_

[Autodesk Simulation] Analiza podpory

Forum o CAE.

[Autodesk Simulation] Analiza podpory

Postprzez k0gut » mar 20, 2013 09:58

Witam,

Potrzebuję pomocy od znawców tematu, analizy wytrzymałościowej.
Na pracę inżynierską wykonuję prostą analizę wytrzymałościową podpory wyciągu narciarskiego.
Czy ktoś mógłby polecić oprogramowanie do analizy abym mógł wykonać różne przypadki obciążenia (ciężar liny, obciążenie wiatrem)?

Model wykonany w Alibre, wyeksportowany do STEP'a.

Znane oprogramowanie:
- Inventor
- Alibre
- Autocad ( plus mechanical)
- Catia (podstawy)

Pozdrawiam,
k0gut
Ostatnio edytowany przez k0gut kwi 26, 2013 09:05, edytowano w sumie 2 razy
k0gut
 
Posty: 10
Dołączył(a): mar 20, 2013 09:50

Re: [MES] Praca inżynierska - wybór oprogramowania

Postprzez velaskez » mar 20, 2013 17:58

Jaki rodzaj analizy? Liniowa, nieliniowa?
Moim zdaniem najszybciej nauczysz się Simulation Multiphysics i będzie to miało ręce i nogi. Model pewnie trzeba będzie zrobić od nowa do analizy - w końcu będzie go z głową uprościć pewnie. Pokaż jak to wygląda.
velaskez
 
Posty: 964
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: [MES] Praca inżynierska - wybór oprogramowania

Postprzez k0gut » mar 20, 2013 23:00

Witaj velaskez,
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
Zdaję sobie sprawę z problemu złożonego modelu, posiada on około 150 części... Trzeba z głową przemyśleć, które części pozostają i jak uprościć model. Czy mógłbym liczyć na Twoją pomoc?

Pozdrawiam,
k0gut

EDIT:
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Autodesk Mechanical Simulation znajduje 500 części wraz ze śrubami podkładkami oraz łożyskami. Pierwszą operacją napewno będzie uproszczenie modelu.
Wykonać to w Alibre czy Inventorze? I do jakiej formy uprościć...
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Paweł
Załączniki
14.JPG
13.JPG
12.JPG
4.JPG
10.JPG
k0gut
 
Posty: 10
Dołączył(a): mar 20, 2013 09:50

Re: [MES] Praca inżynierska - wybór oprogramowania

Postprzez velaskez » mar 22, 2013 00:28

k0gut napisał(a):Witaj velaskez,
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem.
Zdaję sobie sprawę z problemu złożonego modelu, posiada on około 150 części... Trzeba z głową przemyśleć, które części pozostają i jak uprościć model. Czy mógłbym liczyć na Twoją pomoc?

Pozdrawiam,
k0gut

EDIT:
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Autodesk Mechanical Simulation znajduje 500 części wraz ze śrubami podkładkami oraz łożyskami. Pierwszą operacją napewno będzie uproszczenie modelu.
Wykonać to w Alibre czy Inventorze? I do jakiej formy uprościć...
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Paweł


Należy to uprościć do formy, gdzie wszystkie zbędne rzeczy nie będą się pojawiać. Przez zbędne rozumiem śruby, łożyska, pierdoły i elementy nie biorące udziału przenoszeniu naprężenia. W dodatki model jest symetryczny - można się pokusić o analizę 1/2 lub nawet 1/4.

Wykonać w czym wygodniej.

Pomoc merytoryczną tutaj na forum mogę zaoferować, natomiast to wszystko z mojej strony.
velaskez
 
Posty: 964
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: [MES] Praca inżynierska - wybór oprogramowania

Postprzez k0gut » mar 22, 2013 11:21

Wybrałem Autodesk Mechanical Simulation ze względu na dostępność na uczelni i być może sentyment do Inventora.

Pytanie odnośnie samego modelu:
- model mogę uprościć o zbędne pierdoły takie jak zostały wymienione post wyżej, wyeksportować do SAT'a który z kilku części na złożeniu robi mi jedną (można traktować jako połączenie nierozłączne) to będzie bardzo duże uproszczenie. W tym momencie zastanawia mnie kwestia mocowania baterii do belki głowicy. Będzie ona pracowała w dość specyficzny sposób: lina obciąża koła które poprzez wał przenoszą obciążenia na 2 płyty przymocowane do dolnego profilu który poprzez śruby będzie przekazywał siłę na górną płytę. Zastanawiam się więc czy nie uprościć tego elementy do 2D przeliczyć reakcje w tych śrubach czy bawić się aż w tak dogłębną analizę, w której należało by uwzględnić kontakt (nie traktując jej jako jeden element połączony nierozłącznie).

Szukam także artykułów, książek o analizie tego typu elementów, czy ktoś mógłby podać tytuł?

Pozdrawiam,
Paweł
k0gut
 
Posty: 10
Dołączył(a): mar 20, 2013 09:50

Re: [MES] Praca inżynierska - analiza podpory

Postprzez velaskez » mar 22, 2013 12:03

Ale po co to eksportujesz do SAT? Jakie jest rozszerzenie plików w Alibre? Simulation *stp otwiera normalnie.

k0gut napisał(a):Będzie ona pracowała w dość specyficzny sposób: lina obciąża koła które poprzez wał przenoszą obciążenia na 2 płyty przymocowane do dolnego profilu który poprzez śruby będzie przekazywał siłę na górną płytę.


Pokaż na rysunku która to śruba dokładnie.
velaskez
 
Posty: 964
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: [MES] Praca inżynierska - analiza podpory

Postprzez k0gut » mar 22, 2013 12:08

STP jest i na razie mam model w tym pliku.
STP posiada wykaz wszystkich części z jakich składa się podpora. Aby elementy były połączone nierozłącznie należy użyć sumy Boole'a aby traktował to jako jedną cześć.
SAT wykonuje taką czynność automatycznie i nie muszę "łączyć elementów" funkcjami Alibre.
Pozostaje tylko przemyśleć jak połączyć elementy.

Mój pomysł:
1. podpora (czyli stopa montażowa, element konstrukcyjny oraz korona)
2. głowica (belki, kobyłka montażowa)
3. bateria krążkowa jako jeden
k0gut
 
Posty: 10
Dołączył(a): mar 20, 2013 09:50

Re: [MES] Praca inżynierska - analiza podpory

Postprzez k0gut » mar 26, 2013 13:17

Witam,

Czy orientujecie się jak zmienić normalny model na model powierzchniowy? Przygotowany do obliczeń MESowskich.
Najlepiej w Inventorze.

Pozdrawiam,
Paweł
k0gut
 
Posty: 10
Dołączył(a): mar 20, 2013 09:50

Re: [MES] Praca inżynierska - analiza podpory

Postprzez kruuger » mar 26, 2013 13:50

k0gut napisał(a):Witam,

Czy orientujecie się jak zmienić normalny model na model powierzchniowy? Przygotowany do obliczeń MESowskich.
Najlepiej w Inventorze.

Pozdrawiam,
Paweł

wypluj do IGES ?
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4893
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: [MES] Praca inżynierska - analiza podpory

Postprzez k0gut » kwi 25, 2013 15:17

Dzięki. IGES gubił relacje i obracał elementy w różne dziwne pozycje. Wystarczyło tylko wybrać inny sposób siatkowania modelu, właśnie jako powierzchniowy.

Ktoś miał doczynienia z analizą zmienną w czasie w Autodesk Simulation?

Pozdrawiam

EDIT:

Czy można prosić moderatora/administratora forum aby przeniósł temat do działu CAE?
k0gut
 
Posty: 10
Dołączył(a): mar 20, 2013 09:50

Następna strona

Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników