_

Programowanie w HEIDENHAIN

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Programowanie w HEIDENHAIN

Postprzez aner1986 » mar 22, 2013 22:19

WITAM!!!

Mam pytanie odnośnie programowania powtórzeń w heidenhain-ie. Chodzi mi konkretnie o powtórzenia po okręgu. Chcę wyfrezować koło łańcuchowe i chciałbym napisać w programie kształt jednego zęba a później powtórzyć go po okręgu. Czy ktoś podpowie mi jak to zrobić?

Pozdrawiam
aner1986
 
Posty: 33
Dołączył(a): paź 30, 2012 21:08

Re: Programowanie w HEIDENHAIN

Postprzez krank1 » kwi 10, 2013 20:45

Witam.
Możesz do tego celu użyć labeli i parametrów. Poniżej krótki programik który wykonuje LBL1 10 razy za każdym razem dodając do bazy w osi Y 10mm. "Klamra" LBL1 przywołuje podprogram.i (np Twoją ścieżkę)
Generalnie możesz użyć tego gotowca podstawiając pod cykl translacji układu odniesienia cykl na jego obrót dokoła jakiejś osi.

21 Q400 = 1
22 Q500 = 9
23 ;
24 ;
25 LBL 1
26 Q600=10*Q401
28 CYCL DEF 7.0 PUNKT BAZOWY
29 CYCL DEF 7.1 X+0
30 CYCL DEF 7.2 Y+Q600
31 CYCL DEF 7.3 Z+0
32 ;
33 CALL PGM podprogram.i
34 ;
35 Q400 = Q400 + 1
36 ;
37 CALL LBL 1 REPQ500


pozdrawiam
wojtek
www.ggtech.com.pl

Polskie Forum ProEngineer
http://pfproe.pl/pfp/forum/index.php
Avatar użytkownika
krank1
 
Posty: 268
Dołączył(a): sie 03, 2006 12:05

Re: Programowanie w HEIDENHAIN

Postprzez aner1986 » kwi 13, 2013 21:25

Nie do końca jest dla mnie zrozumiały ten program. Powiedz mi dlaczego Q400 = Q400 +1? I czy ten program w którym jest ścieżka danego konturu powinien być z rozszerzeniem iso tak jak podałeś w przykładzie? I jeszcze jedno. Czy w tym programie co jest zapisana ścieżka narzędzia powinien posiadać dojazdy i odjazdy czy tylko sam kontur bez niczego?
aner1986
 
Posty: 33
Dołączył(a): paź 30, 2012 21:08

Re: Programowanie w HEIDENHAIN

Postprzez krank1 » kwi 14, 2013 21:02

Podprogram może być w dowolnym formacie zarówno *.i oraz *.h (nie wiem jak na starszych sterowaniach ale nowe czytają bez problemu iso) Ważne aby podprogram nie kończył się czyli nie zawierał linii M30 bo maszyna zatrzyma się wówczas.

Kod który wysłałem to pętla która zaczyna się linią
25 LBL1

a kończy
37 CALL LBL1 REPQ500

czyli program chodzi w kółko od linii 25 do linii 37 tyle razy ile wynosi parametr Q500. LBL1 wykonany jest jeden raz a następnie zgodnie z linią 37 powtórzony zostanie 9 razy- w sumie 10 cykli. Po tym wszystkim program przejdzie do linii 38.

Przed całą zabawą parametr Q400 = 1 a w trakcie powtarzania pętli z każdą kolejką jest powiększany o 1 zgodnie z zapisem Q400=Q400+1 Czyli po pierwszym wykonaniu LBL1 parametr Q400=1+1, po drugim Q400=2+1 itd.
Parametr ten jest wykorzystywany do cyklu z przesunięciem bazy dzięki czemu z każdym powtórzeniem podprogram jest wykonany w innym miejscu.

Pozdrawiam.
wojtek
www.ggtech.com.pl

Polskie Forum ProEngineer
http://pfproe.pl/pfp/forum/index.php
Avatar użytkownika
krank1
 
Posty: 268
Dołączył(a): sie 03, 2006 12:05

Re: Programowanie w HEIDENHAIN

Postprzez aner1986 » kwi 15, 2013 10:35

Wielkie dzięki wszystko fajnie poszło ale mam jeszcze jedno pytanie. Jak to wszystko zrobić aby narzędzie nie frezowało mi od razu na pełną głębokość a zrobiło to np w zagłębieniach?

Pozdrawiam
aner1986
 
Posty: 33
Dołączył(a): paź 30, 2012 21:08

Re: Programowanie w HEIDENHAIN

Postprzez aner1986 » kwi 15, 2013 10:50

Widzę że jesteś osobą obeznaną jeśli chodzi o programowanie na heidenhain-ie więc mam jeszcze jedno pytanie. Powiedz mi proszę jak frezować kontury otwarte w kilku dosuwach w osi Z? Jeśli chodzi o kontur zamknięty to nie ma problemu ale jeśli jest to kontur otwarty to nie mogę sobie z tym poradzić za pomocą LBL i np liczbie powtórzeń z tego względu że narzędzie nie podjeżdża w osi Z aby np uniknąć kolizji z materiałem tylko pozostaje na tej głębokość na której skończyło 1 przejście. A ja chciałbym aby ten otwarty kontur został przefrezowany na 1 głębokości, potem aby narzędzie podjechało w osi Z przejechało do punktu startowego i zagłębiło się na kolejną głębokość. Jest to możliwe tylko za pomocą SL-cykli? Mam nadzieję że napisałem w miarę zrozumiale


Pozdrawiam
aner1986
 
Posty: 33
Dołączył(a): paź 30, 2012 21:08

Re: Programowanie w HEIDENHAIN

Postprzez krank1 » kwi 17, 2013 21:34

Witam.
Ja wszystkie ścieżki narzędzia piszę w CAMie a potem spinam je programem głównym jeśli jest potrzeba. Czyli tego typu frezowanie konturu załatwiam jako jedna ścieżka przygotowana w środowisku CAM.
Jeśli robisz to ręcznie to spróbuj w podprogramie z konturem zbudować następnego LABELa gdzie zmienna analogiczna do Q400 np Q410 będzie wykorzystana do pozycjonowania osi Z. Czyli kilkukrotne zapętlenie konturu ale za każdym razem zjazd narzędzia nie na konkretną wartość a na parametr Q np

50 L Z+20 FMAX
05 L X+0 Y+0 FMAX
10 L Z+Q410 F1000
20 kontur
30 .....
40 .....
50 L Z+20 FMAX

Pozdrawiam
wojtek
www.ggtech.com.pl

Polskie Forum ProEngineer
http://pfproe.pl/pfp/forum/index.php
Avatar użytkownika
krank1
 
Posty: 268
Dołączył(a): sie 03, 2006 12:05

Re: Programowanie w HEIDENHAIN

Postprzez aner1986 » kwi 17, 2013 22:44

Ja też korzystam z CAM-a ale niestety akurat nie do tej maszyny gdzie jest sterowanie heidenhain-a. Mam tylko postprocesor do innego centrum obróbczego gdzie jest sterowanie mazatrola. Tam zdecydowanie prościej i znacznie szybciej można napisać takie ścieżki bez konieczności korzystania z parametrów. Ciężko jest mi się póki co przestawić na tego heidenhain-a bo jakoś wydaje mi się że dużo tam jest pisania. Każdy ruch narzędzie trzeba programować i nic nie jest wykonywane automatycznie. Pewnie kwestia czasu ale na chwile obecną moje zdanie jest takie, iż sterowanie to pozostawia trochę do życzenia jeśli chodzi o obróbki konturowe. Cykle są jak najbardziej poprawne i ciekawe

Pozdrawiam
aner1986
 
Posty: 33
Dołączył(a): paź 30, 2012 21:08

Re: Programowanie w HEIDENHAIN

Postprzez Azbestowy_raczek » kwi 26, 2013 23:23

Witam,

Instrukcja HH zaleca używanie parametrów Q od 1 do 99, następne są zarezerwowane do funkcji maszynowych, więc przez przypadek możecie namieszać w pracy maszyny.

HEIDENHAIN jest bardzo przyjemnyn językiem, często bardzo intuicyjnym,ma wieje ciekawych cykli, warto zapoznać się z instrukcją obsługi.
Azbestowy_raczek
 
Posty: 4
Dołączył(a): kwi 26, 2013 22:17

Re: Programowanie w HEIDENHAIN

Postprzez krank1 » kwi 27, 2013 17:02

Witam.
Masz racje, że należy zwrócić na to uwagę ale na pewno nie w instrukcji od HH.
Takie rzeczy sprawdza się na obrabiarce, bo to że HH zaleca używać to nie znaczy że producent maszyn do tego się zastosuje. Ja np od Q1 do Q20 mam zajęte potem kilkadziesiąt wolnych i znowu są jakieś w użyciu. Dopiero od Q400 do samego końca mam wolne i dlatego używam tylko tych powyżej.
Pozdrawiam
wojtek
www.ggtech.com.pl

Polskie Forum ProEngineer
http://pfproe.pl/pfp/forum/index.php
Avatar użytkownika
krank1
 
Posty: 268
Dołączył(a): sie 03, 2006 12:05


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników