_

Problem tzw. odniśnik zewnętrzny (Xref) [...]

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Problem tzw. odniśnik zewnętrzny (Xref) [...]

Postprzez Fontain » mar 08, 2006 14:34

Helo. Opis problemu: wstawiam do rysunku tzw. odnośnik zewnętrzny (zakładka: Wstaw, potem Menadżer odośników zewnętrznych) - inaczej Xref. Wstawione obiekty nie pojawiaja sie - pokazuje sie tylko taki komunikat: 'Model_00 jest już standartowym blokiem w aktualnym rysunku', gdzie Model_00 to nazwa wstawianego odnośnika. Dziex za pomoc. Pozdrowioneczka :D .
--> zatrudnie do dojenia kozy, od zaraz!
Fontain
 
Posty: 37
Dołączył(a): lis 17, 2005 14:14

Re: Problem tzw. odniśnik zewnętrzny (Xref) [...]

Postprzez teoffil » mar 08, 2006 15:34

Cześć
Jeżeli rzeczywiście masz już podpiętą referencję o nazwie Model_00 albo zbindowaną albo nawet blok o takiej samej nazwie, to kolejnej już nie wsadzisz, bo wywali Ci taki właśnie błąd...
Jeśli już nie masz bo usunąłeś to w rysunku pozostaje jeszcze definicja takiego bloku (czyli tak jakby był :)).
Musisz wyczyścić rysunek:
- QuickSelect (_qselect) typ obiektu: "External reference" lub "Block reference" i np. nazwa: "Model_00". Powinno zaznaczyć wszystkie istniejące referencje lub bloki o tej nazwie - w celu wydeletowania.
- _purge - operacja usuwania nieużywanych bloków, warstw itp. IMHO powinna być używana częściej niż _qsave.

Teraz nie powinno być problemu...
jak coś to pisz dalej..

Pozdrowienia
teoffil
 
Posty: 125
Dołączył(a): sty 26, 2006 16:15
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem tzw. odniśnik zewnętrzny (Xref) [...]

Postprzez Fontain » mar 08, 2006 17:49

teoffil napisał(a):Cześć
Jeżeli rzeczywiście masz już podpiętą referencję o nazwie Model_00 albo zbindowaną albo nawet blok o takiej samej nazwie, to kolejnej już nie wsadzisz, bo wywali Ci taki właśnie błąd...
Jeśli już nie masz bo usunąłeś to w rysunku pozostaje jeszcze definicja takiego bloku (czyli tak jakby był :)).
Musisz wyczyścić rysunek:
- QuickSelect (_qselect) typ obiektu: "External reference" lub "Block reference" i np. nazwa: "Model_00". Powinno zaznaczyć wszystkie istniejące referencje lub bloki o tej nazwie - w celu wydeletowania.
- _purge - operacja usuwania nieużywanych bloków, warstw itp. IMHO powinna być używana częściej niż _qsave.

Teraz nie powinno być problemu...
jak coś to pisz dalej..

Pozdrowienia


Loozik - dokladnie tak jest. Dziex za info. Dalem rade. Pzdr :D .

PS. Tak na szybko po najmniejszej lini oporu mozna sobie z tym poradzic w ten sposob, ze sie zmienia nazwe podlanczanego pliku i jest ok.
--> zatrudnie do dojenia kozy, od zaraz!
Fontain
 
Posty: 37
Dołączył(a): lis 17, 2005 14:14


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników