_

Pomóżcie ocenić komputer do 3D i MES-a.

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Re: Pomóżcie ocenić komputer do 3D i MES-a.

Postprzez Semtex4 » sty 03, 2015 12:40

Dzięki za odpowiedzi.
Co do cięcia ceny to się nie zrozumieliśmy, chciałem tylko pokazać, że ceny tamtych dwóch zestawów nie są podobne bo cena "mojego" jest windowana przez kartę.
Semtex4
 
Posty: 21
Dołączył(a): cze 20, 2014 23:05

Re: Pomóżcie ocenić komputer do 3D i MES-a.

Postprzez infinitywaves » sty 03, 2015 13:21

Witam ponownie,

MaciejB. napisał(a): moim zdaniem 650W całkowicie starczy.
moim zdaniem 700w-750W a to dlatego żeby zasilacz pracował w optymalnych parametrach a nie na granicy mocy (szczególnie ze praca trwa wiele godzin), na pewno będzie ciszej, zdecydowanie będzie na lata.

MaciejB. napisał(a):SSD - swoją opinie opierałem na podstawie opinii... http://www.lifehacker.com.au/2011/05/ho ... -your-ssd/ ciągle wspominają o konkretnych zaleceniach,
nie chce żeby to wyglądało na czepianie się ale data tego posta to: "19 May 2011" a mamy początek 2015 ;-] hm... niezły portal z testami jest tu: http://www.thessdreview.com/ (jeden z wielu) np. mają bazę danych z wyszukiwarką... Firma SanDisk daje 10lat gwarancji na SSD extreme PRO http://www.thessdreview.com/our-reviews ... sd-review/, http://www.sandisk.com/products/ssd/sata/extreme-pro/?capacity=960GB sam rozumiesz...
Tak czy inaczej każdy producent podaje ilość cykli odczytu/zapisu z powyższego portalu dowiesz się jakiego typu jest konstrukcja, chipset sterujący i jakie zastosowano pamięci TCL, MLC czy SLC (i ten ostatni jest już typowym rozwiązaniem do pracy) itd... wszystko to ma przekładnie na zywotność, tutaj dodam też że i owszem lecą testy długodystansowe np na tym portalu http://techreport.com/review/27062/the-ssd-endurance-experiment-only-two-remain-after-1-5pb i to nie pierwszy raz. Co ciekawe z wyników okazuje się że producenci celowo zaniżają podawane wartości niejako pozostawiając dość spory zapas.

MaciejB. napisał(a):Karta graficzna - wybór Nvidia czy Ati to moim zdaniem ciężki temat bo tak naprawdę brak rzetelnych testów wydajnościowych w konkretnych aplikacjach
no nie ;-] jest trochę info.

MaciejB. napisał(a):Ciecie kosztów - ponieważ masz ograniczone zasoby finansowe, to można śmiało przyciąć koszty na płycie głównej,
..a potem płakać że nie ma wydajności ;-] ładnie ładnie... moim zdaniem to nie jest rozwiązanie, serio lepiej zrobić tak jak podałem wcześniej czyli nawet WS z podziałem na dwa etapy gdyż to doprowadza do konkretnego wyniku a proponowane cięcia spowodują że będzie PC do zabawy a nie WS do pracy.

MaciejB. napisał(a):czy SSD (jesli masz HDD odpowiedniej pojemności na system i pliki - to kupowanie go da niewielki przyrost szybkości),
Kolego to poproszę dowód na poparcie gdyż moim zdaniem wzrost prędkości jest gigantyczny średnio licząc SSD SATAIII z dobrym transferem potrafi rozpędzić ten sam komputer o 30%. Jasne wszystko zależy od SSD gdyż to nie może być jakikolwiek tylko szybki no niemniej jednak. Kolega słyszał coś o RAID? SAS? o spinaniu SSD w RAID? albo dysk SSD na PCIex, kara PCIex ze slotami mSATA itd? To co.. firmy to robią dla zabawy? a klienci za gruby szmal kupują od tak? ale nie ma to przypadkiem ;-] wpływu na szybkość? Oj kolego... ;-p Popularne domowe zabawki mają SATA np III ale ono ma ograniczenie przesyłu danych, każda lepsza MOBO ma SAS każda lepsza ma opcje RAID z SATA albo RAID z SAS i wtedy np. http://www.thessdreview.com/our-reviews/toshiba-px02ss-400gb-review-high-endurance-12gbps-sas/

MaciejB. napisał(a):a zakup 2x8 i w późniejszym czasie kolejnych 2x8 - jest bardzo rozsądne i ja jakoś nie miałem kłopotów z kompatybilnością
Jeszcze raz? Oki.... nooo dooobrze ...jak ma się osiem banków pamięci to się obstawia wszystkie osiem, taki jest jedyny sens zakupu podanego sprzętu. Podałem płyty czterokanałowe a CPU ma osiem wątków, jak tego nie rozumiesz to ja nie będę dobrym nauczycielem, CPU odwołuje się do RAM a ten może zrobić odczyt albo zapis... jak 8 rdzeni dorwie dwie kości to dane będą czekały gdyż CPU nie będzie miało co z nimi zrobić i co z tego ze 3,7GHz jak będzie czekało na dane lub z przeliczonymi danymi - prościej nie potrafię... masz stacje benzynową wjedzie 8 aut a są dwa dystrybutory to chyba zrobi się kolejka? Do tego jeszcze straty CL (coś jak kolejka przy kasie do płacenia) suma tych strat będzie powalająca. Tak będzie działać.. jakoś tam będzie ...jasne. Nie ...nie będzie działać wydajnie to po co kupować taki drogi CPU który prawie non stop w 80% będzie czekał aż zwolni się dostęp do RAM, no ma to sens? Na początku podałem linkę do płyty serwerowej to miało obrazować referencyjny kierunek do którego powinno się zmierzać.

MaciejB. napisał(a): najlepiej kup tej samej firmy ten sam model
i już? No nie... ja tylko dodam ze trzeba sprawdzić numery serii gdyż te same modele od tego samego producenta często produkowane w różnych odstępach czasu wykorzystują różne kości pamięci w efekcie od strony klienta nazwa produktu, cena ta sama od strony biosu na prawie pewno nie pyknie bo bios tego nie wysteruje i jak różne kości będą miały jakiekolwiek różnice - a to jest prawie pewne - tak komputer będzie regularnie dostawał "niebieskiej czkawki"

MaciejB. napisał(a): Kolego infinitywaves - trudno mnie obrazić,
to dobrze gdyż cześć tego co piszesz jest wprowadzająca w błąd. Nie miej do mnie o to pretensji ale ludzie to czytają i potem ktoś narobi głupot wróci tu i będą pretensje że pisaliśmy a coś nie działa, dlatego staram się naprowadzić poprawnie na cel potencjalnego czytacza. Wszyscy się uczymy więc pełen looz 0;-]

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Pomóżcie ocenić komputer do 3D i MES-a.

Postprzez infinitywaves » sty 03, 2015 13:27

Witam ponownie,

Semtex4 napisał(a):Dzięki za odpowiedzi.
Co do cięcia ceny to się nie zrozumieliśmy,
zrozumieliśmy, złapałem... niemniej jednak musisz być na coś konkretnie zdecydowany. Masz teraz kilka konfiguracji, to powinno wystarczyć do decyzji.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Pomóżcie ocenić komputer do 3D i MES-a.

Postprzez MaciejB. » sty 03, 2015 20:42

Kolego I.

Chyba nie do końca rozumiesz moje intencje - skoro pytający ma określony budżet a jego zakres z pogranicza słabej WS, średni komputer do gier to chyba nie warto wspominać o jakiś super rozwiązaniach bo i tak są poza zasięgiem finansowym. można podejrzewać że jest to domowy budżet, a nie firmowy - więc tak naprawdę ten komputer tyłka nikomu dupy nie urwie swoja mocą i za rok, dwa bardziej będzie się opłacało kupić nowy komputer. W wielu firmach komputer kupuje się za jak najniższe pieniądze i czasami co 3 lata - naprawdę trzeba się sporo na gimnastykować aby przekonać szefa o wydaniu 10k na komputer. Dodatkowo trzeba doliczyć koszt pomocy technicznej co przy NX nie jest tanie, a przy SW to bardziej będzie się opłacało kupić nową wersję po 3 latach.
Moim zdaniem SSD - jak sam piszesz, aby był szybki to powinien być SLC czyli jakiś 1k+ do wydania - o Raid i innych droższych bajerach - to niepotrzebny wydatek. Kolega Semex musiałby co chwile wciskać Save w SW w dużych złożeniach aby cokolwiek zauważył w prędkości.
Karta graficzna - podczas mojej 14 letniej kariery konstruktora nie spotkałem się z rzetelnym porównaniem kart graficznych CAD nawet Specview podaje uśrednione wartości z kilku trybów wyświetlania, a ich udział procentowy jest dla mnie całkowicie nie zrozumiały - bo kto pracuje z cieniami i 8xAA. Mam tu namyśli benchmarki CAD.
Płyta główna - można kupić za 1.5k płytę asusa z dopiskiem WS, jest standardowa Asus oraz jakiś tani Gigabyte (bez obrazy dla fanów gigabyte)- skoro jest ten sam chipset to tylko różnice tkwią w opcjach typu SLI, lepszych podzespołów zasilania i itp - więc można przyoszczędzić i będzie ok.
RAM - ostatnio dokupiłem dwie kości 2x4GB do stacji T1600 DELL i pamięci sygnowane DELL (ze względu na gwarancję ) sprzedawca nie znał żadnego numeru serii i wszystko śmiga. Wiec ciągle stoję na stanowisku, że kolega Semex z domowego budżetu za kwartał wyciągnie trochę groszy i dokupi pamięć i będzie zadowolony.

Jak kolega Semex będzie dużo zarabiał na swojej pracy to kupi sobie komputer taki jaki mu pasuje i będzie mógł co tydzień zmieniać i testować - ja mu tego życzę.
Nikt nie każe pracować ciężko, wystarczy mądrze.- Gregory House
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. - Albert Einstein
Avatar użytkownika
MaciejB.
 
Posty: 125
Dołączył(a): paź 01, 2005 12:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Pomóżcie ocenić komputer do 3D i MES-a.

Postprzez infinitywaves » sty 03, 2015 22:54

Witam ponownie,

MaciejB. napisał(a):Chyba nie do końca rozumiesz moje intencje - skoro pytający ma określony budżet a jego zakres z pogranicza słabej WS, średni komputer do gier to chyba nie warto wspominać o jakiś super rozwiązaniach bo i tak są poza zasięgiem finansowym.
ok, mam pytanie czy twoim zdaniem opisany Plan B (8 rdzeni i 16 wątków każdy 3,9GHz 20MB Cache oraz 32GB RAM z CL8) To słaby sprzęt dla kogoś kto zaczyna? Pamiętam swoje firmowe początki z 95 roku i mogłem wtedy sobie pomarzyć o jakimkolwiek wydajnym rozwiązaniu.

MaciejB. napisał(a):można podejrzewać że jest to domowy budżet, a nie firmowy - więc tak naprawdę ten komputer tyłka nikomu dupy nie urwie swoja mocą
wszystko zależy od skali dupy ;-p przeczytałem np. że Kolega Semtex4 dosiada obecnie jakiś zabytek, dlatego rozumiejąc ograniczenia oraz radość po takiej przesiadce staram się wyprowadzić to optymalnie gdzie wynik to najlepszy możliwy współczynnik wydajność/cena. Budżet znamy, brakuje 1k pln. Plan B przy odrobinie "szczęścia" powinien być wystarczający.

MaciejB. napisał(a):i za rok, dwa bardziej będzie się opłacało kupić nowy komputer.
i właśnie tego staram się uniknąć. Za rok mając kolejne 5K PLN (pomijam po co) ale mając można będzie dalej rozbudować podany WS i to ma chyba sens? Dlatego buda, PSU, MOBO itd mają dać taka perspektywę. Powiedzmy że za rok mamy +5K PLN i podmieniamy tylko 2x CPU. (Pomijam ten drobny fakt że chciałbym bardzo za rok zobaczyć tutaj kolegę Semtex4 jak pisze brakuje mi w tym Planie B mocy, serio ;-p chciałbym... gdyż to oznaczałby że ma facet konkretne zlecenia = konkretny budżet).

MaciejB. napisał(a):W wielu firmach komputer kupuje się za jak najniższe pieniądze i czasami co 3 lata - naprawdę trzeba się sporo na gimnastykować aby przekonać szefa o wydaniu 10k na komputer.
Rozumiem to doskonale pomimo tego że mam inną sytuacje ale dlatego takie wydatki i konfiguracje powinny być planowane tak żeby jak najwięcej można było zostawić. ok dzisiaj wydaje 500pln na Zalmana ale już nigdy więcej - no to ma sens a CPU z 8x 3,9GHz starczy na start, no nie przeginajmy.

MaciejB. napisał(a):Dodatkowo trzeba doliczyć koszt pomocy technicznej co przy NX nie jest tanie, a przy SW to bardziej będzie się opłacało kupić nową wersję po 3 latach.
rozwiń proszę

MaciejB. napisał(a):Moim zdaniem SSD - jak sam piszesz, aby był szybki to powinien być SLC czyli jakiś 1k+ do wydania
dlatego wstawiamy A-DATA za 1/4 tej ceny, widzisz kolego WS jest trochę jak łańcuch a ten jest warty tyle ile jego najsłabsze ogniwo moim zdaniem w budowaniu jakiegokolwiek WS jak i PC zawsze powinna być przestrzegana jedna zasada mówiąca o zbalansowaniu konfiguracji, innymi słowy wykluczamy słabe punkty, w innym wypadku wyjdzie nam Porsche na kołach od roweru a to nie ma sensu.

Taki przykład standardowego HDD: Hitachi seria Travelstar 7K1000
http://www.hgst.com/hard-drives/mobile-drives/9.5mm-mobile-hard-drives/travelstar-7k1000
to 32MB Cache talerze 7200 obr./min 1TB cena około 250PLN
http://allegro.pl/dysk-hitachi-travelstar-7k1000-2-5-1tb-7200-i4922994473.html
ale kluczowym parametrem dla wydajności HDD jest czas dostępu, a w tym wypadku to: 4,2ms
(ok ważnym jest też gęstość zapisu niemniej jednak wystarczy ze podali 6Gb/s SATA ;-p każdy wie ocb. Hitachi nie robi złych dysków od zawsze operowali w segmencie pro i posiadają do dzisiaj w ofercie dyski z SAS a to stawia dla produktu wymagania jakościowe).
Wrócę do przykładu ze stacją benzynową... wjadą auta a tu osiem dystrybutorów ;-] pięknie jest, wszyscy idą do kasy ale co to jedna kasa? ...a pierwszy kierowca zamawia Pizze i teraz wyobraźmy sobie że jest jeden kasjer który zmienia się w kucharza i zaczyna lepić ciasto. To mniej więcej tak ma się wydajność SSD do HDD. Fajnie że takie dyski HDD potaniały gdyż są idealnym magazynem danych (proponowany Zalman 1000 ma hot swap który jest idealny do backupu). Jednak moim zdaniem w obecnych czasach wydajna praca przebiega w 100% na SSD a gotowe pliki czy zlecenia lecą na HDD do archiwum, na takim HDD to sobie można zapisywać dokumenty, maile (jak ktoś pracuje na jednej maszynie) itp.

MaciejB. napisał(a):o Raid i innych droższych bajerach - to niepotrzebny wydatek
więc właśnie a za rok z tego nowego budżetu a może za 2-3MC dokupujemy drugi SSD 128GB spinamy w RAID i mamy 256GB co prawda transfer nie skoczy idealnie o 100% ale pewnie 97-98% (kontroler RAID będzie potrzebował jakiś procent na składanie/rozkładanie danych), tak czy inaczej zapewne odczyt/zapis z 550/500MB skoczy na około 1000/950 MB/s za kolejne 250PLN :-p to teraz jak porównamy to do PRO rozwiązań, hm... cena bycia sprytnym jest szalenie opłacalna. Widzisz mamy różne podejście. Tymczasem Ty kolego ponownie kupujesz cały komputer? Po trzech latach zakładając dalsze przemyślane rozbudowy mamy całkiem wydajne narzędzie pracy. Ta droga ma też swój koniec tzn. pliki nie rosną w nieskończoność i jeżeli zacznie się myśleć o WS jak o skończonym równaniu to można nawet na raty zrobić jakiś High End z domowego budżetu, jasne na miarę "domowych" zleceń no niemniej jednak.

MaciejB. napisał(a):Kolega Semex musiałby co chwile wciskać Save w SW w dużych złożeniach aby cokolwiek zauważył w prędkości.
tak jasne pytanie na jak dużych plikach pracuje kolega Semtex4 ale każdy większy save lubi wybić z rytmu a przy SSD idą nawet duże pliki niemal nie zauważalnie (znam takich userów co kiedyś przed SSD wyłączali całkowicie auto save albo ustawiali na co 30minut, ile razy to się kończyło źle to już nie chce wspomnieć) ... i na koniec zauważ jedną taką oczywistą oczywistość, plik wymiany OS, tak się skalda że Windows ma coś takiego i korzysta z tego non stop. Jeżeli przyspieszysz OS przyspieszysz wszystkie programy i operacje.

MaciejB. napisał(a):Karta graficzna - podczas mojej 14 letniej kariery konstruktora nie spotkałem się z rzetelnym porównaniem kart graficznych CAD
i na tym sobie jedzie od lat marketing NV

MaciejB. napisał(a):nawet Specview podaje uśrednione wartości z kilku trybów wyświetlania, a ich udział procentowy jest dla mnie całkowicie nie zrozumiały - bo kto pracuje z cieniami i 8xAA. Mam tu namyśli benchmarki CAD.
dlatego własne testy wydajności powinni robić sami użytkownicy http://forum.cad.pl/pc-do-solidworks-3d-cam-2500z-t83757.html#p7698107 niestety co widać po frekwencji zrobiła to jedna osoba. Ale oczywiście zachęcam do wykonania i porównań.

MaciejB. napisał(a):skoro jest ten sam chipset to tylko różnice tkwią w opcjach typu SLI, lepszych podzespołów zasilania i itp - więc można przyoszczędzić i będzie ok.
a nie chce się spierać tak o wszystko ale wypada mi nadmienić że jeszcze są potrzebne dobre drivery a Asus ma jedne z najlepszych dlatego różnice mogą się pojawić i to znaczne, po drugie wspomniane RAID itd. Dodam Intel nie miał swojego FAB'u MOBO pomimo że miał od zawsze referencyjne płyty i to Asus'a był ich wykonawcą.

MaciejB. napisał(a):RAM - ostatnio dokupiłem dwie kości 2x4GB do stacji T1600 DELL i pamięci sygnowane DELL (ze względu na gwarancję ) sprzedawca nie znał żadnego numeru serii i wszystko śmiga.
może to sprawdził albo po prostu nie powiedział, mógł też takie sprzedawać wcześniej albo testował i wie że to razem będzie goniło, trudno tak polemizować. Natomiast warto wiedzieć o tym że producenci stosują różne kości i warto wykluczać potencjalne błędy na etapie planowania.

MaciejB. napisał(a):Jak kolega Semex będzie dużo zarabiał na swojej pracy to kupi sobie komputer taki jaki mu pasuje i będzie mógł co tydzień zmieniać i testować - ja mu tego życzę.
nie chce ironizować ale... i co 3 lata nowy? ;-p hm... to ja życzę żeby zarobiony szmal wydał na swoje pasje czy inne potrzebne rzeczy a WS starczyła na jak najdłużej.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 529
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Pomóżcie ocenić komputer do 3D i MES-a.

Postprzez LeszekS » lut 06, 2015 00:07

Witam wszystkich,

Jestem w podobnej sytuacji jak autor tematu, staram się dobrać podzespoły do WS.

Z tego co wiem pre-procesory i post-procesory do MES (np. FEMAP) działają na jednym rdzeniu, na jednym wątku. Czy warto inwestować w procesor 4,6 itd rdzeniowy, 4/8 wątkowy skoro pre-procesor tego nie odczuje? A jeżeli tak to czemu tak/nie?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
LeszekS
 
Posty: 2
Dołączył(a): lut 05, 2015 23:56

Re: Pomóżcie ocenić komputer do 3D i MES-a.

Postprzez velaskez » lut 06, 2015 02:16

LeszekS napisał(a):Witam wszystkich,

Jestem w podobnej sytuacji jak autor tematu, staram się dobrać podzespoły do WS.

Z tego co wiem pre-procesory i post-procesory do MES (np. FEMAP) działają na jednym rdzeniu, na jednym wątku. Czy warto inwestować w procesor 4,6 itd rdzeniowy, 4/8 wątkowy skoro pre-procesor tego nie odczuje? A jeżeli tak to czemu tak/nie?

Z góry dziękuje za odpowiedź.


A chcesz tylko pre i post procesować czy też liczyć? Ile tego liczysz?

W tym wątku zderzają się dwa podejścia. Konstruktorowi stacja robocza za 5-10k PLN starczy. Będzie sobie na tym swobodnie pracował. Ba! Policzy WSZYSTKO co tylko można w dzisiejszych czasach liczyć. Tylko, że przy bardziej skomplikowanych problemach będzie to trwało np. godzinkę.
I z drugiej strony jest podejście człowieka obliczeniowca, który nie onanizuje się tym, że ma w maszynie 24 rdzenie i 192GB ramu, tylko po prostu używa jej do pracy. Zapewne w niektórych przypadkach obliczenia te nie będą się różnić NICZYM od obliczeń wykonywanych na stacji za 10k. ALE, kluczowym elementem jest czas. Jeśli rozwiązanie danego problemu liczy się załóżmy godzinę, to w ciągu roboczego dnia zrobię może 8, może 10 wariantów rozwiązania. Jak liczy się 5min...to jako obliczeniowiec mogę po prostu pracować.

Jak to się mówi, czas to pieniądz.
velaskez
 
Posty: 966
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: Pomóżcie ocenić komputer do 3D i MES-a.

Postprzez LeszekS » lut 06, 2015 11:04

Chciałbym również liczyć.

Z mojego skromnego doświadczenia, przy modelowaniu uchodzi bardzo dużo czasu. Napotkałem kilka problemów przy modelach statków morskich.
Opcja "non-manifold add" czyli sprawdzenie przecinających powierzchni, potrafi zabierać kilka(kilkanascie) minut.
Siatkowanie i miejscowy remesh potrafi rownież zabierać sporo sekund, co idzie w minuty i godziny ( model 300k elementow).

Sama analiza 10-20 stanow obciążen trwa 5 minut.

Czas znów pochłania przetwarzenie wyników. Tworzenie nowych outputów, np. liniowych kombinacji z wczesniej uzyskanych rezultatów, czy envelope z wszystkich wyników.

Problem jest również w obracaniu takim model przy wyświetlaniu całej geometrii ( punkty, krzywe, powierzchnie) z elementami oraz węzłami.

Stąd mam wiele wątpliwości na temat procesora( czy stawiać na GHz,ilosc rdzeni , watkow?) czy karty graficznej. Nie mam w planach zajmować się takimi modelami,analizami w domu. Skoro planuje wydać 5k na komputer to szukam jak najwięcej informacji czy opinii.

Dziękuje za pomoc
LeszekS
 
Posty: 2
Dołączył(a): lut 05, 2015 23:56

Poprzednia strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron