_

PC do SolidWorks 3D, CAM (2500zł)

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

PC do SolidWorks 3D, CAM (2500zł)

Postprzez qbakam » paź 20, 2014 20:31

Szanowni Forumowicze,
To mój pierwszy post na forum. Mam na imię Jakub i jestem pewien, że spędzę tu piękne chwile swojego życia :)
Piszę z prośbą o ocenę zestawu PC, który planuję złożyć. Zestaw ma być bardziej do nauki niż do profesjonalnego projektowania, jednak z możliwością rozbudowy.

Zastosowanie komputera:
-Praca w programie typu CAD 3D (SolidWorks - głównie modelowanie części i złożeń)
-Analiza MES w SolidWorks (tylko czasami).
-Programy typu CAM dla generowania ścieżki narzędzia dla frezarki CNC 3/4 osiowej.
Komputer nie będzie służył do grania.

Zestaw:
Procesor: Intel Pentium G3258 259zł
chłodzenie: standardowe z zestawu
Płyta Główna: Gigabyte GA-Z97-HD3 369zł
Pamięć: HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series 325zł
Dysk SSD: CRUCIAL MX100 256GB 400zł
Dysk HDD: już jest
Karta graficzna: Radeon HD-6670 150zł
Obudowa: Zalman Z3 Plus 160zł
Zasilacz: XFX Pro Series Core 550W PSU 120mm 80+ 225zł

Wychodzi około 1900zł, budżet można rozszerzyć w granicach 2800zł, jeśli byłoby to realnie potrzebne i warte dopłaty. Kluczowa jest relacja jakość/cena.

Pamięć opcjonalnie: 2x Kingston HyperX Blu Red 4GB CL9 1600MHz 300zł
opcjonalnie także zakup 16gb zamiast 8gb pamięci, wtedy zestaw kosztować będzie ok. 2200zł\
Obudowa opcjonalnie: SilentiumPC Gladius M40 200zł lub Fractal Design Define R4 400zł (droga obudowa, ale myślę, że to inwestycja na dłuższy czas)

Uwagi do zestawu:
G3258 ma dwa mocne rdzenie. Operacje jednowątkowe w porównaniach z i5 4690 bardzo podobnie: http://www.cpubenchmark.net/singleThread.html
Z tego co czytałem, większość operacji w SolidWorks (tworzenie cześci i złożenia) obciąża tylko 1 rdzeń, tylko do obliczeń (np wspomniany MES) wykorzystuje się więcej rdzeni. Jeśli tych obliczeń nie będę robił często, to nie potrzeba mi aż 4 rdzeni.
Skolei podana płyta główna umożliwia podkręcanie procesora (chciałbym kręcic G3258 do 4Ghz, standardowe chłodzenie) i wydaje się być przyszłościowa, gdybym potrzebował za rok/dwa lata jednak jakiegoś i5 w wersji K.

Pytania:
1. Czy taka budżetowa karta graficzna da sobie radę w opisanych zastosowaniach? (Nie przewiduję raczej renderowania) Czy będzie ona pasować do tej płyty głównej? Co innego warto kupić w cenie do 350zł?)
2. Czy warto rozważyć zakup jakiegoś innego procesora? (do 500zł) Ludzie na forach zamiast Pentiuma z dodatkowym chłodzeniem i drogą płytą główna (bo konieczne Z97, żeby kręcić) polecają zakupy jakiegoś i3 z tańszą płytą. Nie wiem czy warto, jeśli nie wykorzystam tych nadmiarowych 2 rdzeni.
Tutaj przykładowe porównanie: http://www.cpubenchmark.net/compare.php?cmp[]=2317&cmp[]=2267 z i3 za 439zł
3. Jaką inną obudowę polecacie? (do 400zł) Zależy mi żeby była cicha, dobrze pomyślana i taka "na lata" może być klasyczna, nie trzeba okna. Własnoręczne wytłumianie wchodzi w grę. Jest duża różnica międy Zalman Z3 plus a Fractal R4?
4. Czy dla tego zestawu warto brać np 2 mniejsze dyski SSD, aby zrobić macierz RAID?
5. Czy wszystkie komponenty z tej konfiguracji będą dobrze ze sobą współpracowały?

Proszę o porady jakie elementy opisanego zestawu można by zmienić. Ogólnie zależy mi na podzespołach o dobrych relacjach jakości do ceny. Każda sugestia będzie mi pomocna.
qbakam
 
Posty: 1
Dołączył(a): paź 20, 2014 20:16

Re: PC do SolidWorks 3D, CAM (2500zł)

Postprzez infinitywaves » paź 24, 2014 16:27

Witam,

w podobnej cenie: http://allegro.pl/16gb-ssd-alu-hp-8470p ... 31978.html
wydajniejszy i jeszcze mobilny, może warto przemyśleć?

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: PC do SolidWorks 3D, CAM (2500zł)

Postprzez bildder » paź 25, 2014 08:40

Kolego, poświęciłeś widzę mnóstwo czasu na napisanie posta, który nie ma sensu. Nie można odpowiedzieć na pytanie, czy komputer o parametrach x da radę? Co to za pytanie, jak można to zmierzyć?

Jeżeli kupisz kompa za 3000 to pewnie będzie miał jakiś parametr jeszcze lepszy więc będzie działał wydajniej. Nie sądzę, by ktoś tu analizował każdą wymienioną przez Ciebie część składową (w tym zasilacz, obudowa - o co kaman???) Co to ma do SolidWorks?

Reasumując, do profesjonalnej pracy z programami CAx zaleca się markowe komputery: Dell, Hp, Lenovo, Boxx ze sprawdzonymi rozwiązaniami i certyfikowanymi kartami graficznymi (można pobrać sterowniki ze strony SolidWorks).

Natomiast jak ktoś ma czas i umiejętności to może sobie poskładać komputer i też będzie działał - ale nie pytaj na Boga czy karta "x" będzie działać z płytą "y" z softem "z" ...

ps. za rendering nie odpowiada karta tylko procesor, karta wpływa na wyświetlanie na ekranie.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1358
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: PC do SolidWorks 3D, CAM (2500zł)

Postprzez krzysztofel » paź 25, 2014 10:12

infinitywaves napisał(a):Witam,

w podobnej cenie: http://allegro.pl/16gb-ssd-alu-hp-8470p ... 31978.html
wydajniejszy i jeszcze mobilny, może warto przemyśleć?

Pozdrawiam
I

Ten jest rzeczywiście dobry. Opisany w 1 poście przez kolegę mija się z jakimkolwiek CAD'em zwłaszcza procesor...
Jak nie masz funduszy to idealne sa również laptopy po leasingowe: dell m4600 lub dell m6500
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 153
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: PC do SolidWorks 3D, CAM (2500zł)

Postprzez infinitywaves » paź 25, 2014 18:35

Witam,
bildder napisał(a): Co to za pytanie, jak można to zmierzyć?
można trafić np. kogoś z podobnym configiem, po drugie pewne składowe dają pojecie o granicy wydajności, po trzecie sam kolego robiłeś test z elementami tu: http://forum.cad.pl/modernizacja-komputera-pod-inventor-2015-t83549-10.html#p7697417 więc to możliwe tylko nie widzę chęci u innych w kontynuacji testu świata nie poprawimy.

Ogólnie w configu kolegi Qbakam nie ma sensu spieranie się o cześć przy tak małym budżecie a wręcz nieporozumieniem jest kręcenie CPU na standardowym chłodzeniu ale dalej już nawet nie analizuje... rozumiem nie ma miejsca na szaleństwa, rozumiem co to ograniczone środki, dlatego o wiele lepiej kupić laptop dokładnie taki jak podałem, mały, szybki, podłączyć do niego peryferia i duży LCD, to jest rozsądne wydanie podanego budżetu.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: PC do SolidWorks 3D, CAM (2500zł)

Postprzez bildder » paź 26, 2014 17:02

infinitywaves napisał(a):można trafić np. kogoś z podobnym configiem, po drugie pewne składowe dają pojecie o granicy wydajności, po trzecie sam kolego robiłeś test z elementami tu: http://forum.cad.pl/modernizacja-komputera-pod-inventor-2015-t83549-10.html#p7697417 więc to możliwe tylko nie widzę chęci u innych w kontynuacji testu świata nie poprawimy.
I


Nie rozumiem powyższego, ja nie robiłem żadnych testów. Po drugie, nawet jeżeli ktoś ma podobny sprzęt to mało prawdopodobne, by wykonywał dokładnie takie same zadania, na dokładnie takich samych plikach.

Więc podtrzymuję stwierdzenie, że na pytanie w stylu "czy ten komputer będzie wystarczający" nie da się odpowiedzieć. Po trzecie, musiałbym dostać takiego składaka na test, porównałbym te same pliki na tymże komputerze oraz na innych i prawdopodobnie stwierdziłbym, że moje komputery działają wydajniej (bo są to workstacje). Czy jest jakaś miara wydajności? - odp. NIE MA!
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Nowy blog SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1358
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: PC do SolidWorks 3D, CAM (2500zł)

Postprzez infinitywaves » paź 26, 2014 20:27

Witam ponownie,
bildder napisał(a): Nie rozumiem powyższego, ja nie robiłem żadnych testów.
czytałem na szybko, fakt, pomyłka, to kolega Krzysztofel testował tylko zamiast kul zrobił swój obiekt ;-]

bildder napisał(a): Po drugie, nawet jeżeli ktoś ma podobny sprzęt to mało prawdopodobne, by wykonywał dokładnie takie same zadania,
a wręcz przeciwnie, prosty test wydajności który proponowałem tu: http://forum.cad.pl/modernizacja-komputera-pod-inventor-2015-t83549.html#p7697167polega na:

1. tworzeniu kul o zadanej liczbie boków np. 1k
2. kolejno kule kopiujemy array'em w rzędy i kolumny 10 x 10
3. kolejno w osi Z i powstaje 10 x 10 x 10, obracamy
4. jak działa płynnie to całość grupujemy i kopiujemy (j.w. w rzędy i kolumny)
5. jak działa płynnie to w osi Z
6. patrz punkt 4
aż do momentu w którym komputer przestaje działać płynnie (na końcu można dodawać odejmować pojedyncze kule jak ktoś chce super precyzyjny pomiar) - wynik to ilość wierzchołków/płaszczyzn która dana konfiguracja pociągnie płynnie - prosty test granicy wydajności, symulujący np. złożenie czy po prostu pracę w jakimkolwiek programie 3D, test który zajmuje dosłownie kilka minut. Co lepsze każdy program ma podstawowe bryły typu kula, więc nie tylko można testować dany program w danej wersji ale również porównawczo ten sam komputer z różnymi programami, bardzo proste i bardzo miarodajne określenie wydajności GPU +silnika 3D +drajwerów. Byłoby idealnie gdyby chociaż kilka osób zrobiło taki test i podzieliło się wynikami (Jak na razie mamy jeden taki test na dwóch maszynach, za to 100% PRO http://forum.cad.pl/modernizacja-komputera-pod-inventor-2015-t83549-10.html#p7697417 różnica tylko taka że zamiast kul jest inny obiekt).

bildder napisał(a): Czy jest jakaś miara wydajności? - odp. NIE MA!
jak nie ma jak jest ;-] natomiast np. testowanie sponsorowanymi benchmarkami to droga dokładnie donikąd, czytanie reklam i postów nie ma sensu, nawet to co tu piszemy proponuje wszystkim dzielić przez cztery, jest takie stare radzieckie porzekadło "ufaj... ale sprawdź" - była taka strona (na szczęście zlikwidowali) zleceniaprzez.net i tam można było sobie przeczytać oferty typu pisanie postów/recenzji na zamówienie.

Pozdrawiam
I
ps. do Kolegi Qbakam twój pomysł:
RAM: HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 - proponuje korektę, obstaw wszystkie cztery banki pamięci.
CPU: Radeon HD-6670 - tak poradzi sobie, pytanie bardziej z czym gdyż każde GPU ma swoje granice ;-] "modelowanie części i złożeń" i ok ale jak skomplikowanych?
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników