_

GTX760 vs. Quadro K600

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

GTX760 vs. Quadro K600

Postprzez hafilip84 » sie 31, 2014 16:26

Witam,
Dobieram właśnie sprzęt dla kolegi zajmującego się architekturą i stanąłem przed wyborem między kartami z podanymi w temacie chipsetami. Kosztują mniej więcej podobnie, ale nie wiem czy warto kupować nominalnie słabszą kartę z serii Quadro. Komputer ma służyć wyłącznie do pracy (jeśli nawet jakieś gry, to zdecydowanie nie najnowsze produkcje). Karta najbardziej będzie obciążana przy wizualizacjach robionych w ArchiCAD.
Może ktoś z Was ma doświadczenia z tymi kartami i może coś doradzić?
hafilip84
 
Posty: 33
Dołączył(a): sty 07, 2008 02:07

Re: GTX760 vs. Quadro K600

Postprzez infinitywaves » sie 31, 2014 20:05

Witam,

1. masz w tym składaniu WS duże doświadczenie? Jeżeli wrzucisz konfig to mogę zerknąć i coś ewentualnie podpowiedzieć. Ogólnie polecam zapoznanie się z tym, jest ważne kilka kwestii: http://forum.cad.pl/post7689254.html#p7688771 a nawet poglądowo z tym: http://forum.cad.pl/modernizacja-komputera-pod-inventor-2015-t83549.html#p7697161

2. Bardzo często BIOS karty typu NV umożliwia zmianę i zrobienie quadro ;-] o czym pisałem już na tym forum kilkukrotnie "taka sytuacja" Moim zdaniem nie tylko warto przemyśleć podane dwie karty NV ale również AMD/ATI, pytanie, jakie duże sceny do renderingu, pytanie czy renderer w Archi obsługuje tylko NV czy może po prostu OpenCL, co więcej obecnie na rynku jest cała masa nowych GPU rendererów (próbowałem policzyć, po 15 przestałem). Niektóre są bardzo ciekawe i warto przemyśleć sytuację.

Pozdrawiam
I

ps. a jak ma być XXI wiek to polecam twojemu koledze zapoznanie się z tym http://unity3d.com/industries/aec a jak rozmawiamy o rozwiązaniach ostatecznych to UE4 - panowie roznieśli wszystko co widziałem a widziałem dużo... real time rendering na poziomie Vray? sceny testowe tu: https://www.youtube.com/user/koooolalala to jest odjazd!
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: GTX760 vs. Quadro K600

Postprzez hafilip84 » sie 31, 2014 22:11

Dużego doświadczenia nie mam... Złożyłem dosłownie kilka komputerów i wszystkie sprawnie działają... Jedna z możliwych konfiguracji wygląda tak:

Dysk Seagate 3.5'', 2TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST2000DM001)
Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU
Obudowa Zalman Z9 U3 - USB3.0 - CZARNA (Z9 U3)
Karta graficzna Asus GeForce GTX 760 2GB DDR5 (256bit) DVI/HDMI/DP OverClock (GTX760-DC2OC-2GD5)
Zasilacz Cooler Master V550S 550W MODULARNY 80+ GOLD (RS-550-AMAA-G1)
Płyta główna ASRock Z97 PRO4 Z97 LGA1150 (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) ( Z97 PRO4 )
Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis XE1236 (SPC099)
Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm (CT256MX100SSD1)
Procesor Intel Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Haswell Refresh

Cena całego kompletu to niecałe 4500. Miło by było gdyby udało się te części dostać taniej i zbliżyć do 4000. Nie liczyłem zasilacza, ale na pierwszy rzut oka rezerwę mocy ma...
Sceny nie są przesadnie wielkie. Większość klientów to domki jednorodzinne, ale nigdy nie wiadomo kto jutro zadzwoni ;) Jeśli ktoś sobie zamówi całe osiedle fikuśnych wieżowców, to miło by było móc mu pokazać jakieś wizki i nie spędzić całej nocy na czekaniu na render, prawda? O zamianie GF na Quadro słyszałem, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Na początek: jak odróżnić kartę, którą da się zmienić od niezmienialnej...
hafilip84
 
Posty: 33
Dołączył(a): sty 07, 2008 02:07

Re: GTX760 vs. Quadro K600

Postprzez infinitywaves » wrz 01, 2014 00:13

Witam ponownie,

to jest bardziej komputer do grania a nie do pracy... grasz w coś? Dry są zwykle liniowe, to działa tak że wszystko jest podzielone "portalami" to takie sekcje, dzięki temu obciążenie nie rośnie, problem jest tego typu że w pracy plik/scena rozrasta się dlatego config powinien być szeroki jak autostrada, inaczej GPU będzie czekało/traciło cykle zegara na dane z RAM'u, rendering jest jeszcze zabawniejszy, wszystko i naraz. Baaardzo fajnie ze CPU jest szybki ale jak wsadzisz silnik z Subaru WRC do Yarisa (co nawet byłoby zabawne) szału nie będzie, co najwyżej show (ba, zapewne Jeremy Clarkson zrobiłby nam z tego niezapomniany show) Ty natomiast masz zrobić coś co przecina wizki jak Katana papier.

hafilip84 napisał(a):Dysk Seagate 3.5'', 2TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST2000DM001)
2TB? Jeżeli zbijasz cenę to tu masz pierwsze "oczko" do zarobienia. OS +programy +dane nad którymi będzie praca w 100% na SSD? Zasadnicze pytanie przy tym budżecie to czy kolega nie ma już jakiś dysków HDD z poprzedniego PC i czy nowy HDD może dokupić w II etapie?

hafilip84 napisał(a):Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU
i tego się obawiałem koła też masz WRC... całe dwa ;-] i to nadal Yaris, może wróć do linek które podałem poprzednio, dużo kanałów - rendering to jest ostra jazda po RAM'ie ten jest szybki i to dobrze... wszystko na nic, rozumiem że cena?

hafilip84 napisał(a):Zasilacz Cooler Master V550S 550W MODULARNY 80+ GOLD (RS-550-AMAA-G1)
policzmy: CPU 88W +GPU 170W... i już masz ponad 50% a został do rozpędzenia RAM, HDD+SSD, wiatraki? i nie daj boshe nagrywarka... nie "pyka" za mało tzn. jak dojdzie do 80% to zrobi się głośny.

hafilip84 napisał(a):Płyta główna ASRock Z97 PRO4 Z97 LGA1150 (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE) ( Z97 PRO4 )
no nie... tzn. jest dobrana do RAM'u i GPU ale ogólnie... do bani jeżeli chodzi o rendering, to nadal efekt Yarisa WRC ;-D! Potrzebujesz innego typu MOBO, dzisiaj pisaliśmy o tym, podałem poprzednio linkę.

hafilip84 napisał(a):chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis XE1236 (SPC099)
zawsze zastawiałem się po co drugi wentylator w takich konstrukcjach... no ale...

hafilip84 napisał(a):Dysk SSD Crucial MX100 256GB SATA3 2.5" 550/330 MB/s 7mm (CT256MX100SSD1)
Plan B 2x mSATA każdy po 128GB +adapter? Co lepsze Plan C Adapter quad RAID i 4x mSATA 64GB pisałem o tym dzisiaj i dałem linkę. PCIex Quad RAID 55$ na pytanie po co? OS cały czas korzysta ze swap files... więc to nie jest tylko start systemu i programów, każdy save itd.

hafilip84 napisał(a):Procesor Intel Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Haswell Refresh
GPU samo w sobie ok ale dwa kanały, jak MOBO+RAM+CPU zmienisz na więcej kanałów a RAM dasz na wszystkie sloty to będzie dużo wydajniej, jest mało programów które tak idealnie potrafią wypełnić czas CPU/GPU/RAM ale programy do renderingu robią to idealnie, teraz do pracy twój konfig będzie ok z Renderami hm...

hafilip84 napisał(a):Cena całego kompletu to niecałe 4500. Miło by było gdyby udało się te części dostać taniej i zbliżyć do 4000..
to może rozbij ceny pod komponentami

hafilip84 napisał(a): Nie liczyłem zasilacza, ale na pierwszy rzut oka rezerwę mocy ma....
tyle co nic

hafilip84 napisał(a): Sceny nie są przesadnie wielkie. Większość klientów to domki jednorodzinne, .
jak już o tych renderach to ArchiCAD ma do dyspozycji Maxwell Render i to daje super efekt ale... dopiero Octane http://render.otoy.com/ robi w GPU

hafilip84 napisał(a): ale nigdy nie wiadomo kto jutro zadzwoni ;) Jeśli ktoś sobie zamówi całe osiedle fikuśnych wieżowców, to miło by było móc mu pokazać jakieś wizki i nie spędzić całej nocy na czekaniu na render, prawda? .
na tym? no way, chyba że jakieś uproszczone mesh'e z proxy/scatter

hafilip84 napisał(a): O zamianie GF na Quadro słyszałem, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Na początek: jak odróżnić kartę, którą da się zmienić od niezmienialnej...
musisz kopać, przepraszam ale nie mam tyle czasu żeby wszystko podstawiać pod nos, niemniej jednak zacznij od udanych prób tego typu, to jest osobny temat (pamiętaj też o ryzyku).
http://www.eevblog.com/forum/chat/hacking-nvidia-cards-into-their-professional-counterparts/
http://www.tomshardware.com/news/Nvidia-GTX-690-Quadro-K5000,21656.html

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników