_

KOMPATIBILNOSC ANSYSA Z PATRAN

Forum o CAE.

KOMPATIBILNOSC ANSYSA Z PATRAN

Postprzez jakub piskorz » sie 30, 2013 15:50

Czesc,
mam ogromna prosbe dla kazdego kto jest w stanie mi pomoc. Jestem dosc doswiadczonym uzytkownikiem ANSYSA, przeprowadzam analize duzej platformy itp itd. aby zaczac musze stworzyc submodel poslugukac sie wynikami (przemieszczeniami) z juz przeprowadzonej analizy w innym Softwarze Sesam / Patran ( jest to program wydany przez DNV norweski towazrystwo zajumjace sie klasyfikacja obiektow oceanotechnicznych). Dysponuje plikiem z rozszezeniem SIN , dodam ze jest dosc duzy okolo 5 Giga. Nigdy nie spotkalem sie z tym rozszerzeniem. Czy ktos wie cokolwiek o compatybilnosci dwoch programow wymienionych powyzej.
Z gory dziekuje
jakub piskorz
 
Posty: 2
Dołączył(a): sie 20, 2012 15:53

Re: KOMPATIBILNOSC ANSYSA Z PATRAN

Postprzez mecfem » sie 30, 2013 17:22

Nie ma takiej kompatbilności.

SIN jest formatem wyników z Sestry, to jest Solver pakietu programów DNV. Swoją drogą jest starszy niż Ansys.
Możesz otworzyć ten format w Xtract - przeglądarka wyników.

Jednym słowem, zrób model od nowa :).

Tak na poza tematem, to pytasz o kompatbilność Ansysa z Sestrą a nie z Patranem bo SIN nie jest formatem Patrana tylko wspomnianej Sestry.
FEM, CFD, FSI, MBS, MECHANIKA, WYTRZYMAŁOŚĆ, MECHANIKA PŁYNÓW
mecfem
 
Posty: 1
Dołączył(a): sie 22, 2013 18:33

Re: KOMPATIBILNOSC ANSYSA Z PATRAN

Postprzez thermtrans » sie 30, 2013 17:43

jakub piskorz napisał(a):musze stworzyc submodel poslugukac sie wynikami (przemieszczeniami)



To jak masz jakiś plik z wynikami to masz wszystko co potrzeba. Otwórz plik przerób na APDL i jazda.
Pozdrawiam, ThermTrans

MES, CFD, wytrzymałość materiałów, hydromechanika, mechanika, termodynamika.
thermtrans
 
Posty: 298
Dołączył(a): mar 01, 2010 21:52

Re: KOMPATIBILNOSC ANSYSA Z PATRAN

Postprzez jakub piskorz » sie 30, 2013 23:39

Wielkie dzieki za pomoc,

do mmecfem:

wilekie dzieki, teraz przynajmniej wiem czy dokladnie jest plik .SIN. Nie jestem zwolennikiem programow DNV-owkich. Mialem okazje pracowac w ich najnowszym osignieciu GeniE i w porownaniu do Ansysa Workbench 14.5 + rhino do tworzenia geometrii wypada bardzo slabo. Powiem szczerze ze zastanawialem sie nad utworzeniem calego modelu od nowa. Jeszcze raz dzieki

do thermtrans:

wiec wedlug Ciebie to co powinienem zrobic to otworzyc plik SIN ( domyslnie w ktoryms z programow DNV) i exportowac go jako plik APDL. Wiem ze taki plik bede mogl otworzyc zarowno w ANSYS MECHANICAL ADPL oraz w WORBENCHU. Jesli jest taka mozliwosc jakiego dokladnie softwaru DNV powinnienem uzyc. Nie posiadam programow DNV ale jesli jest mozliwosc o ktorej napisales zdecyduje sie na jakas licencje tymczasowa. Z gory dzieki za pomoc
jakub piskorz
 
Posty: 2
Dołączył(a): sie 20, 2012 15:53

Re: KOMPATIBILNOSC ANSYSA Z PATRAN

Postprzez thermtrans » sie 31, 2013 03:10

Otwórz plik w edytorze tekstu i przerób na coś zjadliwego dla Ansysa. To czy da się to zrobić to zależy co zawiera plik wyjściowy, czyli SIN. Reszta to już programowanie. Nie wiem tylko czy Ansys ma możliwość tworzenia modeli z samych elementów skończonych. Moim zdaniem powinno to być możliwe bo każdy szanujący się soft tak ma ale to już w dokumentacji musisz doczytać.

Z tego co napisał mecfem wnioskuję że masz wyniki które zostały rozwiązane w solverze SESTRA który należy do DNV i możesz go otworzyć tylko w Xtract który też należy do DNV. Próbowałeś się kontaktować z nimi, może coś podpowiedzą.
Pozdrawiam, ThermTrans

MES, CFD, wytrzymałość materiałów, hydromechanika, mechanika, termodynamika.
thermtrans
 
Posty: 298
Dołączył(a): mar 01, 2010 21:52


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: NewJoker

cron