_

Przeróbka GF 8800 Gt na Quadro FX3700

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Przeróbka GF 8800 Gt na Quadro FX3700

Postprzez PF » sie 27, 2008 15:39

Witam

Czy komuś udało się zmodować GF 8800 GT na Quadro 3700.
Po uruchomieniu RivaTuner nie pojawia mi się zakładka Low-level system settings.
Podobno G92 jest niemodowalny, ale może ktoś ma jakiś sposób. Quadro 3700 też jest przecież na G92.

Pozdrowienia.
PF
 
Posty: 51
Dołączył(a): sie 26, 2008 09:09

Re: Przeróbka GF 8800 Gt na Quadro FX3700

Postprzez kszyho » sie 27, 2008 16:27

kszyho
 
Posty: 190
Dołączył(a): lis 15, 2005 08:50

Re: Przeróbka GF 8800 Gt na Quadro FX3700

Postprzez PF » sie 27, 2008 16:44

Właśnie według tego robiłem. Nic z tego. Chociaż jest w pliku nvdisp.inf (albo jakoś tak) informacja, że odpowiednikiem 8800 gt jest fx 3700 to nie pokazuje się ikona Low-level system settings.
Próbowałem też jakimiś patchami z rivatuner podziałać ale nic z tego. Zainstalowałem stare sterowniki do karty i też nic.

Lipa.
PF
 
Posty: 51
Dołączył(a): sie 26, 2008 09:09

Re: Przeróbka GF 8800 Gt na Quadro FX3700

Postprzez bAnzAj » sie 28, 2008 17:35

Kumplowi się udało bez problemu, mnie nawet też. Przerobiłem fx5200 na Quadro fx500 i nawet komp się uruchomił... raz się uruchomił i zawiesił. Po wizycie w serwisie mam wymienioną płytę główną, wymiana była budżetowa na używaną więc komp marnie działa ale mam Quadro FX 500 ;) To tyle mojej przygody z tuningiem. Acha moja zjarana płyta to Abit NF7.
bAnzAj
 
Posty: 60
Dołączył(a): mar 14, 2006 22:48

Re: Przeróbka GF 8800 Gt na Quadro FX3700

Postprzez nike » gru 28, 2012 13:53

Wlasnie przerobilem swoja stara 8800gt 512mb PNY uzywajac nvflash pod windowsa. Nic prostszego jak wgranie nowego biosa i instalacja odpowiednich sterownikow.Paczka pod karte z 512mb w zalaczniku
Załączniki
gpu-z.jpg
nvflash windows.zip
(432.96 KiB) Pobrane 228 razy
Avatar użytkownika
nike
 
Posty: 92
Dołączył(a): sty 28, 2009 21:31
Lokalizacja: Bytom

Re: Przeróbka GF 8800 Gt na Quadro FX3700

Postprzez sad_madman » lut 25, 2013 04:44

No a testy jakieś ? Bo wiesz - to że pokazuje się że to quadro to nie oznacza że nastąpiła jakaś większa zmiana.
sad_madman
 
Posty: 94
Dołączył(a): sty 17, 2013 06:40

Re: Przeróbka GF 8800 Gt na Quadro FX3700

Postprzez Marcin_WWL » lut 02, 2015 18:17

Odgrzeje koleta :) , ale w celach informacyjnych.
Link do podobnego tematu: http://forum.cad.pl/modowanie-z-gforce-na-quadro-t76096.html
Wykonałem moda na swojej wysłużonej 8800GT Gigabyt'a. Największy problem sprawiło mi szukanie odpowiedniego romu. Gdzieś na stronie HP znalazłem najbardziej aktualny...tak mi się wydawało. Po wgraniu okazało się, że z 8800GT zrobiłem sobie 9800GT. Nie wiem czy to błąd kogoś kto zamieszczał rom czy też tego, że kiedyś miałem w/w model na tym komputerze...ale od tamtej pory system stawiałem 2 razy już na 8800GT i innymi słowy niemożliwe było to, aby zostały jakieś pozostałości po karcie, która była tylko u mnie miesiąc. W każdym bądź razie zassałem rom dołączony do powyższego posta ( dziękuję autorowi ) zainstalowałem i działa jako Quadro FX3700 z parametrami jak u autora.

Nadmienię, że pracuję wyłącznie w AutocadzieLT, czyli tylko 2D. Pierwsze uruchomienia wykazały, że jest tak samo jak przed modem, do momentu kiedy Cad zaczął się wieszać. Na początku przy próbie wywołania listy warstw, aż ostatecznie przy uruchomianiu Autocada. Włożyłem płytkę i z trybu deinstalacji wywołałem naprawę Autocada.
I tutaj po re instalacji okazało się, że jednak nastąpiło przyśpieszenie. Do tej pory miałem problemy z wczytywaniem rastrów, podpiętych do rysunku, haczyło przy szczegółowych, dużych objętościowo rysunkach. Przy długiej pracy pojawiały się jakieś problemy z wyświetlaniem ikon itp, ogólnie rozglądałem się za nową kartą graficzną. No nie wiem jak będzie z 2 monitorami, ale obawiam się, że 512Mb to jednak jest za mało.

Zastanawia mnie tylko jedno, otóż chodzi o parametry oryginalnego Quadro a 8800GT po modzie - są zupełnie inne, czyżby efekt placebo - czy raczej dużą rolę spełniają sterowniki (przygotowane pod prof. pracę) ?
Druga sprawa dotyczy pracy SLI. Czy będzie działać jeśli podepnę drugą taką samą 8800GT po modzie? Nie wiem czy inwestować w inną płytę (aktualnie mam wsparcie Crossfire) ? 3700FX nie miał tej opcji.

Czy ktoś bawi się jeszcze w takie mody :) ?

Konfiguracja sprzętu:
procesor: E8200
Płyta: ga-p35-ds4
karta: 8800gt 512mb
pamięć 4x1gb ddr2 800 - geil
vista home premium 32bit
autocad 2011LT
Marcin_WWL
 
Posty: 2
Dołączył(a): sty 29, 2015 16:43


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników