_

przemysł spożywczy wytyczne

Zagadnienia inżynierskie: problemy w oderwaniu od konkretnej aplikacji.

przemysł spożywczy wytyczne

Postprzez Zawada » wrz 18, 2015 23:01

Witam

Poszukuję informacji nt projektowania maszyn i instalacji (rurociągów) w przetwórstwie spożywczym. Interesują mnie szczególnie wytyczne, zalecenia odnośnie mycia i sterylizacji zarówno maszyn jak i rurociągów zalecenia odnośnie materiałów, sposobów uszczelnień, zalecenia ze względu na HACCP, FDA

pozdrawiam
Zawada
 
Posty: 3
Dołączył(a): cze 08, 2010 16:03

Re: przemysł spożywczy wytyczne

Postprzez bartlomiejbk » wrz 24, 2015 16:18

Podstawowe normy to:
- PN-EN ISO 14159 - Bezpieczeństwo maszyn -- Wymagania w zakresie higieny dotyczące projektowania maszyny,
- PN-EN 1672-1 - Maszyny dla przemysłu spożywczego - Pojęcia podstawowe - Część 1: Wymagania z zakresu bezpieczeństwa,
- PN-EN 1672-2 - Maszyny dla przemysłu spożywczego - Pojęcia podstawowe - Część 2: Wymagania z zakresu higieny.
Następnie proponuję jeszcze zapoznać się z tymi rozporządzeniami/dyrektywami i opracowaniami:
http://gis.gov.pl/dep/?lang=pl&dep=5&id=37
http://www.ehedg.org/index.php?nr=9&lang=pl
http://www.euro-inox.org/pdf/map/StSt_in_FoodandBeverage_PL.pdf
Życzę przyjemnej lektury :)
bartlomiejbk
 
Posty: 22
Dołączył(a): kwi 07, 2010 17:37

Re: przemysł spożywczy wytyczne

Postprzez Extrem » paź 03, 2015 16:10

Przydało mi sie dzieki :)
Extrem
 
Posty: 4
Dołączył(a): wrz 29, 2015 15:13


Powrót do Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników