_

MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Forum o CAE.

MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Postprzez Grzegorz25 » gru 13, 2005 18:40

Witam!
Mój problem wygląda następująco:
Buduję model w Patranie wybierając jako Analisis Code MSC.Nastran (type:structural) Powienienem więc otyczmać plik wsadowy do Nastrana o rozszerzeniu BDF i plik wyjściowy (rezultat obliczen z Nastrana) o rozszerzeniu OP2.
Po pełnej definicji modelu w Patranie bez problemu otrzymuje plik BDF. Otwieram go pod Nastranem, obliczenia przebiegaja prawidolowo. Nie pojawiają się żadne komunikaty o błędzie i tworzą się nowe pliki. Tylko wśród tych plików nie ma pliku o rozszerzeniu OP2. Do przedstawienia rezultatów obliczeń wykorzystuję pliki *.XDB i *.MASTER. Rezultaty wyglądają OK. I tu właśnie moje pytanie: DLACZEGO NIE OTRZYMAŁEM PLIKU O ROZSZERZENIU OP2 ?
Grzegorz25
 
Posty: 93
Dołączył(a): lis 06, 2005 20:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Postprzez Grzegorz25 » gru 15, 2005 14:18

Ponieważ nie otrzymałem żadnej odpowiedzi sam rozwiazałem ten problem. Dla zainteresowanych podaje rozwiazanie:
W oknie patrana należy kliknąć w:
Analysis > Action: Analize > Object: Entire model > Method: Full Run
Następnie w kliknąć przycisk: Translation Parametrs,
i w oknie ktore sie pojawi w ramce Data Output odznaczyć opcje: OP2.

Szczerze mówiąc liczylem na to że ktoś mi pomoże, przecież tyle osób na tym forum deklaruje że pracuje w MSC/Patran/Nastran.

Pozdrawiam!
Grzegorz25
 
Posty: 93
Dołączył(a): lis 06, 2005 20:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Postprzez grygus » gru 15, 2005 14:46

Cześć Grzegorzu,

Wiele osób lubi się pochwalić :D
Powinieneś od razu pisać do adamk - on to pewnie od razu by Ci odpowiedział. Zna się na tym.

Jak tak czytam, to zajmujesz się i Abaqus'em, i Nastranem i jeszcze na szkolenia z Ansysa chodzisz... czemu aż tak wiele systemów starasz się opanować??
grygus
 
Posty: 29
Dołączył(a): lis 16, 2005 09:17
Lokalizacja: Koszalin

Re: MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Postprzez Grzegorz25 » gru 15, 2005 17:45

Witaj Grygus!
Dzieki za namiary na fachowca od programów MSC.
Moją podstawową aplikacją cały czas jest Abaqus. Zamierzam też poznać Ansysa ze względu na zintegrowany system CFD (ma CFX-a), a Nastran to tylko mały epizod (mam nadzieje). Moszę wykonać jednorazowo obliczenia którę uwzględniają zmienność-niepewność a można to zronić przy pomocy MSC.Robust Design dla którego procesorem jest właśnie Nastran.
A tak poza tym to najchętniej pracuję w SolidWorks, ale niestety to tylko CAD a CosmosWorks kilku rzeczy "nie potrafi".
Pozdrawiam!
Grzegorz25
 
Posty: 93
Dołączył(a): lis 06, 2005 20:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Postprzez adamk » gru 15, 2005 21:17

sporadycznie wchodze do internetu takze nie mogle w pore ci pomoc
ale jepiej pozno niz wcale
oczywiscie mozna to zrobic w patranie
ale tez mozna po prostu wpisac w BULK DATA
param, post ,-2 otrzymasz wowczac op2
param, post, 0 bdx
param, post, -1 op2 i bdx ale tego sie raczej nie stosuje
adamk
adamk
 
Posty: 20
Dołączył(a): paź 07, 2005 21:10
Lokalizacja: UE

Re: MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Postprzez ryjo76 » gru 16, 2005 21:39

Grzegorz 25 napisał:

"W oknie patrana należy kliknąć w:
Analysis > Action: Analize > Object: Entire model > Method: Full Run
Następnie w kliknąć przycisk: Translation Parametrs,
i w oknie ktore sie pojawi w ramce Data Output odznaczyć opcje: OP2. "

A co w przypadku gdy (wydaje mni się) uczyniłem wszystko co powinienem w Patranie, a plik *.OP2 wciąż się nie pojawia? Komunikaty sugerują o poprawności wykonania zadania, a tu nic:( Dodam, że raczkuję w tej dziedzinie i korzysatam z turoriala i kompletnie brak mi pomysłów na wykrzesanie *.OP2 z nastrana; szyfry adamk'a budzą ciekawość, jednak brakuje mi wiedzy na ich wykorzysanie. może jakieś sugestie?

Pozdrawiam
ryjo76
 
Posty: 37
Dołączył(a): gru 16, 2005 20:50
Lokalizacja: Lubin

Re: MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Postprzez adamk » gru 17, 2005 10:55

odpowiedz masz w moim poprzednim poscie
sprawdz czy patran wygenerowal w bulk data entries param,post,-2
jazeli tak i dalej nie idzie
to pewnie w case control commands zle zdefiniowales subcase
i program nie tworzy op2 bo nie mam co w nim napisac
adamk
 
Posty: 20
Dołączył(a): paź 07, 2005 21:10
Lokalizacja: UE

Re: MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Postprzez ryjo76 » gru 20, 2005 22:48

Pokombinowałem i uzyskałem plik (dokładnie pisząc) ".op2" - bez nazwy. Jeżeli dla zadania zdefiniowałem nazywę na przykład "belka" to powinienem otrzymac plik: 'belka.op2". Jednak nic takiego się nie stało. Ten plik bez nazwy wykorzystałem do wygenerowania wyniku i coś się pokazało. Nurtuje mnie jednak dlaczego nie ma nazwy?

pozdrawiam
ryjo76
 
Posty: 37
Dołączył(a): gru 16, 2005 20:50
Lokalizacja: Lubin

Re: MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Postprzez adamk » gru 24, 2005 12:37

ASSIGN DBC='belka.op2', RECL=1024

wpisz to jako pierwsza komende w piliku
i bedzie dobrze ))

wesolych swiat
adamk
adamk
 
Posty: 20
Dołączył(a): paź 07, 2005 21:10
Lokalizacja: UE

Re: MSC/Patran/Nastran - pliki *.op2

Postprzez ryjo76 » gru 24, 2005 23:43

Witam,

Irytacja pewnie może ogarnąć, że po tylu wyjaśnieniach wciąż nie wiem jak postąpić. Proszę jednak o wyrozumiałość, gdyż brakuje mi podstaw a konkretne hasła nie przemawiają do mnie wprost. Zacznę więc inaczej. Proszę o sprostowanie i dopowiedzenie mojego wyobrażenia na temat postępowania:

1. Uruchamiam Patrana,
2. Generuję w nim : geometrię, siatkę, obciążenia, podpory... - jednym słowem warunki zadania; w czasie pracy po zapisaniu bezpośrednio z Patrana uzyskuję plik *.db
4. Po zdefiniowaniu "Job Name" w zakładce "Analysis" otrzymuję plik zadania *.bdf (Bulk Data Files) - (w przypadku Job Name=belka otrzymuję belka.bdf). Plik *.bdf (np.: belka.bdf) - według mojego wyobrażenia - jest plikiem z odpowiednio przetworzonymi informacjami z Patrana dla Nastrana, który je przetwarza na końcowe rozwiązanie.
5. Uruchamiam nastran2005w.exe i po wskazaniu pliku z zadaniem np.: belka.bdf pojawia się okienko z aktywną linią poleceń, w której moża zadać dodatkowe parametry (jak do tej pory nie stosowałem w tej linii żadnych komend - brak wiedzy na ten temat) i po kliknięciu RUN Nastran wypluwa wynik w postaci pliku. Można uzyskać różne postaci wyniku np.: *.XDB, *.op2. i może jeszcze inne.
6. Ten plik *.op2 uruchamiam w Patranie w zakładce "Results" po czym powinienem otrzymać piękne kolorowe rozwiązanie na ekranie graficznym Patrana.

Jednak mam problemy:

1. W tutorailu napisano, że wystarczy użyć Patrana i po zdefiniowaniu w Analysis tego o czym pisał grzegorz25 wystarczy do uzyskania pliku wynikowego *.op2 - do tej pory mi się to nie udało...

2. Po odpaleniu pliku*.bdf w nastranie uzyskałem szereg plików: dla zadania o nazwie "belka"
- .op2
- belka.DBALL
- belka.f04
- belka.f06
- belka.log
- belka.MASTER

3. Po wpisaniu komend z postu adamk'a z 15 grudnia do *.bdf nic się nie zmieniło,

4. Po wpisaniu komendy z postu adamk;a z 24 grudnia (dziś) - wciąż się nic nie zmieniło. Plik .op2 wciąż nie ma nazwy:((((

Jest to albo z mojej strony błąd (tutoraiala robiłem już kilka razu od początku, aczkolwiek ciągle tego samego) albo błąd patrana lub nastrana.

Uparcie walcze i może coś wywalczę.

Również życzę wesołych świąt :)))

Pozdrawiam
ryjo76
 
Posty: 37
Dołączył(a): gru 16, 2005 20:50
Lokalizacja: Lubin

Następna strona

Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników