Strona 1 z 1

przemysł spożywczy wytyczne

PostNapisane: wrz 18, 2015 23:01
przez Zawada
Witam

Poszukuję informacji nt projektowania maszyn i instalacji (rurociągów) w przetwórstwie spożywczym. Interesują mnie szczególnie wytyczne, zalecenia odnośnie mycia i sterylizacji zarówno maszyn jak i rurociągów zalecenia odnośnie materiałów, sposobów uszczelnień, zalecenia ze względu na HACCP, FDA

pozdrawiam

Re: przemysł spożywczy wytyczne

PostNapisane: wrz 24, 2015 16:18
przez bartlomiejbk
Podstawowe normy to:
- PN-EN ISO 14159 - Bezpieczeństwo maszyn -- Wymagania w zakresie higieny dotyczące projektowania maszyny,
- PN-EN 1672-1 - Maszyny dla przemysłu spożywczego - Pojęcia podstawowe - Część 1: Wymagania z zakresu bezpieczeństwa,
- PN-EN 1672-2 - Maszyny dla przemysłu spożywczego - Pojęcia podstawowe - Część 2: Wymagania z zakresu higieny.
Następnie proponuję jeszcze zapoznać się z tymi rozporządzeniami/dyrektywami i opracowaniami:
http://gis.gov.pl/dep/?lang=pl&dep=5&id=37
http://www.ehedg.org/index.php?nr=9&lang=pl
http://www.euro-inox.org/pdf/map/StSt_in_FoodandBeverage_PL.pdf
Życzę przyjemnej lektury :)

Re: przemysł spożywczy wytyczne

PostNapisane: paź 03, 2015 16:10
przez Extrem
Przydało mi sie dzieki :)