_

Intellicad - optymalizacja interfejsu

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Intellicad - optymalizacja interfejsu

Postprzez MarcinP » paź 03, 2005 23:45

Witam, od jakiegos czasu jestem uzytkownikiem Intellicada (dokladnie BricsCada). Po przesiadce z AutoCada bardzo doskwiera mi brak kilku rzeczy:
1. Wklejanie tekstu w linie komend (np ciąg polecen lub fragment kodu autolispowego napisanego w jakims edytorze tekstu)
2. Kopiowanie tekstu z linii komend oraz z historii lini komend (np kopiowanie wspólrzednych uzyskanych z polecenia _ID w celu ich dalszego przetworzenia w edutorze tekstu)
3. Kopiowanie fragmentów rysunku z innego pliku i wklejanie ich w miejsce wybrane przez uzytkownika (a nie przez program)

Czy ktoś spotkał sie juz z tymi problemami i czy da sie je jakos obejsc?
Chetnie nawiążę kontakt w celu wymiany doswiadczeń związanych z tym programem.
Pozdrawiam
MarcinP[/list]
MarcinP
 
Posty: 82
Dołączył(a): paź 03, 2005 21:50
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Intellicad - optymalizacja interfejsu

Postprzez przemek_f » paź 04, 2005 14:47

ad 1 i 2
Wklejać tekst do linii komend można standardowo (control+V); natomiast istotnie nie da się 'wycinać'.

ad 3
Komendy _wblock i _insert działąją "w miarę" poprawnie i daje się ustalić punkty wstawienia. Czasami niektóre obiekty znikają przy przeklejaniu (np viewporty). Najlepiej jest tworzyć bloki (i wblocki) w globalnym ukłądzie współrzędnych - niektóre obiekty się zmieniają po wstawieniu ich do bloków zdefiniowanych w innym ucs-ie.

pozdrowionka,
przemek_f
 
Posty: 379
Dołączył(a): paź 04, 2005 12:52

Re: Intellicad - optymalizacja interfejsu

Postprzez MarcinP » paź 07, 2005 00:48

No własnie z tym wklejaniem to mam problem...
Napisalem sobie program w lispie, w którym podaje wartośc "X" - a program wylicza mi wartość "Y", potem znow podaje wartość "X" itd, az do momentu, gdy nie podam wartosci "X" - program wtedy konczy dzialanie..
Zazwyczaj mialem wieksza ilosć takich liczb "Y" yznaczenia, a program przy bardziej zlozonym rysunku dzialał dosyc wolno (kilka sekund na wyliczenie pojedynczej wartosci). Robilem to w ten sposób, ze wpisywalem wartosci "X" np w Excelu, w oddzielnych komórkach, a nastepnie przeklejałem je hurtem do lini komend Acada (Ctrl+V)zpoznawła przejscia pomiedzy komórkami jako znak enter, i wyliczał spokojnie kolejne wartosci po kolei, a ja mogłem sobie zrobic w tym czasie spokojnie 2-gie śniadanie. Niestety w Intellicadzie tego sie nie da zrobic. Moge przeklejac wartosci ale pojedynczo.. :?
i to mnie denerwuje..
Wycinania tez mi brakuje.
Ale moze uda sie to załatwic pzrez Alisp?? (zadam osobne pytanie na forum)
MarcinP
 
Posty: 82
Dołączył(a): paź 03, 2005 21:50
Lokalizacja: Sosnowiec

Re: Intellicad - optymalizacja interfejsu

Postprzez przemek_f » paź 07, 2005 10:25

z opisu intellicada 6 (Bricscad v7 opiarty na intellicadzie 6 ma się pojawić w ciągu roku) wynika, że linia poleceń będzie w nim działać "jak autodesk przykazał" czyli z pełną funkcjolnalnością wklejania i wycinania.

Z excela zawsze możesz zapisać plik z rozszerzeniem csv; i zmienić lispa tak, by pobierał dane z tego pliku.
przemek_f
 
Posty: 379
Dołączył(a): paź 04, 2005 12:52

Re: Intellicad - optymalizacja interfejsu

Postprzez przemek_f » paź 07, 2005 10:31

a jeszcze prościej (bo po co mieszać w to excel) zapisz współrzędne jako listę
(setq data (list x1 x2 x3 )) a potem niech lisp odczytuje kolejne dane z tej listy.
przemek_f
 
Posty: 379
Dołączył(a): paź 04, 2005 12:52

Re: Intellicad - optymalizacja interfejsu

Postprzez MarcinP » paź 07, 2005 20:33

"z opisu intellicada 6 (Bricscad v7 opiarty na intellicadzie 6 ma się pojawić w ciągu roku) wynika, że linia poleceń będzie w nim działać "jak autodesk przykazał" czyli z pełną funkcjolnalnością wklejania i wycinania. "

mam nadzieje, ze to prawda i9 uda mi sie osiagnac pełną funkcjonalnośc.. bo juz zaczynałem żałowac zakupu..

"Z excela zawsze możesz zapisać plik z rozszerzeniem csv; i zmienić lispa tak, by pobierał dane z tego pliku."

tak, mozna tak zrobic, ale jest z tym troche za duzo bawienia sie jak dla mnie..
MarcinP
 
Posty: 82
Dołączył(a): paź 03, 2005 21:50
Lokalizacja: Sosnowiec


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników