_

Manipulator 3D.

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Manipulator 3D.

Postprzez Semtex4 » cze 23, 2014 21:28

Siema,
mam zamiar kupić manipulator 3d. Mam pytanie do ludzi używających:
-Manipulator 3DConnexion SpacePilot Pro
oraz
-Manipulator 3DConnexion SpaceMouse Pro.
Warto wydać 500 zł na SpacePilot Pro. Zaznaczę, że dużo pracuję w 3D,ale zastanawiam się czy różnice w obu modelach są aż tak duże, że warto zainwestować 500zł więcej?
Semtex4
 
Posty: 21
Dołączył(a): cze 20, 2014 23:05

Re: Manipulator 3D.

Postprzez velaskez » cze 24, 2014 01:02

Jeśli wcześniej nie pracowałeś z myszą 3D to jest trochę loteria. Jednym pasuje, innym nie. Realnie potrzeba 2-3 dni na przyzwyczajenie się. Przez te dni robota idzie wolniej, i myślę dlatego wielu zarzuca pracę z taką myszą.
Co do tych dwóch modeli. Jak się przyzwyczaisz i robisz dużo to ilość przycisków na SpaceMouse Pro robi się za mała. Bo tak naprawdę mamy 4 programowalne przyciski, daje to ileś tam kombinacji, ale mniej niż przy pilot Pro. Ekran w Pilot Pro totalnie niepotrzebny. Nigdy go nie używałem. Ideałem byłaby myszka mająca mnogość przycisków bez ekranu.

Poza przyciskami i ekranem różnic nie ma w samej pracy myszy.
velaskez
 
Posty: 966
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: Manipulator 3D.

Postprzez kamelsux » cze 24, 2014 09:24

osobiscie uzywam SpacePilot (poprzednia wersja SpacePilot Pro) i szczerze to wyswietlacz czasami sie przydaje ale da sie bez niego zyc aczkolwiek majac 6 przyciskow okazuje sie ze to i tak troche za malo ... wiem ze mozna definiowac po kilka funkcji do kazdego przycisku ale nie jest to juz az tak wygodne.
na twoim miejscu bralbym SpacePilot Pro :)
kamelsux
 
Posty: 103
Dołączył(a): kwi 17, 2009 00:10
Lokalizacja: Swindon, UK

Re: Manipulator 3D.

Postprzez LarryPL » cze 24, 2014 12:48

Ja używam ProSpace Mouse w Catii i pomaga, choć na początku trzeba było się przyzwyczaić, ale jak masz dużo komend typu Properties, do których zwykłą myszą wchodzisz po kilku kliknięciach, to bez manipulatora ciężko się potem obyć :)
Duże i dobre biura same wyposażają stanowiska w takie rzeczy. Ja mam drugi Pro Mouse do sprzedania, jakby Cię interesowało to daj znać.
Mama said - be cool.. F.M. 1991
LarryPL
 
Posty: 129
Dołączył(a): lis 22, 2006 15:43
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Manipulator 3D.

Postprzez infinitywaves » sie 06, 2014 16:48

Witam,

po wielu latach pracy na SpacePilot PRO dzisiaj nie wyobrażam sobie wydajnej pracy bez tego typu urządzenia i to nie tylko w programach 3D, ten manipulator działa np. w Photoshopie, mało? Działa właściwie wszędzie gdzie skonfigurujemy funkcje a to jest banalne, dodajemy do listy EXE'ka i opisujemy co ma robić manipulator (skróty robi w locie czyli przełączając się pomiędzy progami i niczego nie gubi), ważne - zamiast podpierać jedną ręką głowę zaczyna się praca na dwie ręce i to jest genialne, na forum http://www.3dconnexion.com/forum/ jest alternatywne oprogramowanie (tak to jest zostawić naszych PL userów z urządzeniem, zaraz coś zaczną ulepszać ;-p ludzie nawet na tym grają - nie wiem z jakim skutkiem, nie próbowałem). Programy 3D to przede wszystkim szybkie, płynne i precyzyjne sterowanie obrotem (wszystkie osie jednocześnie i to szalenie precyzyjnie) +zoom +dobre ustawienia najczęściej używanych funkcji (np. zmiana osi dla przesunięcia/obrotu obrabianego obiektu, zmiana widoków itd. długo można o tym pisać). Ogólnie takie podręczne skróty powodują spektakularny wzrost wydajności, mniej więcej działa to tak że ręką trzyma się obrabiany obiekt a drugą w tym samym czasie obrabia (szybkość super ok, nie dzieje się to w jeden dzień, moim zdaniem minimum pracy to jeden miesiąc a na początku trzeba ustawić pod siebie układ klawiszy i czułość joysticka, to też wymaga testów i cierpliwości gdyż w pierwszej godzinie jest hard core - dla mnie np. dopiero odwrotne osie są ok). SpacePilot PRO deklasuje z uwagi na największą liczbę guzików i to powinno być decydujące, wyświetlacz to tylko dodatek, może wyświetlać skróty, zegar, obciążenie CPU, sygnalizować nowe maile - i to ostanie było ok... do czasów tabletów i PDA ;-] Producent nie rozwija oprogramowania na wyświetlacz a szkoda (baaardzo dobre miejsce na jakiś gadżet z windy, celuje że wyświetlanie obciążenia CPU +GPU +RAM +godzina +data byłoby hitem), na co dzień i tak będziesz skupiony na pracy więc zerkanie w bok lub ALT +TAB, tak czy inaczej warto wydać więcej na manipulator z większą ilością bezpośrednich guzików, u mnie na tym nie koniec, mam Logitech G13 http://gaming.logitech.com/pl-pl/product/g13-advanced-gameboard oraz genialną 17 guzikową mysz Razer Naga Epic http://www.razerzone.com/gaming-mice/razer-naga-epic i wszystkie podstawowe komendy typu pline, arc, rectnangle od kopa pod jednym guzikiem (soft Razera buduje combo czyli jeden guzik robi sekwencje np. pod 1 mam P (od pline) +enter = po wciśnięciu 1 od razu rysuje, Esc i Enter na górze za kółkiem itd. a zamiast klawiatury Tablet Lenovo Yoga http://shop.lenovo.com/pl/pl/tablets/lenovo/yoga/yoga-8/ + soft http://swiftkey.com/pl/l + konsola do zdalnego ADM, na co dzień tablet robi za podświetlaną klawiaturę a na budowie z tym programem https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dwgsee.dwgviewer&hl=pl zastępuje AC do podglądu DWG, od lat nie śmigam już z laptopem. Reasumując trochę taki Star Trek powstał ale komplet działa wyśmienicie. Polecam, każdy zawodowiec doceni potencjał możliwości a wzrost szybkości i komfort pracy na co dzień uważam za bezcenne.

Pozdrawiam
I
Ostatnio edytowany przez infinitywaves, sie 06, 2014 22:53, edytowano w sumie 1 raz
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Manipulator 3D.

Postprzez velaskez » sie 06, 2014 19:11

A tak w ogóle, najnowsze oprogramowanie do myszy 3DConnexion pozwala na zaprogramowanie pod każdym przyciskiem rozwijanego 4 guzikowego menu, które się otwiera wokół kursora po kliknięciu przycisku. Znika problem ilości funkcji przy myszach o 2 przyciskach ( bo to 8 opcji do zaprogramowania) a przy wyższych modelach to w ogóle robi się wypas. Space Mouse Pro - 14x4 opcje, mamy 56 opcji to zaprogramownia przy każdym sofcie ;)
Załączniki
ScreenShot007.jpg
W Firefoxie wygląda to np. tak :)
ScreenShot007.jpg (6.54 KiB) Przeglądane 2467 razy
velaskez
 
Posty: 966
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: Manipulator 3D.

Postprzez infinitywaves » sie 06, 2014 22:43

Witam ponownie,

velaskez napisał(a): pozwala na zaprogramowanie pod każdym przyciskiem rozwijanego 4 guzikowego menu, które się otwiera wokół kursora po kliknięciu przycisku.
i pysznie tylko nie dajmy się zwariować, z jedno kl!ku robi się dwu kl!k i to jeszcze z wyborem opcji, wszystko fajnie ale takie urządzenia mają po pierwsze przyspieszyć pracę = większa ilość jedno kl!k'owych opcji jest lepsza - przynajmniej moim zdaniem - przy okazji moje G13 robi za combo massive pad ;-p w sofcie jest coś jak nagrywanie sekwencji baaardzo fajne i szybkie.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Manipulator 3D.

Postprzez 3dx » sie 20, 2014 16:08

Semtex4 napisał(a):Siema,
mam zamiar kupić manipulator 3d. Mam pytanie do ludzi używających:
-Manipulator 3DConnexion SpacePilot Pro
oraz
-Manipulator 3DConnexion SpaceMouse Pro.
Warto wydać 500 zł na SpacePilot Pro. Zaznaczę, że dużo pracuję w 3D,ale zastanawiam się czy różnice w obu modelach są aż tak duże, że warto zainwestować 500zł więcej?


Manipulator 3D można przetestować przed zakupem. Należy wysłać email pod adres eesales@WYTNIJ3dconnexion.com lub wypełnić formularz kontaktowy https://www.3dconnexion.eu/contact.html
3dx
 
Posty: 30
Dołączył(a): sty 23, 2008 10:42


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników