_

Rozmieszczenie sztachet na bramie

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Rozmieszczenie sztachet na bramie

Postprzez kubadenko » kwi 24, 2019 13:21

Cześć,
Mam problem z ułożeniem sztachet na furtce. Ogólnie nie wiem w jakimi modyfikacjami uzyskać taki efekt aby sztachety o szerokości 120cm rozplanować na danej długości. Kombinuje z szykiem podziałem ale ciągle to nie to...
Załączniki
plot.jpg
kubadenko
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 24, 2019 13:05

Re: Rozmieszczenie sztachet na bramie

Postprzez piotrekm13 » kwi 24, 2019 15:20

A jak byś to zrobił jak byś miał przybijać te sztachety? Wyobraź sobie że masz ołówek i miarę. Ewentualnie kalkulator.
piotrekm13
 
Posty: 857
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Rozmieszczenie sztachet na bramie

Postprzez kubadenko » kwi 24, 2019 16:09

Chodzi mi o swego rodzaju sposób na to w autocadzie a nie miarki i ołówka, częste zmiany wymiarów bram powodują że wolałbym aby program to wyliczał, coś w rodzaju dynamicznego bloku.
kubadenko
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 24, 2019 13:05

Re: Rozmieszczenie sztachet na bramie

Postprzez piotrekm13 » kwi 24, 2019 19:42

Blok dynamiczny chyba tego nie ogarnie. Prędzej jakiś lisp, ale to już ktoś inny by musiał się wypowiedzieć.
Najprościej sobie wyprowadzić prozy wzór ile ma być sztachety, oraz ile pierwsza sztacheta od brzegu. Dalej to już szyk.
Jesli lisp to pytanie czy będziesz tego robił setki, żeby opłaciło się kombinować?
piotrekm13
 
Posty: 857
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52

Re: Rozmieszczenie sztachet na bramie

Postprzez kubadenko » kwi 24, 2019 20:12

Dzięki, musiałbym się wgłębić w lisp. Znalazłem ciekawy sposób rozmieszczania na yt więc na ten czas wystarczy taki patent: https://www.youtube.com/watch?v=UfT0VyRpEzI
Produkowane są hurtowo więc automatyzacja będzie dobrym rozwiązaniem.
kubadenko
 
Posty: 5
Dołączył(a): kwi 24, 2019 13:05

Re: Rozmieszczenie sztachet na bramie

Postprzez ll » kwi 25, 2019 01:38

kubadenko napisał(a):Dzięki, musiałbym się wgłębić w lisp. Znalazłem ciekawy sposób rozmieszczania na yt więc na ten czas wystarczy taki patent: https://www.youtube.com/watch?v=UfT0VyRpEzI
Produkowane są hurtowo więc automatyzacja będzie dobrym rozwiązaniem.


Wyprowadz wzor, ktorego parametrem bedzie rowność fugi miedzy sztachetami - jakas minimalna fuga parametrem wyjsciowym bedzie. W autocadzie programowanie w lisp bedzie potrzebne - jakbys mial inventora to iLogic do tego sluzy. W pewnym ksiestwie europejskim pewien startup rozmieszczanie sztachet nazywa knowledge based engineering i CATII do tego uzywaja. Potem z automatu ma sie generowac kod na obrabiarki do przycinania sztachet i roboty maja z automatu te sztachety skladac i skrecac :-)
Tak powstaje starupowy domek wedlug nowej technologii :-)
ll
 
Posty: 860
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników