Strona 1 z 1

zdalna praca z aplikacjami kadowymi

PostNapisane: lis 23, 2005 00:43
przez furmek
Tak sie sklada ze firma w ktorej od niedawna pracuje wymienia troche sprzetu i zakladaja ze urzytkownicy beda mieli zdalny dostep do solidworksa. Problemem nie jest ilosc jednoczesnie urzywanych kopi tego programu (bo mysle ze wiecej jak 3 sie nie trafia, a i projekty nie sa jakos super skomplikowane) jedynie problem mam ze zlokalizowaniem sprzetu ktory bedzie bral na siebie wiekszosc obliczen. Lokalne kompy beda sobie staly na xp prof beda sie laczyc z pewna siecia i wewnatrz tej sieci bedzie stal serwer udostepniajacy terminale, a wiec w sumie bedzi to praca przez remote desktop. Z tego co mi sie wydaje to wszytkie obliczenia beda po stronie serwera i beda wykonywane prze jego procesory ? Karta graficzna serwera nei ma nic do gadania, a lokalna karta jedynie musi obslugiwac wielgachny monitor ?
Jesli ktos moze potwierdzic lub zaprzeczyc moim domniemaniom prosze o info.

Re: zdalna praca z aplikacjami kadowymi

PostNapisane: lis 23, 2005 09:49
przez PJ
Lokalne kompy beda sobie staly na xp prof beda sie laczyc z pewna siecia i wewnatrz tej sieci bedzie stal serwer udostepniajacy terminale, a wiec w sumie bedzi to praca przez remote desktop.

na serwerze ? hm no niby mozna ale ile maszyn pociagnie ten serwer ?
oprocz tego ze obsluguje polaczenia remote desktop (dla aplikacji cad-owskich) to jest jeszcze serwerem (plikow, aplikacji) dla sieci wewnetrznej ...

Z tego co mi sie wydaje to wszytkie obliczenia beda po stronie serwera i beda wykonywane prze jego procesory ?

czyzby 2 procesorowy PC :-) ?
jak dla mnie kiepska koncepcja w przypadku awarii kladziesz i konstruktorow CAD i siec wewnetrzna, rowniez wydajnosc nie bedzie najlepsza, moze wypowie sie ktos na temat zalet takiego rozwiazania bo ja takowych nie widze :-(

Re: zdalna praca z aplikacjami kadowymi

PostNapisane: lis 23, 2005 11:05
przez furmek
Problem w tym ze firma otwiera nowe biuro, serwery stoja sobie w .uk a biuro bedzie w .pl i serwer ten ma obslugiwac na poczatek 6 osob (2 solidy) a docelowo ok 10 - 15 (3-4 kopie solida), w firmie jest wiecej serwerkow, jest serwer do telefoni, serwer aplikacji (office jakies tam smieszne rzeczy do zarzadzania firma i projektami), serwerek plikow,itd.. wiec na tej konkretnej maszynie bedzie malo userow ale dosc mocno obciazajace aplikacje. Co do procesorow to na poczatek albo 1x HT albo odrazu 2x cos.
Fajnie by bylo gdyby wypowiedzial sie ktos kto widzial cos takiego w praktyce bo narazie nei mam licencji i nie bardzo mam jak obciazac testowy serwer.

Re: zdalna praca z aplikacjami kadowymi

PostNapisane: lis 23, 2005 17:01
przez PJ
jeden serwer na 10-15 osob ? 3-4 uzytkownikow z Solid Works ? na pojedynczym Pentium 4 ?, co to za serwer przeciez na tym poziomie wydajnosci to masz teraz lepszego PC ... ?
chyba raczysz zartowac :-) jak dla mnie nadal bez sensu, wydajnosc bedzie dosc slaba smiem twierdzic ... dlaczego nie kupic 3-4 mocnych PC jako workstation, a na serwerze udostepnic tylko licencje ? przeciez i tak zainwestujesz w PC po tej stronie ...
zaloguj sie 4-roma uzytkownikami (rozumiem ze na Win serwer) naraz i pusc na kazdym userze ViewSPECPerf-a plus 4 sesje ftp down i -up na jakims wiekszym assembly (duzo malych plikow). Daj znac jak poszlo naprawde bym sie zdziwil jesli bylbys zadowolony z wynikow...

Re: zdalna praca z aplikacjami kadowymi

PostNapisane: lis 23, 2005 22:30
przez furmek
Zgadzam sie ze to nie jest rozsadne rozwiazanie i namawiam szefostwo wlasnie na serwer licencji i pozadniejsze maszyny dla projektantow, prolem w tym ze firma ma juz pare licencji na starego solida a ze tanie one nie sa :( to kombinuja jak tu ich niestracic, zwlaszcza ze projektowane sa male rzeczy i naprawde proste. Jutro bede prowadzil testy wydajnosciowe na testowej maszynie i mam nadzieje ze bede mial jakies cyferki ktore beda popierac zakup kilku lepszyc k. graf. Swoja droga orientujesz sie moze jak duzym oobciazeniem dla lacza bedzie transfer plików roboczych solida, tak zeby katalog z projektem znajdowal sie na serwerku a nie lokalnie. Bo przyznam ze samego solida umiem odpalic i zainportowac cos z acada ale nigdy nieczytalem jakis dokladych opisow tego softu.

Re: zdalna praca z aplikacjami kadowymi

PostNapisane: lis 24, 2005 09:31
przez PJ
nie straca tych licencji przeciez za nie zaplacili, w wiekszosci przypadkow mozna zmienic typ licencji (ew. zamiast 5-ciu nodowych dostana 3 serwerowe) mozna tez przepisac licencje do Polski wszystko kwestia uzgodnien z dealerem/producentem.
A jakie lacze masz do dyspozycji ? przy nieduzym projekcie wystarczy lepszy DSL nie powinno byc problemu, zreszta mozna tak zaplanowac transfery i backupy zeby nie przeciazac lacza.