Strona 1 z 1

Sprzęt

PostNapisane: lut 02, 2006 15:44
przez Mietek Kot
No dobra Panowie i Panie, zdradźcie swoje sekrety powiedzcie na jakich sprzetach liczycie i co(cfd..itp)?
Pytam poniewaz mam zamiar zrobic upgrade sprzetu.

Pozdrawiam
MK

Re: Sprzęt

PostNapisane: lut 03, 2006 09:48
przez Grzegorz25
Liczę głownie w Abaqusie na nastepujacym sprzecie:
Plyta glowna: BIOSTAR MICROTECH P4M800-M7A,
2 procesory AMD OPTERON 2 GHz - 64 BITY
Grafika: nVIDIA GF6800GT
8 GB - 2DD
monitor LCD: SAMSUNG SM 970P

Wszystko dziala rewelacyjnie, zadnych problemów. Jedyne co dokucza to halas wiatrakow.

Pozdrawiam,
Grzegorz

Re: Sprzęt

PostNapisane: lut 03, 2006 10:17
przez Grzegorz25
Do mojego postu zakradł się błąd wynikający z tego że nie ja konfigurowałem ten sprzęt, oczywiscie wymieniowna plyta nie obsluguje 2 CPU. W rzeczywistosci jest to płyta:
TYAN Thunder K8WE S2895,
a 8 GB - 2DD to 8GB ramu 2DDR

Re: Sprzęt

PostNapisane: lut 03, 2006 16:18
przez ///RSth
Znajomy pracuje w jednej firmie w kujawsko-pomorskim i
kupili do obliczeń (Algor) dwie maszyny Della (nie wiem, jakie
dokładnie, ale coś koło 25.000 zł za sztuke -
oczywiście z pełnym supportem i serwsiem 24h).

Inny kumpel mówi, że u niego w firmie (oprogramowanie ESI)
pracują na stacjach HP i IBM i dodatkowo jakichś bezfirmowych.
Kumpel ma HP ( 2 x Intel Xeon i 4 GB RAM, dyski WD Raptor
połaczone w RAID )

Jeżeli szukasz stacji roboczej / serwera to polecam obejrzeć
oferte na aukcjach eBay.pl i allegro.pl (jest spora oferta
nowych i używanych stacji, ponadto są firmy, które ściągają
sprzęt nowy i poleasingowy z Niemiec). Na aukcjach
widziałem maszyny 2, 4- i 8-procesorowe za niewygórowane
pieniądze.

Re: Sprzęt

PostNapisane: lut 05, 2006 14:42
przez ///RSth

Re: Sprzęt

PostNapisane: lut 05, 2006 22:48
przez ///RSth
Grzegorz25 napisał(a):Do mojego postu zakradł się błąd wynikający z tego że nie ja konfigurowałem ten sprzęt, oczywiscie wymieniowna plyta nie obsluguje 2 CPU. W rzeczywistosci jest to płyta:
TYAN Thunder K8WE S2895,
a 8 GB - 2DD to 8GB ramu 2DDR


Grzegorz jak się spisuje płyta TYAN ?
( Kupiliście cały zestaw ? Czy składaliście sami ? )

Ja właśnie chce kupić TYAN (Thunder K8S-Pro S2882UG3NR-D lub
może właśnie Thunder K8WE (S2895), albo inną pod dwa Opterony ).

Tylko, że musze przygotować odpowiednią kasę na pamieci ECC-R
i grafike PCI Express (w domu mam AGP)