzy twierdzą, że jest świetny do tokarek i tylko do nich..

Co do Mastercama to czuje duży respekt i raczej wymaga poświęcenia trochę czasu na jego nauke..

Delcam jest świetnym programem do obróbki 3d do 5d. Pracowałem w nim i ma to co powinien mieć program dla kolesia co obrabiarki na oczy nie widział.

Kolejny soft to EspritCam, który jest warty uwagi.


Podsumowując:
EdgeCam - dobry do 3D(oczywiście nie wszystko da sie zrobić) i tooczenia. Zapomnijmy o 4 osiach i 5-ciu.

Delcam- na obrabiarke od 3 do 5-ciu osi. Super program za odpowiednią kase.


Mastercam- odpalenie wersji demo i poczytanie książki sprawiło, że zbiera mi się na wymioty jak siadam do tego programu. Jednak rozbudowana tak platforma na pewno kryje w sobie wiele możliwości.


EspritCam - byłem na kilkudniowym kursie i stwierdzam, że programik prosty jak EdgeCam, ale tak samo mozna sie wnerwić, kiedy po wykryciu cech bryłki nadal trzeba ręcznie wszystkie kontury zaznaczać.


Tak jak pisał ktoś wcześniej. Trzeba siąść z panem wdrożeniowcem i napisać program na detal, który robi się w danej firmie i patrzec co z tego wyjdzie, a najlepiej zadać obróbkę detalu takiego co mózg staje i jak sobie sofcik poradzi to i maszyna zrobi..

Zakup programu z przeznaczeniem na wiercenie niema sensu. takie coś spod palca można zrobić.
misiek_cad
 
Posty: 4
Dołączył(a): wrz 11, 2009 20:53

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników