_

Połączenie sieciwe Komp -> DMG

Zagadnienia inżynierskie: problemy w oderwaniu od konkretnej aplikacji.

Połączenie sieciwe Komp -> DMG

Postprzez Dimmu » lut 19, 2014 13:26

Witam

Mam mały problem (w sumie to nie taki mały).
Dotyczy połączenia pomiędzy komputerem a maszynami do obróbki.
Program który mamy do instalacji nie jest obsługiwany przez Win7 64bit także nie ma opcji jego instalacji bezpośrednio.
Zmiana na 32bit nie wchodzi w grę - nie będzie wykorzystywana pełnia możliwości komputera.

Pierwszy pomysł który testowałem to Virtual PC i XP Mode ale nie ma możliwości udostępnienia dysku na którym są programy do obróbki.
Instalacja MasterCam'a na XP Mode ... mija się z celem a powrót do Win XP nie wchodzi w ogóle w grę.
Poza tym pozostaje kwestia połączenia maszyn z Virtual PC

Może ktoś z Was nakieruje ... na program który mógłby być pomocny ???

Byłbym dźwięczny za pomoc
Taki sobie mały człeczek ... się pali się pije ...

Kóń struktor ... pełną gębą ... panie ... a jak :D
Dimmu
 
Posty: 81
Dołączył(a): sie 14, 2009 08:20
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.

Re: Połączenie sieciwe Komp -> DMG

Postprzez MYCA » lut 19, 2014 15:08

:D Witam,

Dimmu napisał(a):....Pierwszy pomysł który testowałem to Virtual PC i XP Mode ale nie ma możliwości udostępnienia dysku na którym są programy do obróbki....

Byłbym dźwięczny za pomoc


:?: :roll:

zrob jak na fotce, z explorera w Virt XP i bedziesz mial ten dysk...
Załączniki
XP_DYSKI SIECIOWE.jpg
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: Połączenie sieciwe Komp -> DMG

Postprzez Dimmu » lut 19, 2014 16:17

Ok ... teraz mam dysk ...

Problem dalej że Cimco nie widzi tych dysków (żadnego zmapowanego).

Widzi tylko A, C, D ...

Czyli wychodzi na to że albo kupić nowy (który może nie widzieć starych maszyn) albo ... szukać dalej ...
Taki sobie mały człeczek ... się pali się pije ...

Kóń struktor ... pełną gębą ... panie ... a jak :D
Dimmu
 
Posty: 81
Dołączył(a): sie 14, 2009 08:20
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.

Re: Połączenie sieciwe Komp -> DMG

Postprzez MYCA » lut 19, 2014 16:35

:D Witam,

jak XP (virt) widzi, to program powinien tez widziec...Foldery (dyski) udostepniles??? (fotka)

Moj program AD 95-95 (Megacad) widzi - mysle, ze musisz pogrzebac w Twoim programie w ustawieniach. A jak nie to sprobuj mu ten Twoj dysk podpiac pod "A".
Załączniki
UDOSTEPNIENIE FOLDEROW.jpg
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: Połączenie sieciwe Komp -> DMG

Postprzez Dimmu » lut 20, 2014 10:38

Witam

Dopiero dziś mogłem sprawdzić ... z racji że problem jest w pracy :)
Takiej funkcji (powiedzmy identycznej) u mnie nie ma w XP Mode - zrzuty zamieszczam poniżej (sorki ale z pracy inaczej nie dam rady)
Wygląda na to ze w mojej wersji nazywa się to "Funkcje Integracji" - i tutaj mam zaznaczone wszystkie możliwe dyski (po prostu ostatecznie nie szczypałem się i wybrałem wszystko co możliwe).
Dyski zmapowane - sieciowe - widzi tryb XP Mode - niestety fizycznych (czyli w moim przypadku E) nie widzi.
O ile folder z danymi na E mam zmapowany to Cimco go nie widzi w dalszym ciągu.
Z tego co wyczytałem program (Cimco) do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje praw admina. Oczywiście konto w XP Mode jest ustawione z prawami admina ... czyli tylko w teorii mam administratora ... bo w praktyce chyba raczej nie.
Inna rzecz że w trakcie instalacji Cimco w poprzedniej wersji systemu (XP 64 bit) miałem nieco więcej opcji do wyboru - była jeszcze jedna aplikacja do konfiguracji - tutaj jej brak.
W firmie mamy up....we DGD które blokuje niektóre działania ... może to jest problem ... ale pewności nie mam.
Chyba czas zatrudnić nasz firmowy helpdesk ... może za rok coś wymyślą :/
Załączniki
XP1.JPG
Ustawienia XP Mode
XP2.JPG
Dyski w XP Mode
XP3.JPG
Cimco i brak dysków
Taki sobie mały człeczek ... się pali się pije ...

Kóń struktor ... pełną gębą ... panie ... a jak :D
Dimmu
 
Posty: 81
Dołączył(a): sie 14, 2009 08:20
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.

Re: Połączenie sieciwe Komp -> DMG

Postprzez MYCA » lut 20, 2014 12:18

:D Czesc,

to zaloz na C:\ nowy folder ze skierowaniem na dysk(albo folder), ktory potrzebujesz.
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38


Powrót do Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników