_

Programowanie maszyn CNC + symulator

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Programowanie maszyn CNC + symulator

Postprzez jdwind » maja 03, 2007 09:20

Witam, to mój pierwszy post tutaj, więc proszę o odrobinę cierpliwości, jeżeli temat jest oklepany. Obecnie uczęszczam na kurs programowanie i obsługa maszyn CNC. Jednakże mogę powiedzieć, że jest to kurs "podajnik do maszyny CNC", a to dla tego, że na 24 dni zajęć z programowania mamy tylko 5, reszta to obsługa maszyny (nie wiem jakiej, bo jeszcze nie mieliśmy zajęć praktycznych). Ale kurs jest opłacony przez Powiatowy Urząd Pracy, ja nie płacę nic, więc czego można oczekiwać... Po tym kursie chciałbym poszukać jakiegoś bardziej rozwiniętego kursu z samego programowania maszyn, i tu pytanie - czy ktoś z Szanownych Forumowiczów może się wypowiedzieć nt. kursu w Rzeszowie (edgeCAM - nie wiem, czy dobrze zapamiętałem), czy warto wydać z własnej kieszeni pieniądze na taki kurs? Ewentualnie coś podobnego, w rejonie Rzeszowa? Szukam też jakiegoś ciekawego symulatora obróbki na maszynach CNC (demo MTS mam, ale jest niefunkcjonalne, a pełnej wersji nigdzie nie znalazłem). Ma ktoś może coś takiego?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Jacek.
jdwind
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 02, 2007 20:56

Re: Programowanie maszyn CNC + symulator

Postprzez maciusiek610 » maja 03, 2007 10:29

jesli ten kurs w Rzeszowie jest na Politechnice to lepiej siąść przed kompem w domu sciagnąć EdgeCama z neta i poszukac materiałów ( a jest ich multum) i samemu sie uczyć. napewno taniej wyjdzie ;-). ja skonczyłem Politechnike na kierunku programowanie i przyjołem sie do zakładu gdzie jest maszyna CNC i program AlphaCAM i nauka od nowa ;-)

pozdrawiam i życze owocnej nauki.
wydaje mi sie ze obsługa maszyny jesy równie ważna jak umiejetność programowania. jesli umiesz pracowac na maszynie to z czasem jesli bedziesz chciał to nauczysz sie ja programować. przynajmniej tak mi sie wydaje.
maciusiek610
 
Posty: 14
Dołączył(a): kwi 04, 2006 16:29

Re: Programowanie maszyn CNC + symulator

Postprzez jdwind » maja 03, 2007 10:44

Cześć. Też kończyłem Politechnikę, ale wydział Zarządzania i MArketingu, więc niezbyt związany z CNC ;) Tyle, że pracowałem 6 lat w HSW na kilku różnych maszynach (niestety nie CNC), więc pod tym względem jakąś praktykę mam, no i technikum mechaniczne skończone. Co do kursu i obsługi maszyny - zgadzam się, że jest przydatna. Z tym, że znajomy na tym samym kursie (inna grupa) miał już zajęcia z gościem i ten powiedział im, żeby się nie zajmowali programowaniem i on ich nie będzie tego uczył (obsługi programowej maszyny). To nie wiem, czego będzie uczył? Ściągania, zakładania detalu, zamykania klapy i wciskania Start?
Pozdrawiam,
Jacek.
jdwind
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 02, 2007 20:56

Re: Programowanie maszyn CNC + symulator

Postprzez cutter » maja 03, 2007 12:04

Nie ważne jaki kurs, wazne by poznać zasady i filozowię, a jak używasz szarych komórek to szybko sobie przyswoisz każdy program, czy sterowanie!!!

Każdy by chciał zeby go uczyć za darmo i najlepiej wsztkiego, o swojego zaangażowania 0 !!
cutter
 
Posty: 79
Dołączył(a): mar 20, 2006 08:52

Re: Programowanie maszyn CNC + symulator

Postprzez jdwind » maja 03, 2007 13:01

A czy ja powiedziałem, że się nie angażuję? Nic takiego nie mówiłem, powiedziałem właśnie, że po tym kursie szukam drugiego, bardziej zaawansowanego. A przy okazji siedzę w domu, i próbuję się uczyć, tylko za bardzo nie mam na czym. Stąd moje pytanie o jakiś symulator.
Jacek.

P.S.
szukałem na stronie edgecam.pl. ale nie mogę znaleźć - czy program edgeCAM też ma symulator obróbki?
jdwind
 
Posty: 4
Dołączył(a): maja 02, 2007 20:56

Re: Programowanie maszyn CNC + symulator

Postprzez Marcin-dublin » maja 03, 2007 22:09

Witam,

Jeszcze dwa lata temu bylem w takiej samej sytuacji,lecz zupalnie przypadkiem trafilem na maszyny cnc.
Wchodzac na rozmowe wstepna o prace do zakladu pierwszy raz zobaczylem cos takiego.
Dodam,ze byl to zaklad w Dublinie i szukalem obojetnie jakiej pracy.
Teraz ciesze sie,ze byly to maszyny cnc.Oczywiscie zaczalem jako operator,szef widzial,ze sie staram i zaoferowal,ze taki tam irlandczyk bedzie mnie szkolil.niestety do tego nie doszlo,rzadko mial okazje mi cos pokazac.Po trzech miesiacach pracy poszedlem na kurs zaawansowanego programowania wraz z Alpha Cam.
Pytanie czy Ty chcesz programowac tokarki czy frezarki,moze drutowki.
Powiem tak,ja robie na tokarkach,i jestem zadowolny,nie potrzebujesz ani edge cam itp.
Uzywasz glowy do napisania programu.
A jezeli wolisz frezarki to tak jak kolega predzej pisal,ja znam alpha Cam i bylem w tym obeznany,wiedzialem jak uzyc tego programu do programowania tokarki i frezarki.
Zmienilem prace a tam MasterCam.
Kierujac sie wydaniem duzej ilosci pieniedzy powinienes isc na kurs jezeli pracujesz juz w firmie gdzie uzywaja takiego programu...
cnc
Marcin-dublin
 
Posty: 32
Dołączył(a): lip 04, 2006 19:16
Lokalizacja: dublin

Re: Programowanie maszyn CNC + symulator

Postprzez maciusiek610 » maja 05, 2007 20:45

podstawą jest programowanie w kodzie ISO (to nas naszczęscie uczyli).
teraz praktycznie jesli pisze programy to na maszynie (recznie) a czasami wspomagam sie AlphaCam-em. powód ?? nie mam jak za bardzo wgrac programu z kompa do maszyny ;-) jesli ktos ma inforamacje na temat obrabiarek Biesse Rover 336 z układem sterowania cni rt 480 to bede wdzieczny za kontakt

pozdrawiam
maciusiek610
 
Posty: 14
Dołączył(a): kwi 04, 2006 16:29

Re: Programowanie maszyn CNC + symulator

Postprzez Marchewa » maja 05, 2007 23:36

maciusiek610 napisał(a):podstawą jest programowanie w kodzie ISO (to nas naszczęscie uczyli).
teraz praktycznie jesli pisze programy to na maszynie (recznie) a czasami wspomagam sie AlphaCam-em. powód ?? nie mam jak za bardzo wgrac programu z kompa do maszyny ;-) jesli ktos ma inforamacje na temat obrabiarek Biesse Rover 336 z układem sterowania cni rt 480 to bede wdzieczny za kontakt

pozdrawiam

Pisanie programów na maszynie jest zależne od charakteru pracy jeśli to jest produkcja i walisz po 10 i więcej elementów takich samych to możesz sobie pisać programy na maszynę, ale jeżeli to jest produkcja jednostkowa to pisanie programu na maszynę jest nieopłacalne ponieważ przez 15 min będziesz wklepywał program, a przez 4 min maszyna ci będzie ten program wykonywała, a jeżeli masz skomplikowane elementy jak chociażby płyty formujące do form wtryskowych to pisanie programu na maszynie jest w ogóle nie wykonalne. Dlatego uważam, że najlepiej jest poznać programowanie i obsługę maszyny z tak zwanej łapy oraz jakiś program CAM w tedy będziesz uniwersalny i najłatwiej znajdziesz pracę, a przeskoczenie z jednego programu CAM na inny nie będzie problemem po podstawy będziesz miał.
Obrazek
Avatar użytkownika
Marchewa
 
Posty: 57
Dołączył(a): mar 31, 2006 22:08
Lokalizacja: Poznań

Re: Programowanie maszyn CNC + symulator

Postprzez maciusiek610 » maja 06, 2007 10:55

żeby tylko 15 min ;-)
czasmi zchodzi duzo dłużej po to tylko zeby wykonac jeden element ;-)
niestety taka praca.
cóż ale dopiero zaczynam prace i poznawanie maszyny wiec moze z biegem czasu bedzie lepiej.

pozdrawiam
maciusiek610
 
Posty: 14
Dołączył(a): kwi 04, 2006 16:29

Re: Programowanie maszyn CNC + symulator

Postprzez J.D. » sie 07, 2007 19:58

Jeśli interesuje Was programowanie maszyn CNC (toczenie, frezowanie,...) to mam trzy nowiutkie książki i po polsku(kosztowały ok 125 zł. Oddam za 100 zł + przesyłka lub odbiór w Wawie). Jak jesteś zainteresowany to mailuj jerzy_dabrowski@gazeta.pl
J.D.
 
Posty: 20
Dołączył(a): sie 04, 2007 22:03
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników