_

[Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do obliczeń

Forum o CAE.

[Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do obliczeń

Postprzez krzysztofel » maja 07, 2015 20:00

AMPS (Advanced Multi-Physics Simulation) to wysoce zaawansowany moduł obliczeniowy umożliwiający analizy metodą elementów skończonych (MES). Został on przystosowany do pracy wewnątrz interfejsu użytkownika w programie IRONCAD. Dzięki AMPS zespoły projektowe mogą wykonywać pre-processing, analizy i post-processing w tym samym środowisku. Pozwala to, przed rozpoczęciem produkcji, na dużą elastyczność w badaniu procesu projektowania produktów.
Projektuj sprawniej

Wykorzystanie analiz MES na wczesnym etapie procesu projektowania pozwala zmniejszyć liczbę błędów, cykli badań jak również skrócić czas wprowadzenia produktu na rynek i obniżyć koszty rozwoju produktu, co z kolei pozwala zwiększyć zwrot z inwestycji. Uruchamiając w pełni zintegrowane narzędzie do projektowania IronCAD, użytkownicy mogą wykorzystać w pełni zalety interfejsu tych programów do szybkiego tworzenia produktów i przeprowadzenie badań co pozwala na zmniejszenie liczby prototypów fizycznych przed rozpoczęciem produkcji.
Dostępne typy analiz

AMPS dla IronCAD pozwala na korzystanie z następujących analiz:

-Statyczna
-Dynamiczna
-Modalna
-Wyboczenia
-Drgań wymuszonych
-Termiczna
-Drgań wysokich częstotliwości

Oferowane analizy mogą być liczone z uwzględnieniem takich zjawisk jak:

Kontakt miedzy elementami
Duże odkształcenia (Analiza nieliniowa)
Analiza materiałów o właściwościach liniowych oraz nieliniowych (materiały elastoplastyczne oraz plastyczne)

Słyszał ktoś o tym MES?

info ze strony: http://ironcad.pl/produkty/multi-physics-simulation/
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 150
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: [Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do oblic

Postprzez velaskez » maja 07, 2015 20:59

Szukasz rady, czy robisz reklamę? :lol:
velaskez
 
Posty: 961
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: [Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do oblic

Postprzez krzysztofel » maja 07, 2015 21:33

velaskez napisał(a):Szukasz rady, czy robisz reklamę? :lol:

Sprawdzam Twoją czujność :), poza tym propaguję informacje.

PS. Z INVENTORA ten MES też obrabia modele. Tutaj strona dostawcy: http://www.ampstech.com/
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 150
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: [Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do oblic

Postprzez velaskez » maja 08, 2015 16:34

To zróbmy sobie test tego programu do obliczeń.
Zrób belkę powłokową długości 25mm i podziel na 5 elementów 5x1mm. Zadaj obciążenie jednostkowe. Powinno wyjść naprężenie równe 150MPa, co poparte jest obliczeniem analitycznym na rysunku poniżej. Następnie zmień podział na elementy takie jak w przypadku drugim. Nie prostopadły podział, tylko pod kątem 45 stopni i na zmianę.
Jeśli z obliczeń przypadku nr 2 wyjdzie znowu 150MPa (+/-10%), to program można dołączyć do trójcy, która sobie z tym radzi. Ansys, Abaqus, Nastran.
Załączniki
Scan 8 maj 2015, 16.28-page1.jpg
Rysunek poglądowy.
velaskez
 
Posty: 961
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: [Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do oblic

Postprzez Piotrek_Zet » maja 08, 2015 18:09

Ja mam pytanie o kontrole siatki, tzn z jakich narzędzi inżynier może korzystać przy jej tworzeniu?
Na stronie dostawcy opisano, że można użyć automatycznego meshowania, ale nie sprecyzowano, jakie narzędzia jeszcze są do dyspozycji.
I jakiego typu elementy są do dyspozycji, tylko pierwszego rzędu, czy są też wyższych?
Piotrek_Zet
 
Posty: 112
Dołączył(a): lis 23, 2013 17:40

Re: [Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do oblic

Postprzez krzysztofel » maja 12, 2015 08:43

Panowie,

Otrzymałem odpowiedź od producenta, wychodzi na to że wyniki sa bardzo zbliżone co 150MPa, ale w granicy (+/-15%) - z tego co dostałem w mailu. Jest tez opcja, aby dokładniej pokryć model siatką to wyniki mogą być lepsze.

Odpowiedź:
Your X_T geometry is wrong (the picture is wrong as well, it is showing 25x5mm plate). The calculation showing length=25mm, width=1mm, and height=1mm, and if you want to use the calculation, then you should have the same dimension as the calculation (25x1x1mm).

The hand calculation is based on the section modulus is I=b*h^3/12 = 1/12 (b is the width, h is the height). The bending stress Sig=Mc/I (c is the distance to the neutral axis, in this case, 0.5mm) = 1x25*0.5/(1/12)=150 MPa is based on simple linear elastic theory, and does not account for the 3D fixity of the actual beam, so it is an over estimated stress.

Using the actual dimension, both shell and 3D beam model give similar stress about 130 Mpa (in this case, you can look at equivalent stress, or Sig-xx, botha re similair). If you further refine the stress, it will go up a little, but will not reach 150Mpa.

In case 1, we demonstrate using quad-major meshing (mixed quad and tri), and in case 2, we use tri only. Case 3 is 3D model. We don't do pure-quad meshing in MPIC, but we do support that in AMPS product. You will need to do "Auto-solve" for all of them as we don't include results.
Hope these help.

thanks

MPIC support


Tutaj dodatkowe info o ich technologi: http://www.ironcad.pl/pobieranie/AMPS/S ... per_TM.pdf co do meszowania to muszę dopytać. Na wersji demo dołączają gotowe pliki z przeprowadzonymi analizami.

Tutaj są tutoriale online: http://www.ampstech.com/ampstech/Asp/videotutorial.asp

Tutaj można pobrać AMPS'a + podręcznik: http://www.ironcad.com/index.php/soluti ... ers?id=275
Załączniki
demo_wersja.jpg
ABC.2S.zip
(29.84 KiB) Pobrane 190 razy
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 150
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: [Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do oblic

Postprzez velaskez » maja 12, 2015 09:41

krzysztofel napisał(a):Panowie,
Otrzymałem odpowiedź od producenta, wychodzi na to że wyniki sa bardzo zbliżone co 150MPa, ale w granicy (+/-15%) - z tego co dostałem w mailu. Jest tez opcja, aby dokładniej pokryć model siatką to wyniki mogą być lepsze.

Pewnie, że jak pokryjesz gęstszą siatką to dostaniesz dokładniejsze wyniki, ale nie to miał pokazać ten przykład.

Your X_T geometry is wrong (the picture is wrong as well, it is showing 25x5mm plate). The calculation showing length=25mm, width=1mm, and height=1mm, and if you want to use the calculation, then you should have the same dimension as the calculation (25x1x1mm).

Na rysunku jest wyraźnie pokazana wielkość jednego skończonego elementu. Elementów jest 5. Grubość jest zadana parametrycznie, gdyż element powłokowy grubości fizycznie nie posiada. Ergo, nie wiem jaki rysunek wysłałeś, ale chyba nie mój.
In case 1, we demonstrate using quad-major meshing (mixed quad and tri), and in case 2, we use tri only. Case 3 is 3D model. We don't do pure-quad meshing in MPIC, but we do support that in AMPS product. You will need to do "Auto-solve" for all of them as we don't include results.

Zakładam, że masz ten program, więc jakbyś mógł, rzuć tu screeny. W Case1 użyli mesha quad&tri, a potem tylko tri. A ja chciałem wyniki dla tylko quad. Jak wrócę do domu pokażę siatki o jakie mi chodzi.
velaskez
 
Posty: 961
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: [Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do oblic

Postprzez krzysztofel » maja 12, 2015 21:23

Wysłałem im model powierzchniowy 25x5, odesłali mi 3 analizy w jednym pliku dla mojego modelu i bryłowego i wyniki były te same. Siatka rozkłada się trochę inaczej jak w nastranie.

PS. tego mes'a sprawdzam na darmowej wersji może są jakieś ograniczenia. Zauważyłem że zamiast kwadratu robi dodatkowy węzeł po przekątnej.
Załączniki
amps_res.png
nastran.png
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 150
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: [Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do oblic

Postprzez velaskez » maja 12, 2015 23:47

Widzę nie dojdziemy do tego w ten sposób. Jak będzie gdzieś wersja testowa - to chętnie sobie sprawdzę.
Wyniki z belki porobione na NEi Nastranie, który od zeszłego roku jest niedostępny dla IronCADa, mnie średnio interesują. Tak samo jak odkształcenie, które zapodałeś na screenach.
Siatkę powinno być można sobie założyć jak tylko się chce, jeśli program aspiruje do programu do symulacji.

W załącznikach to o co mi chodziło. Widać jak nieregularność kształtu elementu może wpłynąć na wyniki. Test ten ma pokazać mnie jako obliczeniowcowi czy software jest podatny na tego typu nieregularności kształtu siatki. Jeśli jest, muszę o tym wiedzieć, bo wtedy wyniki w tych miejscach są warte tyle co g***o.
Załączniki
ScreenShot075.png
Podział na elementy prostokątne.
ScreenShot089.png
Podział na elementy trapezowe
ScreenShot076.png
Wynik dobry, elementy prostokątne.
ScreenShot077.png
Wynik zły, elementy trapezowe.
ScreenShot078.png
Wynik dobry elementy trapezowe, bo zmianie rodzaju elementu skończonego.
velaskez
 
Posty: 961
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: [Advanced Multi-Physics Simulation] nowy system do oblic

Postprzez DarkIce » cze 01, 2015 10:58

Witam,
Drogi użytkowniku "velaskez" mam pytanie odnośnie map naprężeń które przesłałeś.
Jeżeli belka jest w pełni unieruchomiona to jakim cudem pojawiają się naprężenia tylko na górnej części belki. ?
A ja mam prośbę do Pana taki mały test proszę użyć nie 5 ale 10 elementów typu TETRA10 i z miła chęcią zobaczę wynik tej wielkiej trójcy.

Rozumiem Pana podejście że sprawdza Pan program pod kątem 4 elementów, ale jakie to ma znaczenie dla doświadczonego użytkownika ? Wdg mnie nie ma praktycznie żadnego. I dlaczego przyjmujemy +/- 10% ? ponieważ NEI w tym zakresie się łapie ? a może przyjmijmy +/- 3% ?
DarkIce
 
Posty: 1
Dołączył(a): cze 01, 2015 10:51

Następna strona

Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników