_

globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Postprzez esperak » sie 03, 2006 12:06

Mam taki problemik jako ze jestem rysownikiem instalacji przeważnie prcuje na zasadzie powieżonych podkładów budowlanych wciąganych jaki XRef.

I wszystko było by cacy gdyby nie mała przykrość wystepująca prawie w każdym rysunku mianowicie zmieniajac kolory warstw XRef (dostosowanie do wydruku jako podkład) kolory elementów załacznika zmieniają się oczywiście wszystkie które miały zadany kolor jako "jakwarstwa" kłopot jest z blokami w ktorych elementy miały przypisane własne kolory.

I tu jest pytanie czy istnieje lisp który potrafi zmienieć wszystkie kolory w bloku/blokach na kolor jakwarstwa bez rozbijania bloku.?

Wymażony sofcik powinien zmieniać wszystkie kolory rysunku na "jakwarstwa" ale takowy pewnie nieistnieje.

Może ktoś zna odpowiedz na to pytanie.?
esperak
 
Posty: 10
Dołączył(a): sie 03, 2006 11:48

Re: globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Postprzez sparrow » sie 03, 2006 12:59

http://www.cad.pl/lisp/bcls.lsp

procedura ustawiająca kolor "BYLAYER" i warstwę "0" dla wszystkich elementów bloku bez jego rozbijania

powodzenia, sparrow
Avatar użytkownika
sparrow
 
Posty: 380
Dołączył(a): wrz 29, 2005 20:48
Lokalizacja: Gdańsk-Jasień

Re: globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Postprzez esperak » sie 04, 2006 10:25

Dzieki.

Jeszcze niedokońca wiem co mam z tym zrobić ale podejżewam że to lispowa sprawa jest czy się myle.??? a może macro VB.???
esperak
 
Posty: 10
Dołączył(a): sie 03, 2006 11:48

Re: globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Postprzez sparrow » sie 04, 2006 11:37

esperak napisał(a):Dzieki.

Jeszcze niedokońca wiem co mam z tym zrobić ale podejżewam że to lispowa sprawa


Tak to lisp.
Zapisz sobie na pulpicie, przeciagnij myszką do otwartego rysunku w AC, a następnie w linii poleceń AC wpisz:

(bcls "NAZWA_BLOKU") [Enter]

gdzie NAZWA_BLOKU to nazwa bloku który niechce Ci się poprawnie przekolorować.

powodzenia,
sparrow

PS. Możesz też zapisac ten lisp w innym miejscu niż pulpit i użyć polecenia _APPLOAD żeby go wczytać do AutoCAD-a zamiast przeciągania myszką
Avatar użytkownika
sparrow
 
Posty: 380
Dołączył(a): wrz 29, 2005 20:48
Lokalizacja: Gdańsk-Jasień

Re: globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Postprzez zbyszek » sie 04, 2006 12:24

sparrow napisał(a):http://www.cad.pl/lisp/bcls.lsp

procedura ustawiająca kolor "BYLAYER" i warstwę "0" dla wszystkich elementów bloku bez jego rozbijania

powodzenia, sparrow


Nie umniejszając , wydaje mi się, że nie będzie to dobre do zadania pytacza, bo on operuje na xref. Ja (prawie zawsze) robię tak: wszystkim elementom i składowym bloków rysunku xref nadaję kolor byblock (do bloków Kojackowy bl-redef lub zmodyfikiwany bcls). Powoduje to, że po wstawieniu do rysunku wszystkie składowe odnośnika mają kolor jak warstwa wstawienia. Do esperaka:
zaindeksuj pliki odnośnika (indexctl=3) i usuń wszystkie zakładki. Po wstawieniu do rysunku max przytnij (xclip, clipit)
Avatar użytkownika
zbyszek
 
Posty: 1031
Dołączył(a): paź 29, 2005 11:31
Lokalizacja: Kraków

Re: globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Postprzez esperak » sie 04, 2006 14:38

no kumam co nieco ale czy możecie mi powiedzieć co to bl-redef jaki podał zbyszek bo niezabardzo kumam czy to tez lisp.??? jesli tak gdzie go znaleśc.?
esperak
 
Posty: 10
Dołączył(a): sie 03, 2006 11:48

Re: globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Postprzez Luśnia » sie 04, 2006 14:56

esperak napisał(a):no kumam co nieco ale czy możecie mi powiedzieć co to bl-redef jaki podał zbyszek bo niezabardzo kumam czy to tez lisp.??? jesli tak gdzie go znaleśc.?

Witam.
bl-redef.vlx jest na: http://republika.pl/kojacek/e02.html
Pozdrawiam. Luśnia
Luśnia
 
Posty: 482
Dołączył(a): wrz 30, 2005 08:26
Lokalizacja: Poznań

Re: globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Postprzez Furio85 » kwi 20, 2018 13:46

Witam,

Prośba o ponowienie linku do lispa

Z góry dziękuje

Pozdrawiam
Furio85
 
Posty: 28
Dołączył(a): gru 03, 2015 11:00

Re: globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Postprzez kruuger » kwi 20, 2018 14:24

Furio85 napisał(a):Witam,

Prośba o ponowienie linku do lispa

Z góry dziękuje

Pozdrawiam

TOOL 009 - cadpl-pack-v1-lsp-t78161.html
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: globalna zmiana koloru w blokach na rysunku. jak.? czym?

Postprzez GekOn » kwi 20, 2018 22:34

można też użyć CHANGEBLKCOLOR (free) z pakieru GekOn:
https://www.gekoncad.pl/my-content/db/video/gif/CHANGEBLKCOLOR.gif

pozdrawiam
GekOn
GekOn
www.gekoncad.pl | www.warancad.pl
GekOn
 
Posty: 24
Dołączył(a): sty 26, 2017 21:05

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników