_

Problem ze zmianą Formatu na Wypalarkę Plazmową

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Problem ze zmianą Formatu na Wypalarkę Plazmową

Postprzez Asyn » kwi 02, 2015 12:22

Witam,
Otóż pracuje we firmie która zajmuje się wyrobem znaków, i używana jest tutaj wypalarka plazmowa która otwiera pliki tylko CNC.
Gdy robię znak np. 250x250 w CorelDRAW x4 i zapisuje we formacie DXF-AutoCad , to mam problem wtedy ze zmianą formatu w programie: AutoCad 2014 na skrót .CNC iż nie ma takiego skrótu w nim.

screen z programu: Autocad 2014 skrótów zapisu:
Obrazek

zapisałem ten plik na każdym widocznym formacie jaki był w autocadzie, lecz ani jednego wypalarka nie widzi, iż musi być skrót .CNC:
Obrazek

Nie wiem, gdzie może być problem? może mam nie pełnego autocada? lub może jest jakiś dodatek do niego który doda skrót CNC? , jak by ktoś mógł mi pomóc to był bym ogromnie wdzięczny za jaką kol wiek pomoc.

Pozdrawiam Asyn(Bartek)
Asyn
 
Posty: 2
Dołączył(a): kwi 02, 2015 12:20

Re: Problem ze zmianą Formatu na Wypalarkę Plazmową

Postprzez topinż » kwi 02, 2015 12:55

Ja tu czegoś nie trybię. Pliki z rozszerzeniem cnc lub np nc są to pliki które najczęściej zawierają ścieżki dla maszyn cnc, pliki takie tworzy się za pomocą programów typu CAM. Struktura tych plików jest inna niż DXF, jakkolwiek są one również tekstowe.
Ale nie upieram się może dla tej wypalarki potrzebny jest plik DXF tylko ze zmienionym rozszerzeniem.
Tylko po co ci do tego AutoCad? Rozszerzenie po prostu zmień z ręcznie.
topinż
 
Posty: 356
Dołączył(a): lis 20, 2013 10:39

Re: Problem ze zmianą Formatu na Wypalarkę Plazmową

Postprzez Asyn » kwi 02, 2015 13:47

ok już zrobiłem -.- ... mój kierownik upierał się bym na autokadzie próbował zapisać w CNC, a ja tłumaczyłem mu że się nie da, lecz on nadal gadał swoje, więc pobrałem program Wrykrys i tam na spokojnie w CNC mi zapisało i na maszynie projekt znaku już działa .
Asyn
 
Posty: 2
Dołączył(a): kwi 02, 2015 12:20

Re: Problem ze zmianą Formatu na Wypalarkę Plazmową

Postprzez cashan » kwi 02, 2015 14:15

Asyn napisał(a):... mój kierownik upierał się bym na autokadzie próbował zapisać w CNC, a ja tłumaczyłem mu że się nie da, lecz on nadal gadał swoje...


Uwielbiam takie sytuacje...
Sorki ale nie mogłem się powstrzymać...
cashan
 
Posty: 247
Dołączył(a): gru 02, 2005 13:02

Re: Problem ze zmianą Formatu na Wypalarkę Plazmową

Postprzez topinż » kwi 02, 2015 15:43

No to kierownik ma pojęcie trochę o czym mówi.
Może po jakimś OiZcie albo innym korespondencyjnym kursie gotowania na gazie.
W każdym razie powinien się wziąć za coś na czym się zna. Ludzie do zamiatania ulic też są potrzebni.
Żadna praca nie hańbi.
Mnie wrodzona nietolerancja półmózgów jako przełożonych zmusiła do założenia własnej działalności.
topinż
 
Posty: 356
Dołączył(a): lis 20, 2013 10:39


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników