_

GibbsCAM

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Re: GibbsCAM

Postprzez Blemi » paź 07, 2008 08:47

krannk pare lat temu pamiętam byłem w takiej firmie AUTOMET W sanoku, tam mieli PROE i frezowali w 5 osiach, ale to były duże kopyta do formowania kompozytów, wiec pewnie nie twoja branża. Maszyna była na sterowaniu OSAI, (prawie jak fanuk), www.automet.pl. z podobnym sterowaniem spotkałem się w firmie pronar. ale tam pracują w wielu osiach na UG (przynajmniej pracowali to było ładnych pare lat temu:)
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: GibbsCAM

Postprzez BaldMan » paź 07, 2008 19:15

Blemi napisał(a):AUTOMET W sanoku

Znam tam jednego gościa, ale wydaje mi się, że pracuje na NX. Widziałem, że na stronie mają informacje o Pro/E i trochę się zdziwiłem :shock:
Takich dwóch jak nas trzech, to nie ma ani jednego...
Obrazek
Avatar użytkownika
BaldMan
 
Posty: 123
Dołączył(a): lis 28, 2006 09:35

Re: GibbsCAM

Postprzez start-cnc » sty 09, 2009 00:45

Nauczyć się Gibbsa to nawet dla osoby odpornej na przyjmowanie wiedzy to najwyżej 4-6 godzin. Po tym krótkim czasie osoba potrafi: tworzyć geometrię (tradycyjnie lub ekspert geometrii) na trzech płaszczyznach, z geomertii tworzyć bryły (wyciągnięcie bryły,wyciągnięcie po przekrojach, wyciągnięcie po krzywych), tworzyć ścieżki narzędzia i wygenerować zapis alfanumeryczny tejże ścieżki. Oczywiście na tokarkach i frezarkach.
Polecam ten program w 100%, nie ma lepszych.
Pozdrawiam
start-cnc
 
Posty: 18
Dołączył(a): lis 10, 2008 14:45

Re: GibbsCAM

Postprzez cinek_80 » sty 09, 2009 01:10

A to ci ciekawa sprawa, Gibs w 4-6 godzin :shock:
Na szkoleniu podłączają ludzi jak w Matrix czy połyka się jakąś cudowną pigułkę bo zazwyczaj w praktyce wygląda to zupełnie inaczej :roll:
cinek_80
 
Posty: 26
Dołączył(a): gru 05, 2008 23:22

Re: GibbsCAM

Postprzez wpwaldek » sty 23, 2009 09:06

Witam! jestem nowym użytkownikiem na tym forum, szukam właśnie użytkowników gibbsa. Potwierdzam że program jest naprawdę fajny i bardzo intuicyjny, co za tym idzie łatwy do szybkiego nauczenia się go obsługiwać. Ma swoje wady, ale idze to przełknąć. Doczynienia miałem z EdgeCam-em, Esprit-em mastercam-em . Wybrałem Gibbsa, właśnie ze względu na przejrzysty interfejs, nie przekombinowane tworzenie obróbki i baardzo fajne modelowanie brył. Wadą może jest też cena?? bo jakoś mało jest użytkowników w kraju. W Stanach jest to bardzo popularny soft ( no krajowa produkcja).
W każdym bądz razie liczę na kontakt priv użytkowników gibbsa , w razie problemów może będziemy mogli sobie pomagać :wink:
Niedawno miałem mały problemik, ale już rozwiązany na innym forum.
Pozdrawiam!
wpwaldek
 
Posty: 7
Dołączył(a): sty 23, 2009 08:35
Lokalizacja: Wrocław

Re: GibbsCAM

Postprzez kidj » sty 24, 2009 17:01

Niedawno miałem mały problemik, ale już rozwiązany na innym forum.


możesz podać link do tego forum
kidj
 
Posty: 5
Dołączył(a): gru 19, 2006 18:36

Re: GibbsCAM

Postprzez wpwaldek » sty 25, 2009 09:10

Oczywiście, http://www.cnc.info.pl/topics51/gibbsca ... t11453.htm będe starał się właśnie tam umieszczać pytania odnośnie problemów z gibbsem ( np.prozaiczny problemik z rys. fasolki, czyli łączenie dwóch okręgów i dwóch lini prostych, w najbliższym czasie)
wpwaldek
 
Posty: 7
Dołączył(a): sty 23, 2009 08:35
Lokalizacja: Wrocław

Re: GibbsCAM

Postprzez Blemi » sty 25, 2009 21:15

wpwaldek napisał(a):Oczywiście, http://www.cnc.info.pl/topics51/gibbsca ... t11453.htm będe starał się właśnie tam umieszczać pytania odnośnie problemów z gibbsem ( np.prozaiczny problemik z rys. fasolki, czyli łączenie dwóch okręgów i dwóch lini prostych, w najbliższym czasie)


Wymiękam. Wypowiadasz się na temat systemu że super że nie przekombinowany, a robisz podstawowy błąd.
A najgorszą sprawą jest że tą tolerancje ustawia się ustawieniach zaawansowanych :)
Dla mnie już samo to jest porażką
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Re: GibbsCAM

Postprzez wpwaldek » sty 25, 2009 23:26

Zgadza się, podstawowy błąd. Czasami rzeczy proste i oczywiste są trudne do wychwycenia. Szukałem przyczyn w miejscach gdzie nie powinienem, a rozwiązanie było na wyciąganie ręki.Poza tym nie mówię że jestem dobry w tym programie. Nie korzystam z wielu rzeczy które daje ten program. Ale modeluje w nim formy o wiele łatwiej i przyjemniej niż edgecam esprit mastercam. Jestem samoukiem i wiem napewno że przydało by mi się szkolenie z tego programu aby w pełi z niego korzystać. Chwalę sobie ten program tylko w porównaniu do wyżej wymienionych i jest to moja opinia.
Ps.Ustawienia zaawansowane są praktycznie na pierwszej karcie zaraz po zadaniu opróbki w tym przypadku wierszowania. Praktycznie niezwracałem na to uwagi dlaczego była tam wpisana taka wartość a nie inna bo nigdy nie stwarzało to problemu a powierzchnia końcowa była dobra. Problem wynikł przy wierszowaniu gniazdka formy o małych gabarytach.... i cóż ...najciemniej pod latarnią
wpwaldek
 
Posty: 7
Dołączył(a): sty 23, 2009 08:35
Lokalizacja: Wrocław

Re: GibbsCAM

Postprzez Blemi » sty 26, 2009 00:19

ale się nie martw:)
większość początkujących popełnia ten błąd:)
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników